Спеціальні потреби

Опозиціонери паралізували роботу парламенту


Робота українського парламенту сьогодні була паралізована. У той час коли Фракція регіонів блокувала парламентську трибуну, опозиціонери заблокували електрощитову і відключили у приміщенні парламенту електроенергію. Керівництво Ради тепер погрожує їм кримінальною відповідальністю за такі дії. Детальніше про це у розмові Володимира Звіглянича із київською кореспонденткою Вікторією Сюмар.

ВЗ: Вікторіє, що ж відбувалося у Верховній Раді?

ВС: Верховна Рада не працює. Хоча завдяки прозорому куполу сесійної зали сесія начебто відбувалася аж до другої години дня. Антикризова коаліція намагалася голосувати руками, хоча зрозуміти, що тоді відбувалося було доволі складно.

Врешті, депутати розійшлися, і за деякою інформацією, в іншому приміщенні відбуваються збори Антикризової коаліції, яка вирішує, що ж далі робити з цим блокуванням. Натомість опозиціонери продовжують блокувати щитову, не дають можливості ввімкнути електроенергію у сесійній залі і мають намір сьогодні там ночувати. Декілька регіоналів вирішили не покидати своїх постів у сесійній залі біля трибуни, аби її не зайняли опозиціонери.

Отакі два блокпости сформувалися в українському парламенті, на яких постійно перебувають люди, і дуже ймовірно, що це триватиме всю ніч. Керівник апарату парламенту вирішив навіть не зачиняти кафетерії, аби депутати під час цієї нічної варти мали що їсти.

ВЗ: Яка мета дій опозиції і чим може завершитися таке протистояння у парламенті?

ВС: Таку ситуацію український парламент вже бачив. У даному випадку Фракція регіонів чисельна і не підпускає опозиціонерів до трибуни. Представники опозиції кажуть про те, що вони вимагають ухвалення законопроекту про тарифи, який би прив’язував зростання тарифів до зростання заробітної плати.

Властиво такий розвиток подій є соціально спрямованим і соціологічні опитування свідчать, що він подобається українцям. Чим може завершитися таке протистояння? Опозиціонери кажуть, що вони стоятимуть так довго, поки парламент не виконає їхніх вимог. Натомість представники коаліції кажуть, що вони можуть оголосити перерву і тоді парламент не буде працювати аж до середини березня.

ВЗ: Нині все частіше у коментарях політиків звучить думка про дострокові вибори, чи реальним є такий сценарій?

ВС: Власне українські медіа повідомляфють, що в цей час відбуваються консультації віктора Ющенка, глави його секретаріату Віктора Балоги та Юлії Тимошенко і за деякими коментарями там може йтися про дострокові парламентські вибори. Водночас всі очікують рішення Конституційного Суду з приводу права президента розпускати парламент.

Водночас дії опозиції, про які ми щойно говорили, можуть призвести до того, що парламент фактично буде недієздатним. А згідно з Конституцією, якщо парламент не збирається на свої засідання протягом 30 днів, то президент також отримує право розпустити парламент. Не відомо, чи погодяться з таким трактуванням представники коаліції, але очевидно, що дії опозиції спрямовані на те, аби зробити парламент недієздатним. Тому такі чутки про дострокові вибори і розпуск парламенту стають дедалі реальнішими.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG