Спеціальні потреби

Зростають іноземні інвестиції в українську економіку


На п’ять з половиною мільярда доларів зростуть наступного року іноземні інвестиці в Україну. Такий прогноз робить міністр економіки Анатолій Кінах. Для покращення інвестиційного клімату потрібно в першу чергу сформувати ринок землі, ухвалити закон про акціонерні товариства і вдосконалити фондовий ринок, вважає урядовець. Зростання капіталовкладень в українські підприємства буде обумовлене активним ввезенням в країну промислового обладнання для нових та існуючих виробництв.

Але й нинішні прогнозні показники Мінекономіки експерт із інвестицій Петро Кошуков називає досить скромними. Вони підтверджують, що Україна й досі не використовує свого потенціалу. За розрахунками експерта, країна мала б отримати як мінімум сім мільярдів доларів вже цього року:

“Конкуренція на глобальному ринку інвестицій безумовно відбувається і Україна є полем для цих інвестицій. Але поки що українські міста загалом програють містам інших країн саме через низьку якість тих пропозицій, які вони надають для інвесторів. Крім того велику роль грає те, що українські фахівці або люди, які займаються залученням інвестицій, не знають достатньо добре цього ринку, його умов, правил гри на ньому. І відповідно вони не готові запропонувати інвесторові те, що він насправді шукає”.

Крім того, зазначає Кошуков, інвестиційно приваблими поки що не стали галузі, які найбільше сприяють економічному зростанню:

“Привабливими є ті галузі, які дають швидкий прибуток. Це будівельний бізнес комерційної нерухомості. Це не є погано, але це свідчить про те, що Україна не працює системно над залученням стратегічних інвесторів. Інвестицій, які сприятимуть зростанню української економіки, створенню кваліфікованих робочих місць”.

Напередодні із критикою економічної політики уряду виступив і Секретаріат Президента. Його досягнення він назвав невтішними – оскільки темпи зростання економіки останніми місяцями почали уповільнюватися. Однак урядовці називаюь ці заяви президентських радників передвиборчими спекуляціями.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG