Спеціальні потреби

Конгресмени проголосували за пакет законопроєктів про бюджет США. Сенат має ухвалити рішення до кінця дня, щоб уникнути шатдауну


Доля законопроєктів в Сенаті невизначена, зокрема і через питання допомоги Україні. Спікер Палати представників Майк Джонсон обіцяв “без зволікань” перейти до розгляду додаткової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню після розв'язання питань бюджету. Фото: AP
Доля законопроєктів в Сенаті невизначена, зокрема і через питання допомоги Україні. Спікер Палати представників Майк Джонсон обіцяв “без зволікань” перейти до розгляду додаткової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню після розв'язання питань бюджету. Фото: AP

Палата представників Конгресу США проголосувала за бюджет, затвердивши законопроєкти про витрати за кілька годин до потенційного терміну "шатдауну" - часткової призупинки роботи уряду.

Прийняття бюджету США може гальмуватися через питання допомоги Україні

Далі справа за Сенатом, який голосуватиме за бюджет наступним. Президент США Джо Байден сказав, що підпише законопроєкт, щойно той надійде до нього. В Сенаті, утім присутня "певна невизначеність", пише Washington Post, щодо того, чи всі сенатори погодяться прискорити процес і проголосують за пакет до опівночі, може настати "шатдаун".

І, як пише газета, зокрема саме через питання допомоги Україні.

Так, речниця сенатора Майкла Беннета сказала виданню, що він "надзвичайно стурбований" відсутністю шляхів фінансування України, і розглядає всі можливі варіанти опротестувати це, включаючи уповільнення процесу ухвалення законопроєкту, інформує WP.

Прийняті Палатою представників законопроєкти передбачають і 300 мільйонів доларів для ініціативи сприяння безпеці України, що дозволяє Пентагону укладати контракти на обладнання для відправлення до Києва, інформує Defense News.

Термін дії попередніх тимчасових рішень про бюджет низки федеральних агенцій США закінчується 22 березня. Обсяг асигнувань передбачених пакетом сягає 1,2 трильйона доларів. Обидві палати Конгресу США мають проголосувати за бюджетні законопроєкти до кінця дня 22 березня, щоб уникнути "шатдауну", часткової призупинки роботи федеральних агенцій.

Лідери Республіканської партії особливо наголошували на пункті про збільшення витрат на оборону більш ніж на 3%. Законопроєкт також передбачав підвищення зарплати військовослужбовцям на 5,2%.

"У той час, коли світ горить, нам більше, ніж будь-коли, потрібно переконатися, що ми належним чином фінансуємо оборону нашої нації та підтримуємо наші війська", — цитує АР лідера більшості в Палаті представників Стіва Скаліза.

1012-сторінковий законопроєкт про бюджет також фінансує департаменти внутрішньої безпеки, охорони здоров’я та соціальних служб, праці та інші.

Порівняно з попереднім роком витрати, не пов’язані з обороною, залишаться відносно незмінними, хоча деякі з них, наприклад Агентство з охорони навколишнього середовища, зазнають суттєвого коригування.

До допомоги Україні перейдуть вже найближчим часом - cпікер Джонсон
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Як повідомляв Голос Америки, саме після прийняття бюджету спікер Палати представників Майк Джонсон обіцяв “без зволікань” перейти до розгляду додаткової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG