Кірбі: Солдатів КНДР можуть відправити в Курськ, але незрозуміло, з якою метою

Північнокорейські солдати марширують під час військового параду на площі Кім Ір Сена на честь 65-ї річниці заснування КНДР в Пхеньяні. AP Photo/Jon Chol Jin

У Білому домі вважають, що деякі північнокорейські війська можуть з'явитися в районі Курська. Про це на брифінгу у п'ятницю, 25 жовтня, заявив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі. При цьому він зауважив, що США невідомо, що саме вони там будуть робити.

"Можливо, навіть ймовірно, що принаймні деякі з цих північнокорейських військ можуть бути розгорнуті в районі Курська. Але в якій якості, з якою метою, це поки що залишається незрозумілим", - заявив посадовець.

Днем раніше в інтервʼю Голосу Америки Кірбі також заявляв, що США не знають, як солдат КНДР будуть задіювати у війні проти України.

“Ми знаємо, що є принаймні кілька тисяч північнокорейських солдатів на, здається, трьох військових тренувальних базах на сході Росії. Чого саме їх навчають, ми не знаємо, чи будуть і яким чином вони будуть задіяні у цій війні проти України, ми також цього не знаємо”, — каже посадовець.

Раніше США підтвердили, що Північна Корея перекинула кілька тисяч своїх солдатів до Росії для допомоги Москві у її агресії проти України.

А українська та південнокорейська розвідки повідомляли, що перші війська КНДР уже прибули на фронт до Курської області, а загальне число військових, яких Північна Корея направила в Росію – 12 тисяч.

Попри те, що Київ та Сеул попереджали про направлення тисяч південнокорейських військ в РФ ще від початку жовтня, США офіційно підтвердили цей факт лише в середу, 23 жовтня — за день до того, як цих солдатів, ймовірно, направили на Курський напрямок фронту.

Раніше цього тижня на брифінгу в Білому домі Кірбі також заявив, що якщо північнокорейські солдати вирішать приєднатися до боротьби проти України, вони стануть законними військовими цілями.

За повідомленнями української та південнокорейської розвідки солдатів КНДР готують на п’яти військових полігонах на далекому сході Росії.

Чи означає це, що США готові зняти обмеження на використання далекобійної американської зброї для ударів вглиб РФ?

“Поки — ні”, - каже радник з нацбезпеки Джейк Салліван. Посадовець наголосив, що президенти Байден та Зеленський обговорювали це питання під час зустрічі у Вашингтоні та телефоном минулого тижня.

“Наша політика не змінилася на цей момент, але ці розмови триватимуть, і я вважаю, що їх найкраще проводити за закритими дверима, щоб ми могли розвʼязувати це питання з нашими українськими партнерами”, — каже він.

Голос Америки також запитав у Джона Кірбі, чи розглядають США ідею вжити прямих військових дій проти солдатів КНДР, якщо вони вступлять у війну.

Посадовець наголосив, що Сполучені Штати не беруть безпосередньої участі в бойових діях в Україні чи навколо неї, а натомість надають Україні інструменти, можливості та зброю, необхідні для захисту.

Дивіться також: Україна та союзники закликають до "відповідної реакції" на розгортання військ КНДР у РФ

Загалом у США говорять про залучення солдатів КНДР як “крок відчаю з боку Кремля”. За словами Кірбі, те, що Путін змушений звернутися за допомогою до Пхеньяна, щоб отримати кілька тисяч солдатів, і по військову допомогу до Тегерана, говорить про слабкість лідера РФ.

“Очевидно, він перебуває під сильним військовим тиском. Ми знаємо, що він втрачає 1200 солдатів на день. За той час, коли він воює в Україні, він зазнав понад 530 тисяч втрат. Тож він явно під тиском, і він не хоче бути чесним з російським народом щодо того, що він робить, що він втрачає, і наскільки кривавою та законною була ця війна проти його власних збройних сил”, — зазначив Кірбі.

Ще пів року тому українська розвідка оцінювала потужності армії РФ в Україні до 470 тисяч військових, і у цьому масштабі, як вважають оглядачі, 12 тисяч північнокорейських піхотинців очевидно не матимуть великого впливу.

Однак, це є ознакою важливого політичного рішення і вперше прямого офіційного залучення армії третьої країни у цю війну, а це — "дуже серйозний крок з боку країн вісі зла", вважає експерт Ради з міжнародних відносин Чарльз Купчан.

