Спеціальні потреби

Американські ЗМІ: Байден “вже цими вихідними” може вийти з виборчої кампанії


Президент США Джо Байден виходить з літака Air Force One після прибуття на базу ВПС Дувр у штаті Делавер, 17 липня 2024 року. Kent Nishimura/AFP
Президент США Джо Байден виходить з літака Air Force One після прибуття на базу ВПС Дувр у штаті Делавер, 17 липня 2024 року. Kent Nishimura/AFP

Одразу кілька видань у США з посиланням на різні власні джерела опублікували прогноз про ймовірний вихід чинного президента США Джо Байдена із виборчих перегонів.

Байден може прийняти рішення вийти з президентської гонки вже на цих вихідних
Axios

Видання Axios пише, що одразу кілька високопоставлених демократів приватно розповіли про “зростаючий тиск лідерів партії та близьких друзів” на президента Байдена з вимогою “ухвалити рішення вийти з президентських перегонів вже на цих вихідних”.

За інформацією видання, 81-річний президент, який зараз перебуває на самоізоляції через ковід, вже “змирився зі зростаючим тиском, поганими опитуваннями та необґрунтованою перевіркою, що унеможливлює продовження його кампанії”.

Опитування агенції Associated Press, здійснене незалежною дослідницькою установою Чиказького університету NORC і опубліковане 17 листопада, засвідчило, що 65% прихильників демократів вважають, що президент Байден повинен покинути перегони й дозволити своїй партії вибрати іншого кандидата.

65% демократів вважають, що Байден повинен дозволити своїй партії вибрати іншого кандидата
опитування

Повідомляючи результати соцопитувань та цитуючи демократів, Axios називає “кампанію панічного тиску” на Байдена “невпинною і скоординованою”.

Про зростання тиску на Байдена повідомляє і видання Forbes.

На відміну від низки конгресменів, що публічно закликали Байдена піти, ЗМІ аналізують “відмовчування” на цю тему колишніх президентів і кандидатів на цю посаду – Барака Обами, Білла Клінтона та Гілларі Клінтон.

“Представники демократів сподівалися цього уникнути. Вони люблять і поважають Байдена, і цінують його історичні досягнення”, – пише Axios.

Водночас Associated Press повідомляє, що приватно Барак Обама висловлював занепокоєння щодо кандидатури президента Джо Байдена, а колишня спікерка Палати представників Ненсі Пелосі приватно попередила Байдена, що демократи можуть втратити можливість перехопити контроль у Конгресі, якщо він не відійде від перегонів.

Президент США Джо Байден і його попередник Барак Обама під час збору коштів на передвиборчу кампанію у Лос-Анджелесі, 15 червня 2024 року. Mandel NGAN/AFP
Президент США Джо Байден і його попередник Барак Обама під час збору коштів на передвиборчу кампанію у Лос-Анджелесі, 15 червня 2024 року. Mandel NGAN/AFP

Байдена не стягнуть зі сцени. Мета полягає в тому, щоб дозволити йому зійти з неї
Axios

Газета The Washington Post пише, що Барак Обама “сказав союзникам, що шлях президента Байдена до перемоги значно зменшився, і він вважає, що президенту потрібно серйозно розглянути життєздатність його кандидатури”.

При цьому Axios з посиланням на джерела у Демократичній партії припускає:

“Байдена не стягнуть зі сцени. Мета полягає в тому, щоб дозволити йому самому зійти з неї”.

Наразі ж найімовірніший сценарій, за прогнозами видання, полягає в тому, що Байден відмовиться від перегонів і підтримає кандидатуру чинної віцепрезидентки Камали Гарріс або запропонує партії назвати інше ім’я номінанта на кандидата.

Байден більш готовий прислухатися до аргументів про зняття кандидатури
NYT

The New York Times пише, що наразі Байден є “більш сприйнятливим” до прохань відійти від виборчих змагань, і що він, хоч і не подавав “ознак”, однак є вже більш готовим прислухатися до аргументів на користь зняття його кандидатури.

Людина з оточення президента сказала виданню, що він “готовий вислухати” аргументи. А позитивний тест на коронавірус відсторонив президента від публічних справ “саме тоді, коли його кампанія сподівалася активізувати його публічні виступи, щоб показати, що він готовий залишитися в перегонах”.

ABC News повідомляє, що лідер більшості в Сенаті Чак Шумер приватно закликав Байдена не балотуватися, коли відвідував президента у пляжному будинку глави держави в містечку Регобот Біч, що у Делавері.

А один із публічних прихильників президента, як пише ABC, сказав, що “незабаром Байден побачить, як весь картковий будиночок впаде”.

Сам Байден в інтерв’ю BET News від 17 липня наполягав, що він не має наміру виходити з перегонів, і що розгляне це “лише в тому випадку, якщо лікар повідомить про стан здоров’я, який вимагає цього”.

Раніше, як повідомляв Голос Америки, Байден пожартував в інтерв'ю CNN, що лише Господь змусив би його зняти свою кандидатуру.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG