Спеціальні потреби

Американські F-16 можуть допомогти відвоювати Крим – воєнний аналітик


Завантажується зброї на американський винищувач F-16. AP Photo/Mosa'ab Elshamy
Завантажується зброї на американський винищувач F-16. AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Постачання F-16 американського виробництва може зіграти вирішальну роль у спробах України повернути окупований Крим, що стане особливо вразливим після отримання Україною винищувачів.

Про це у коментарі виданню Business Insider заявив експерт з питань оборони, аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень Фредерік Мертенс.

Завдаючи ударів по російських наземних системах протиповітряної оборони, Україна “готує ґрунт” для майбутніх авіаударів після прибуття винищувачів F-16, вважає експерт.

Згідно з повідомленнями у західних ЗМІ, перші F-16 очікуються в Україні протягом декількох найближчих тижнів.

Так, агенція Reuters з посиланням на українські джерела пише, що Україна отримає перші літаки F-16 у червні-липні.

Раніше Данія заявила, що почне надсилати свої літаки влітку, Норвегія та Бельгія також пообіцяли Україні F-16, нагадує Business Insider. А Данія, США, Велика Британія, Франція та Румунія допомагають готувати українських пілотів.

Однак аналітик застеріг від високих очікувань від одного виду зброї.

“Ми повинні бути обережними, щоб не переоцінити вплив обмеженої кількості винищувачів F-16”, – відзначив Мертенс.

Він додав, що росіяни мають відносно обмежений простір для маневру на півострові, поповнення їхніх запасів залежить від Керченського мосту, і “Путіну тут є що втратити як у політичному, так і у військовому плані”.

Business Insider нагадує, що, незважаючи на низку невдач на східному фронті, Україна неодноразово “ставила в незручне становище російські сили” саме у Криму та довкола нього.

Крім того, F-16 у поєднанні з наданими США ATACMS дальнього радіуса дії можуть зробити Крим “нікчемним у військовому плані” для Росії, цитує аналітиків BI.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG