Друге засідання російського суду у справі репортера WSJ Гершковича було закритим

Американський журналіст Еван Гершкович у Свердловському обласному суді Єкатеринбурга, 26 червня 2024 року. Фото AFP

У четвер 18 липня пройшло друге засідання суду над американським журналістом Еваном Гершковичем. ЗМІ не мали доступу до зали суду в Єкатеринбурзі.

32-річного репортера Wall Street Journal затримали в березні 2023 року. Російська прокуратура звинувачує його у шпигунстві. Втім жодних доказів цьому публічно обвинувачення не надало.

Сам Гершкович, видання WSJ та уряд США звинувачення відкидають. Судовий процес вони називають фіктивним. Сполучені Штати також визнали Гершковича неправомірно затриманим.

На п'ятницю, 19 липня призначено дебати сторін.

Цього тижня посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила міністру закордонних справ Росії, що президент Росії Володимир Путін повинен звільнити Гершковича та інших затриманих американців. Звертаючись до Ради Безпеки ООН, Томас-Грінфілд додала, що США не заспокояться, доки Росія не припинить свою "варварську практику утримання людей-заручників".

Гершковича затримали під час виконання редакторського завдання. Генпрокуратура Росії стверджує, що журналіст "збирав секретну інформацію" на замовлення ЦРУ про завод з виробництва військової техніки.

Минулого місяця радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі заявив, що уряд США ніколи не наймав Гершковича.

"Еван не шпигун. Журналістика – це не злочин. І Евана взагалі не слід було затримувати", — сказав Кірбі.

Якщо Гершковича визнають винним, йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Гульноза Саїд, координаторка програм у Європі та Центральній Азії Комітету захисту журналістів, раніше назвала судовий процес "пародією на правосуддя".

"Звинувачення проти нього є фальшивими та необґрунтованими, і все це просто маскарад", — сказала Саїд Голосу Америки.

Російські державні ЗМІ цитували міністра закордонних справ Росії, який заявив, що розвідслужби Москви та Вашингтона ведуть переговори про обмін полоненими. Але Москва раніше наполягала, що спочатку хоче отримати вирок у цій справі.

Дивіться також: Сенат закликає Росію звільнити американського журналіста Евана Гершковича

Окрім Гершковича Росія також утримує колишнього морського піхотинця США Пола Вілана та журналістку Радіо свобода/Радіо Вільна Європа Алсу Курмашеву, яка є громадянкою США та Росії. Курмашева працювала редактором Татаро-башкирської редакції Радіо Свобода у Празі. Вона перебуває в ув’язненні вже дев'ять місяців.

Росія звинувачує Курмашеву в тому, що вона не зареєструвалася як так званий "іноземний агент". Її також звинуватили в поширенні того, що Росія вважає «неправдивою інформацією» про війну проти України. Раніше Курмашевій відмовили у зустрічі із консулом США та її доньками. Сама журналістка та редакція Радіо Свобода відкидають звинувачення.

"Ми вважаємо, що звинувачення абсолютно неправдиві. Ми вважаємо, що все це обман, і врешті-решт тими, хто платить найбільшу ціну є ця маленька родина", — заявив в коментарі Голосу Америки Стівен Капус, президент Радіо Свобода.

Курмашева їздила до Росії в травні 2023 року, щоб доглянути за своєю літньою матір'ю. Влада не дозволила їй повернутися до Чехії та конфіскувала проїзні документи. У жовтні її взяли під варту.

Чоловік Курмашевої, журналіст Павло Буторін, написав у мережі Х (колишня Twitter), що його дружину переслідують неправомірно.

"Секретність, закриті слухання, обмеження контактів із зовнішнім світом – усе це свідчить про нелегітимність судового переслідування Алсу. Її викрадачі не представили жодних доказів того, що будь-яка з її публікацій коли-небудь містила неправду чи неточності", – написав Буторін.

Він вимагає негайного звільнення дружини і повернення її до родини.

Дивіться також: Національний пресклуб США закликав Білий дім визнати журналістку Курмашеву "неправомірно затриманою" в РФ

Останнім часом Росія стала видавати ордери на арешт і оголошувати заочні вироки російським та іноземним журналістам за кордоном. Це стосується журналістів, які висвітлюють війну Росії проти України.

Серед таких зокрема американська журналістка родом з Москви Маша Гессен.

Московський суд у понеділок заочно визнав Гессен винною у поширенні неправдивої інформації про російських військових і засудив до восьми років позбавлення волі.

Штатна авторка The New Yorker і колумністка The New York Times відома за критику Путіна.

Дивіться також: США засудили вирок російському опозиціонеру Кара-Мурзі за антивоєнні виступи

За даними Комітету захисту журналістів станом на кінець 2023 року в Росії було затримано 22 журналістів. Майже всі затримані – іноземні громадяни.