Держсекретар США: дії ІДІЛ - це геноцид

Джон Керрі

У 2004 році США охарактеризували як геноцид події в Південному Судані

Державний секретар США Джон Керрі кваліфікував звірства, скоєні «Ісламською державою» (Даеш), як геноцид.

«Даеш» є спрямованою на геноцид своєю ідеологією і діями», – сказав Керрі у четвер у Вашингтоні, використавши арабське скорочення назви угруповання.

Згідно з визначенням Держдепартаменту, геноцид «Ісламської держави» спрямований проти трьох груп: єзидів, християн і мусульман-шиїтів. «Даеш ... несе відповідальність за злочини проти людства і етнічні чистки, спрямовані проти цих груп, і в деяких випадках - проти мусульман-сунітів, курдів та інших меншин», - заявив Керрі.

Держсекретар США зробив цю заяву в день, коли настав встановлений Конгресом крайній термін прийняття адміністрацією Обами рішення з приводу звірств, скоєних проти релігійних і етнічних меншин в Іраку і Сирії.

Раніше Держдепартамент заявив, що визнання геноциду або злочинів проти людства, що відбулися в іншій країні, не обов'язково призведе до конкретних правових зобов'язань для Сполучених Штатів.

Проте, винесене США визначення геноциду матиме певні політичні наслідки.

«Резолюція про геноцид має особливе значення, коли мова йде про міграцію через надзвичайні обставини, - сказав «Голосу Америки» конгресмен Джефф Фортенберрі. - Наприклад, якщо це оголошує Держдепартамент, можна побачити, що більший пріоритет віддається тим, чиєму житті загрожує серйозна небезпека».

Геноцид визначається як умисне вбивство великої групи людей, особливо тих, хто належить до певної етнічної групи або народу.

Фортенберрі представляє округ в штаті Небраска, в якому проживає значна кількість єзидів - курдської релігійної громади, члени якої на півночі Іраку піддаються нападам, стаючи жертвами терористичних дій «Ісламської держави».

«Коли робиться систематична спроба знищити іншу групу людей, - сказав Фортенберрі «Голосу Америки», - то це не тільки протизаконно; це - посягання на людську гідність і, отже, становить загрозу для самої цивілізації».

У 2004 році очолений Коліном Павеллом Держдепартамент визначив геноцидом вбивства і масові зґвалтування в регіоні Дарфур в Судані.

Дивіться також: Ось чого можна чекати у Сирії без Путіна - огляд

Your browser doesn’t support HTML5

Ось чого можна чекати у Сирії без Путіна - огляд. Відео