Спеціальні потреби

Пропозиція Киргизстану відновити права Росії й Білорусі в міжнародних шахах не пройшла


Генеральна асамблея ФІДЕ засідала в Будапешті 21-22 вересня, де також відбувалася Всесвітня шахова олімпіада, на якій ключові перемоги здобули шахісти Індії.
Генеральна асамблея ФІДЕ засідала в Будапешті 21-22 вересня, де також відбувалася Всесвітня шахова олімпіада, на якій ключові перемоги здобули шахісти Індії.

Зібрання Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) продовжило дію обмежень щодо Росії та Білорусі, які були запроваджені в лютому 2022 року у відповідь на відкриту повномасштабну російську війну проти України.

Російські та білоруські спортивні спільноти є інструментом російської та білоруської державної політики.

Дискусії на Генеральній асамблеї ФІДЕ і довкола неї стали прикладом того, як українцям та активістам з інших країн доводиться докладати щораз більше зусиль для збереження міжнародних санкцій щодо Росії у спорті та в інших сферах.

Більшість делегацій країн на зібранні в Будапешті 22 вересня відхилили пропозицію Киргизстану повністю відновити участь російських та білоруських шахістів у діяльності федерації.

Але підтримку здобула пропозиція провести консультації з Міжнародним олімпійським комітетом про можливість зняття обмежень для неповнолітніх та осіб з особливими потребами.

Президент Федерації шахів України Олександр Камишин назвав це перемогою українців та “всього вільного світу”, хоча голосування підтвердило, що Росія і Білорусь мають у федерації досить прихильників, які хочуть принаймні послабити санкції.

Без прапорів Росії і Білорусі

До закликів зберегти спортивні санкції долучався Державний департамент США, який заявляв, що на “шахових турнірах нема місця російським та білоруським прапорам”, хоча гравці з тих країн можуть брати індивідуальну участь у змаганнях, “щоб вони не були пішаками кремлівського і білоруського режимів”.

Перед зібранням в Будапешті, де також відбувалася 45-та Всесвітня шахова олімпіада, уряд України та українська шахова федерація заявили про “глибоку стурбованість” намірами кроків ФІДЕ, які повернули б представників Росії та Білорусі “до міжнародної шахової спільноти”.

“Ми хотіли б ще раз підкреслити, що російські та білоруські спортивні спільноти є інструментом російської та білоруської державної політики”, - заявив Київ.

Українська заява також нагадала, що з початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року ”українська спортивна спільнота втратила понад 500 спортсменів та тренерів, у тому числі 21 шахіста, ще двоє шахістів зникли безвісті. Понад 500 закладів спортивної інфраструктури були знищені або пошкоджені, включаючи 15 тренувальних олімпійських та паралімпійських тренувальних баз”.

Олександр Камишин, коментуючи Генеральну асамблею ФІДЕ, у дописах в X зауважив, що Росія зберігає в тій організації значний вплив.

Президентом ФІДЕ зараз є Аркадій Дворкович, який колись був заступником прем'єр-міністра Росії.

Голосування в Будапешті

Голосування на Генеральній асамблеї ФІДЕ 22 вересня виявило, що 41 делегація голосувала проти відновлення участі Росії та Білорусі в організації, а 27 утрималися, або не голосували.

За скасування санкцій був 21 голос: представники Росії, Білорусі і такі країни колишнього СРСР як Вірменія, Киргизстан, Туркменістан, а також Сербія, Куба і союзники Росії в Африці та Азії зокрема Малі, Уганда, Іран, Об'єднані Арабські Емірати тощо.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG