"Майже нічого не знали про кримських татар". В Університеті Пердью у США розповіли про традиції Криму

В американському Університеті Пердью у штаті Індіана відбулася виставка "Спадщина Криму", яку організували кримські татарки

В Університеті Пердью в місті Вест-Лафайетт у штаті Індіана пройшла виставка "Спадщина Криму", яку організували кримські татарки, засновниці організації Crimean Tatar Foundation USA, Зера та Зарема Мустафаєви.

"Ця виставка є унікальною нагодою для американської громадськості познайомитися з багатою культурною спадщиною корінного народу України – кримських татар", – заявили Зера та Зарема, які навчаються, викладають і займаються дослідженням культурної спадщини кримських татар в Університеті Пердью.

Співкураторка виставки Зарема Мустафаєва розповідає відвідувачам про кримських татар.

На виставці показали фоторепродукції картин художників і мандрівників, які відображали на своїх полотнах Крим 18 століття.

На виставці показали фоторепродукції картин художників і мандрівників, які відображали на своїх полотнах Крим

Також сестри представили прикраси, - кушак і сережки, - які носили й досі носять кримськотатарські жінки.

На виставці у США відвідувачі могли побачити також старовинні монети, викарбувані за часів Кримського ханства XIV–XVIII століть.

Жіноча кримськотатарська прикраса кушак

Як розповіли кураторки, частину прикрас для виставки їм надали з приватних колекцій, інші вони замовляли у кримськотатарських майстрів.

Вишитий головний убір кримськотатарських жінок "марама"

Крім того, на виставці у США показали колекційні порцелянові ляльки з Криму.

"Кожна лялька вбрана в автентичний кримськотатарський одяг із традиційними прикрасами, відтвореними за архівними фото. Ляльки створюються в єдиному екземплярі, і кожна має своє ім’я та свою особисту історію, взяту з реальних подій із життя кримських татар", - розповіла Зарема Мустафаєва.

Ляльки, вбрані в автентичне кримськотатарське вбрання із традиційними прикрасами та одягом

Для відвідувачів виставки в американському університеті показали також фільм Ахтема Сеїтаблаєва "Хайтарма" про депортацію кримських татар.

"Він глибоко вразив студентів і викладачів університету, адже багато з них раніше мало знали про корінний народ Криму, - зазначила Зарема Мустафаєва. - Вплив виставки був відчутним, адже багато студентів і викладачів зізналися, що до цього заходу майже нічого не знали про народ та про жахливий геноцид кримськотатарського народу".

Багато студентів і викладачів зізналися, що до цього заходу майже нічого не знали про кримських татар.

Гостей виставки пригощали традиційним кримськотатарським печивом кураб’є і показали процес приготування кави на піску. Представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева записала для аудиторії університету відеозвернення.

"Ми прагнули не лише продемонструвати елементи культури, такі як традиційні танці, прикраси та кулінарні традиції, а й розповісти про складну історію кримських татар, їхній мирний спротив за визнання і збереження своєї ідентичності", - додала Зера.

Your browser doesn’t support HTML5

Час-Time. Чому США допомагають Ізраїлю більше, ніж Україні?