“Здається, що Північна Корея переходить від стратегічного партнерства з Росією, тобто від постачання зброї, спостереження за діями Росії, не беручи прямої участі в її зусиллях, до партнера, який фактично веде бойові дії. І це наближає відносини між країнами до альянсу”, — каже аналітик.

Дивіться також: Як Білий дім намагався зупинити вторгнення Росії і чому це не вдалося: що ми дізнались з нової книги Боба Вудварда

Співпраця між РФ та КНДР відбувається в межах договору про "всеосяжне стратегічне партнерство", який країни підписали ще в червні. За інформацією української розвідки, в обмін на солдатів Північна Корея отримує від Росії гроші та ядерні технології.

За словами Джона Кірбі, достеменно невідомо, що отримує від Росії Північна Корея, однак така співпраця є порушенням резолюцій ООН щодо закупівлі зброї та боєприпасів у КНДР, які РФ підписала.

Кірбі запевнив, що Сполучені Штати будуть пильно за цим спостерігати.

“Цей потенційний крок північнокорейців — надати сухопутні сили, зробити свою ставку, коли йдеться про війну в Україні, матиме наслідки не тільки в Україні та на цьому полі бою, але й в Індо-Тихоокеанському регіоні,” — каже посадовець.

Кірбі також додав: “Цілком можливо, що Росія може вжити заходів для посилення та вдосконалення військового потенціалу Північної Кореї, і це лише ще більше дестабілізує дуже напружений регіон”.

І хоча кількість — 12 тисяч північнокорейських солдатів — видається невеликою, у нерівному протистоянні людських ресурсів України та РФ, це може відіграти велику роль, вважає очільник фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

“Коли йдеться про людей — це суттєвий вплив на поле бою. На жаль, попри суттєві втрати, які несе Росія, вона продовжує наступати. І додаткові навіть 10 тисяч людей на окремій ділянці фронту можуть призвести до суттєвого просування на рівні бригади й глибше”, — сказав Чмут в коментарі Голосу Америки.

Дивіться також: Наскільки війська КНДР можуть підсилити спроможності Росії - пояснює Тарас Чмут

Питання також в тому, наскільки високою буде бойова підготовка цих військових, вважає військовий ЗСУ Єгор Фірсов.

Він каже, що українським захисникам байдуже, яким буде обличчя ворога. На його думку, більше на хід війни може вплинути поглиблена військова співпраця КНДР та РФ.

Північна Корея вже постачає Росії балістичні ракети та майже три мільйони снарядів на рік. І хоча за повідомленнями медіа, чимало з цих снарядів несправні й низької якості, їхня кількість дає Росії перевагу на полі бою.

“Ми думаємо, що це [направлення солдатів КНДР — ред.] майже ніяк не позначиться на фронті. От те, що КНДР продає нашому противнику величезну кількість боєприпасів, це впливає. І військова розвідка бачить закономірність, коли корабель з КНДР прибуває до Росії, буквально за тиждень починається значна інтенсивність бойових дій по наших напрямках”, — каже Фірсов.

Дивіться також: Південна Корея може почати постачати зброю Україні на тлі ймовірної участі у війні військ КНДР

Одна з країн, яка дуже занепокоєна таким розвитком подій — це Південна Корея. Сеул заявив, що може розглянути передачу зброї Україні для убезпечення Корейського півострова. Дотепер Південна Корея, яка є одним із провідних виробників зброї у світі, здебільшого обмежувалася нелетальною допомогою Україні, включно з обладнанням для розмінування. Однак країна може розглянути це питання "більш гнучко", залежно від військових дій КНДР.

Інший міжнародний гравець, який може вплинути на ситуацію - це країна, яка межує і з РФ і з КНДР — Китай. Як вважає посол України при ООН Сергій Кислиця, Пекін раніше тиснув на Росію, коли від Москви лунали погрози застосувати тактичну ядерну зброю. І як зацікавлена сторона, Китай може зробити це зараз, вважає дипломат.

Дивіться також: Кислиця: "Попередні саміти BRICS не проходили на території країни-агресора та не скликалися воєнними злочинцями"

Your browser doesn’t support HTML5

Про ситуацію на полі бою та можливе залучення військ КНДР – Єгор Фірсов з передової. Відео