5 причин, чому українці стежитимуть за дебатами Трампа і Гарріс

Фото: Кандидати в президенти США Віцепрезидентка-демократка Камала Гарріс і колишній президент-республіканець Дональд Трамп, AP

Віцепрезидентка-демократка Камала Гарріс і колишній президент-республіканець Дональд Трамп у вівторок увечері проведуть дебати, які організовує американський телеканал ABC News. Ця подія може стати ключовим моментом у передвиборчій кампанії до президентських виборів у США 5 листопада.

Американські медіа очікують, що більш ніж 50 мільйонів американців подивляться цю подію, зважаючи на те, що дебати між Дональдом Трампом та чинним президентом Джо Байденом дивились 51,3 мільйона американців.

Уважно стежитимуть за цими дебатами і в Україні. Американські ЗМІ підкреслюють, що “увага українців буде з тривогою” прикута до дебатів.

Голос Америки транслюватиме цю подію наживо з перекладом українською мовою 10 вересня о 21:00 за Вашингтоном (11 вересня о 4:00 за Києвом).

Напередодні події Голос Америки зібрав 5 причин, чому українцям варто стежити за цими дебатами.

Питання політики США щодо України

Експерти відзначають, що є два важливих питання до кандидатів в президенти США, які стосуються зовнішньої політики, де погляди Гарріс і Трампа відрізняються – питання війни між Ізраїлем і ХАМАСом, а також війни в Україні.

Від обох політиків досі прозвучало досить небагато конкретних заяв стосовно їхньої політики щодо війни Росії проти України. Видання Politico прогнозує, що ведучі ABC News можуть спитати Гарріс і Трампа, яким можуть бути їхні перші дії стосовно війни в Україні.

Дивіться також: Гарріс і Трамп зустрінуться на дебатах цього вечора

Трамп раніше заявляв, що хоче покласти край війні в Україні за 24 години. Він неодноразово запевнював, що зможе швидко домогтися угоди між Україною та Росією про припинення війни.

Президент України Володимир Зеленський напередодні в інтерв'ю каналу BBC на прохання прокоментувати заяву Дональда Трампа, що він зможе закінчити війну за 24 години, заявив, що Україна не піде на те, щоб просто “зупинитися, віддати та забути”.

Неодноразово Трамп звинувачував адміністрацію Байдена у війні в Україні, заявляючи що Путін не напав би на Україну, якби саме Трамп був би тоді президентом.

Дивіться також: Дебати Гарріс та Трампа - центральна подія президентських перегонів у США

Видання Politico відзначає, що Гарріс не демонструвала ознак відходу від політики президента США Джо Байдена з питань України. Медіа припускає, що Гарріс могла б зняти обмеження щодо завдання ударів вглиб Росії із використанням американської зброї, утім конкретних кроків щодо потенційної політики стосовно України Гарріс не оголошувала.

Віцепрезидентка Камала Гарріс зустрічалася з президентом України Володимиром Зеленським і представляла Джо Байдена на великих трансатлантичних самітах з питань безпеки. Але під час передвиборчої кампанії вона лише коротко приділила увагу Україні.

Почути конкретику від обох кандидатів

Аналітики очікують, що Гарріс, ймовірно, продовжить політику Байдена щодо підтримки України у разі перемоги, додаючи, що широкі зовнішньополітичні заяви Трампа залишаються такими ж розпливчастими, як і раніше. Наприклад, обіцянка Трампа покласти край війні за один день.

Водночас Гарріс мало згадує Україну під час президентських перегонів та теж не окреслює конкретну політику.

Your browser doesn’t support HTML5

Трамп та Гарріс — як кандидати бачать допомогу Україні у протидії РФ. Відео

Так, під час національного з’їзду Демократичної партії Гарріс майже не згадувала Україну. Це може бути пов’язано з очікуваннями, що американські виборці зосереджені на місцевих проблемах більше, ніж на зовнішній політиці та політиці національної безпеки, наголошує The Nation.

Експерти, з якими поговорило видання, підкреслюють, що дебати сьогодні можуть прояснити позицію обох кандидатів. Вони впевнені, що обидва кандидати висловлять підтримку Україні у війні з Росією та очікують, що тема України отримає більше уваги.

Розуміння важливості підтримки України для американських виборців

Відповідно до липневих опитувань Pew Research Center, майже чверть американців вважають, що США не надають Україні достатньо військової допомоги – цей відсоток зріс, у порівнянні з листопадом минулого року.

Опитування Gallup у квітні також демонструвало те, що більше американців хочуть, щоб Україна отримувала більше допомоги від США, але минулотижневе опитування Quinnipiac показало, що Україна може не бути серед пріоритетів для виборців.

У відсотковому відношенні, виборці позначили питання війни в Україні останнім з 11-ти пріоритетів для американських виборців у перегонах 2024 року.

Дивіться також: Трамп і Гарріс пропонують різне майбутнє для України, змагаючись за президентство США

Результати цих соціологічних опитувань можуть впливати на увагу, яку обидва кандидати в президенти США присвячують темі України. Це може вплинути і на кількість згадок України під час президентських дебатів у Філадельфії.

Більше векторів зовнішньої політики

Крім питання України, погляди обох кандидатів в президенти часто розходяться і стосовно інших векторів зовнішньої політики. Очікується, що суттєву увагу під час дебатів присвятять питанню війни Ізраїлю та ХАМАСу.

Ставши кандидатом у президенти від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс прагнула знайти баланс між підтвердженням того, що США підтримують Ізраїль, та захистом гуманітарних потреб палестинців — по суті, сигналізуючи про продовження політики президента Джо Байдена щодо війни Ізраїлю та ХАМАС і, якщо ширше, загалом щодо Близького Сходу.

Your browser doesn’t support HTML5

Позиції Трампа і Гарріс щодо профспілок у США та кризи в Ізраїлі. Відео

Дональд Трамп обіцяв, як і у випадку з Україною, що у разі перемоги він "покладе кінець терору" в Ізраїлі, Америка “відновить” своє лідерство та безпеку навколо світу. Він поклав провину на Джо Байдена та Камалу Гарріс у смерті заручників ХАМАСу у Секторі Газу.

Серед інших можливих тем кандидати можуть обговорювати питання міграції, змін клімату та впливу Китаю.

Можливість почути заяви кандидатів в президенти в прямому ефірі

Президентські дебати – формат, що дозволяє безпосередньо почути думки та позиції кандидатів в президенти, без редагування їх в прямому ефірі.

Питання модераторів відображатимуть найбільш актуальні теми для президентських перегонів і виборців, включно з економікою, внутрішньою політикою, викликами безпеки по всьому світу.

Протягом 90 хвилин Трамп і Гарріс обмінюватимуться одне з одним критичними зауваженнями на адресу опонента, відповідаючи на запитання двох ведучих.

Нове опитування Times-Siena показало, що дебати мають особливо високі ставки для Гарріс, щоб представити себе американській публіці: 28% опитаних сказали, що їм потрібно знати про неї більше, тоді як лише 9% сказали те саме про Трампа.

Дивіться також: Брифінг. Очікування від дебатів Гарріс і Трампа

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. Очікування від дебатів Гарріс і Трампа