Спеціальні потреби

Boeing здійснив перший пілотований політ космічного корабля Starliner


Космічний корабель Boeing Starliner на ракеті Atlas V запущений на МКС з пусткового майданчика у Флориді, 5 червня 2024. REUTERS/Steve Nesius
Космічний корабель Boeing Starliner на ракеті Atlas V запущений на МКС з пусткового майданчика у Флориді, 5 червня 2024. REUTERS/Steve Nesius

Космічний літак Boeing Starliner із двома астронавтами на борту здійснив успішний старт із пускового майданчика у Флориді. Запуск першого пілотованого випробувального польоту на ракеті Atlas V відкладали кілька разів через технічні несправності.

Тепер космічний корабель наступну добу рухатиметься на орбіту Землі, пристикуватися до МКС, а через сім днів безпечно повернути на Землю двох астронавтів - Баррі Вілмора та Суніту Вільямс.

Глава NASA Білл Нельсон, вітаючи Boeing, назвав запуск "визначним досягненням для майбутнього космічних польотів".

Boeing прагне посилити свою конкуренцію з компанією SpaceX Ілона Маска, яка до того була єдиним підрядником NASA, що відправляє на МКС вантажі та астронавтів, пише Reuters.

Компанія Boeing, діяльність з комерційними літаками якої потрясла низка криз, пов’язаних із лайнерами 737 MAX, вже відстає від графіка космічних розробок на кілька років і перевищує бюджет на понад 1,5 мільярда доларів.

Давній підрядник NASA побудував модулі для МКС і ракети, призначені для доставлення астронавтів на Місяць. Але компанія Boeing ніколи раніше не створювала власний космічний корабель, що ускладнювалося роками проблем із програмним забезпеченням, технічними збоями та змінами в управлінні програмою Starliner.

Тим часом Crew Dragon від SpaceX став надійним "орбітальним таксі" для NASA. "Вітаю з успішним запуском", — написав Маск у соцмережах.

Тим часом четвертий випробувальний запуск SpaceX ракетної системи Starship, що є ще одним кроком у прагненні компанії побудувати багаторазову ракету-носій і посадковий апарат для супутників, повинен стартувати в четвер з Техасу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG