Авіакомпанії скасовують рейси в Бейрут на тлі обіцянок Ізраїлю відповісти на удар Хезболли по Голанських висотах

Пасажири чекають у міжнародному аеропорту імені Рафіка Харірі в Бейруті після скасування рейсів 29 липня 2024 року на тлі різкого зростання напруженості між Хезболлою та Ізраїлем після смертоносного ракетного обстрілу окупованих Голанських висот. (Фото: Anwar AMRO / AFP)

Декілька міжнародних авіакомпаній 29 липня заявили про скасування або затримку рейсів з та до аеропорту Бейрута на тлі зростання напруженості між Ізраїлем та ліванським збройним угрупованням Хезболла, повідомляють міжнародні новинні агентства.

Безпекова ситуація в регіоні суттєво погіршилася після ракетного удару 27 липня по спортивному майданчику на окупованих Ізраїлем Голанських висотах, внаслідок якого загинули 12 дітей та підлітків. Ізраїль 28 липня пообіцяв завдати удару у відповідь.

Французька Air France заявила 29 липня про призупинення рейсів між Парижем та Бейрутом на 29-30 липня цього року.

Авіакомпанії Lufthansa, Swiss та Eurowings Lufthansa Group призупинили польоти з та до Бейруту на період до 5 серпня.

Ліванська авіакомпанія Middle East Airlines заявила про збої в розкладі, пов’язані зі страховими ризиками. 28 та 29 липня Middle East Airlines оголосила про затримки частини рейсів до Бейруту через “технічні причини, пов'язані з розподілом страхових ризиків для літаків між Ліваном та іншими пунктами призначення”.

Також згідно з інформацією на табло в аеропорту Бейрута та даними вебсайту відстеження рейсів Flightradar24, турецька авіакомпанія Turkish Airlines також скасувала два рейси в ніч на неділю.

За інформацією Flightradar24, турецький бюджетний перевізник SunExpress, дочірня компанія Turkish Airlines AJet, грецька авіакомпанія Aegean Airlines, та Ethiopian Air також скасували рейси з прибуттям в Бейрут у понеділок, 29 липня.

Міжнародний аеропорт Бейруту імені Рафіка Харірі - це єдиний в Лівані аеропорт. Він зазнавав ударів як під час громадянської війни в країні, так і під час останньої війни між Хезболлою та Ізраїлем у 2006 році, й інших подібних конфліктів.

Дивіться також: Блінкен наголосив на "важливості реалізації справедливого та міцного миру для України"

Удар 27 липня, внаслідок якого загинули 12 дітей та підлітків на Голанських висотах, став найбільш смертоносним нападом на території Ізраїлю та на анексованих Ізраїлем землях від 7 жовтня 2023 року, коли палестинське угруповання ХАМАС здійснило масштабний напад на Ізраїль, що призвів до подальшої війни.

Ізраїль та США звинуватили в ударі ліванську Хезболлу, втім угруповання заперечило свою відповідальність за цей напад.

Ввечері в неділю, 28 липня, ізраїльський кабінет безпеки уповноважив прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галланта прийняти рішення про “спосіб і час” відповіді на ракетний удар.

Втім, як повідомили двоє неназваних ізраїльських посадовців 29 липня, Ізраїль прагне завдати удару по Хезболлі, але не має на меті втягувати Близький Схід у повномасштабну війну.

Відтак за словами двох інших ізраїльських офіційних осіб, також неназваних, Ізраїль, ймовірно, готується вдатися до бойових дій протягом кількох днів у якості відповіді.

“За оцінками, відповідь не призведе до повномасштабної війни”, - заявило дипломатичне джерело. “На цей час це не буде в наших інтересах”.

За повідомленням найбільшої ізраїльської газети Yedioth Ahronoth, яка посилається на неназваних посадовців, відповідь буде “обмеженою, але значною”.

Газета повідомляє, що серед варіантів розглядають спектр нападів, від обмеженого удару по інфраструктурі, такій як мости, електростанції та порти, до ударів по складах зброї Хезболли або по командуванню угруповання.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час телефонної розмови з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом 29 липня наголосив на важливості запобігання ескалації конфлікту.

“Я говорив з прем’єр-міністром Наджибом Мікаті сьогодні, щоб висловити моє занепокоєння щодо зростання напруженості й привітав заяву уряду Лівану, який закликає до припинення будь-якого насильства”, - написав міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі на своїй сторінці в мережі Х. “Ми обоє погодилися, що розширення конфлікту в регіоні не є ні в чиїх інтересах”.

Своєю чергою уряд Німеччини виступив із закликом до усіх сторін конфлікту, зокрема Ірану, запобігти його ескалації.

Водночас за словами речника німецького МЗС, Берлін “з упевненістю припускає”, що удар по спортивному майданчику на Голанських висотах був здійснений Хезболлою, яку підтримує Іран.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок обговорила події з кількома іноземними посадовцями, включно з міністром закордонних справ Лівану, щоб “пом'якшити ситуацію та запобігти її ескалації”, зазначив речник.

Хезболла, яка підтримує палестинське угруповання ХАМАС, заявляє, що її повітряні напади на Ізраїль мають на меті підтримку палестинців, й припиняться лише коли Ізраїль виведе війська з Гази.

Конфлікт між Ізраїлем та Хезболлою на кордоні Ізраїлю та Лівану вже змусив десятки тисяч людей покинути свої домівки по обидва боки кордону.

У статті використано матеріали агентства Reuters.

Дивіться також: Держсекретар США висловив китайському колезі занепокоєння через підтримку Пекіном Москви