Спеціальні потреби

Президент Джо Байден вибув з президентських перегонів 2024, підтримав Камалу Гарріс


Президент США Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс
Президент США Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс

Президент Джо Байден вибув з президентських перегонів в неділю, завершивши свою кампанію на переобрання після невдалих дебатів із Дональдом Трампом.

Рішення було прийнято на тлі посилення тиску з боку однопартійців Байдена щодо виходу з перегонів після дебатів 27 червня, під час яких 81-річний президент мовчав, часто давав безглузді відповіді та не спростовував численні неправдиві заяви колишнього президента.

Джо Байден планує залишитися на посаді до кінця свого терміну, який закінчується опівдні 20 січня 2025 року.

"Бути вашим президентом було найбільшою честю в моєму житті. І хоча я мав намір домагатися переобрання, я вважаю, що це в інтересах моєї партії та країни, щоб я пішов у відставку та зосередився виключно на виконанні моїх обов’язків президента протягом решти мого терміну”, – написав Байден у листі, опублікованому в його акаунті в мережі X.

Приблизно через 30 хвилин після цього допису Байден підтримав висування єдиною кандидаткою від партії на серпневому з’їзді демократів в Чикаго віцепрезидентку Камалу Гарріс.

"Сьогодні я хочу запропонувати свою повну підтримку і схвалення того, щоб Камала стала кандидаткою від нашої партії цього року, — сказав він в іншому дописі на X. - Демократи, настав час зібратися разом і перемогти Трампа".

Байден перебуває на самоізоляції у своєму літньому будинку в штаті Делавер після того, як йому діагностували COVID-19 минулого тижня, де мав змогу поспілкуватися із обмеженим колом близьких людей і членів сім’ї щодо свого політичного майбутнього. Байден сказав, що звернеться до нації пізніше цього тижня, щоб надати «деталі» свого рішення.

Ця заява стала останнім струсом у кампанії за Білий дім, який відбувся лише через кілька днів після спроби вбивства Трампа на мітингу в Пенсильванії. Обидві політичні партії вважають ці вибори найбільш впливовими за кілька поколінь.

Фактичний кандидат у президенти ще ніколи не виходив із перегонів так близько до виборів. Найближчою аналогією був би президент Ліндон Джонсон, який на тлі війни у В’єтнамі оголосив у березні 1968 року, що не балотуватиметься на новий термін.

Тепер демократи повинні терміново забезпечити узгодженість процесу висунення нової кандидатури протягом декількох тижнів і переконати виборців у приголомшливо короткий проміжок часу, що цей кандидат зможе впоратися з роботою та перемогти Трампа.

Рішення знаменує собою кінець 52-річної роботи Байдена у політиці. Напередодні ряд донорів, законодавців та навіть помічників висловили йому свої сумніви щодо того, що він зможе переконати виборців у тому, що він зможе впоратися з роботою ще чотири роки.

Байден отримав підтримку переважної більшості делегатів і в усіх передвиборчих змаганнях, крім одного, що мало б зробити його висування єдиним кандидатом від партії формальністю. Тепер, коли він вибув, ці делегати зможуть підтримати іншого кандидата.

Здавалося, що 59-річна Гарріс є логічною наступницею, зокрема тому, що вона єдиний кандидат, який може безпосередньо використовувати кошти кампанії Байдена, згідно з федеральними правилами фінансування кампанії.

Підтримка Байдена прокладає шлях Гарріс, але плавний перехід не гарантований.

Національний з’їзд Демократичної партії має відбутися 19-22 серпня в Чикаго, але партія оголосила, що проведе віртуальне поіменне голосування, щоб офіційно висунути Байдена, перш ніж почнеться особисте засідання.

Поки невідомо, чи будуть інші кандидати оскаржувати висування Гарріс, або як партія має скорегувати свої правила, щоб забезпечити висунення Гарріс єдиною кандидаткою від демократів.

Коли Байдена запитали, чи можуть інші демократи перемогти Трампа.

"Ймовірно, їх 50, - відповів Байден. - Ні, я не єдиний, хто може його перемогти, але я його переможу".

Байден уже є найстарішим президентом за всю історію США, але він неодноразово наполягав на тому, що він готовий прийняти виклик ще однієї кампанії та ще одного терміну, кажучи виборцям, що їм потрібно лише "спостерігати за мною".

Втім, його невдалі дебати з Дональдом Трампом викликали реакцію демократів і донорів, які публічно заявили про те, що говорили приватно протягом місяців, що вони не думають, що він зможе працювати ще чотири роки.

Занепокоєння щодо віку Байдена лунали відтоді, як він оголосив, що балотуватиметься на переобрання, хоча Трамп лише на три роки молодший – йому 78. Більшість американців вважають президента занадто старим для другого терміну, згідно з опитуванням Associated Press та Центру дослідження зв'язків з громадськістю NORC у серпні 2023 року. Більшість також сумнівається в його розумових здібностях бути президентом, хоча це також вважається і слабкістю Трампа, відповідно до опитування.

Байден часто зазначав, що він не такий молодий, як раніше, не так легко ходить і не говорить так гладко, але що він має мудрість і десятиліття досвіду, які багато варті.

"Я даю вам слово як Байден. Я б не балотувався знову, якби не вірив усім серцем і душею, що зможу виконати цю роботу, — сказав він своїм прихильникам на мітингу в Північній Кароліні через день після дебатів. — Тому що, відверто кажучи, ставки занадто високі".

"Якби Трамп не балотувався, я не впевнений, що я балотувався б", — сказав Байден одного разу під час передвиборної кампанії.

Штаб Трампа не відразу відповів на прохання прокоментувати рішення Байдена покинути гонку.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG