Українські війська залишають Дебальцеве

Президент Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко повідомив про «плановане відведення військ» зі східноукраїнського залізничного вузла Дебальцеве після того, як урядові сили, за свідченням Росії і сепаратистів, потрапили там в оточення.

«Плановане відведення військ почалося в середу вранці, військові виходять з усім озброєнням. Я відбув на фронт, до вечора повернуся і візьму участь у запланованому на вечір засіданні Радбезу України», – цитують українські ЗМІ слова глави держави в аеропорту Бориспіль.

За словами Порошенка, відхід українських військ з Дебальцевого вже завершено на 80 відсотків.

Перед вильотом Порошенко зазначив, що для нього буде честю «потиснути руку героям», передає агентство Інтерфакс.

Згідно з повідомленнями з району бойових дій, підрозділи української армії почали залишати місто Дебальцеве в середу вранці.

Місто було взято в облогу проросійськими сепаратистами, і бойові дії тривали, незважаючи на припинення вогню. Однак, згідно із заявою Порошенка, Дебальцеве ніколи не було в оточенні, і урядові війська відійшли організовано і зі зброєю в руках.

У вівторок президент Росії Володимир Путін закликав проросійських сепаратистів дозволити українським військам покинути оточене місто. Виступаючи в Будапешті, Путін також закликав уряд у Києві дозволити своїм військам здатися.

Тим часом командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко на своїй сторінці в Facebook вранці в середу повідомив, що «відведення військ з Дебальцевого здійснюється планово і організовано».

Заступник голови управління внутрішніх справ Донецької області зі свого боку повідомив інформагентству AFP, що деякі підрозділи української армії евакуюються.

Однак при цьому він додав, що «повномасштабні вуличні бої тривають», і заявив про необхідність направити підкріплення.

У повідомленні Міністерства оборони України, зробленому вранці, говориться, що зіткнення в місті тривають.

Стратегічний місто, оточене проросійськими сепаратистами, протягом декількох тижнів було епіцентром сутичок. Насильство тривало, незважаючи на угоду про припинення вогню, яке набрало чинності в неділю.

Сепаратисти наполягають на тому, що місто було оточене до того, як почалося припинення вогню, і є внутрішньою частиною їх території, а не частиною лінії фронту, де, за домовленістю, повинні були припинитися бої.