Спеціальні потреби

"Угода між Пенсильванією та Запорізькою областю – це історична подія для всіх". Чого варто очікувати від угоди про співпрацю


Американський штат Пенсильванія та Запорізька область уклали угоду про партнерство у вересні 2024 року.
Американський штат Пенсильванія та Запорізька область уклали угоду про партнерство у вересні 2024 року.

Перша установча зустріч між представниками Пенсильванії та Запоріжжя, на якій будуть визначені конкретні напрямки співпраці в рамках нещодавньої угоди, відбудеться вже цього тижня.

Також уже створені робочі галузеві групи, які впродовж кількох тижнів мають напрацювати конкретні проєкти співпраці.

Про це Голосу Америки повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

Серед тих, хто зможе скористатися з угоди між американським штатом Пенсильванія та Запорізькою областю України, яку у вересні підписали керівники цих територій, будуть студенти, науковці, медики та інженери, які займаються високими технологіями, адже в ці галузі Федоров назвав пріоритетними.

Це шоста подібна угода між американським штатом та українською областю, та перша, коли йдеться про область, на території якої ведуться активні бойові дії, і яка є об'єктом територіальних зазіхань Росії, яка вписала цю українську область у свою Конституцію.

Штат Пенсильванія, який майже в чотири рази більший за Запоріжжя за територією і майже в 10 разів більший за населенням, вже бере активну участь у військовій допомозі Україні – 150 членів Національної гвардії Пенсільванії тренують українських військових у Німеччині.

На території штату розташований військовий завод SCAAP – Об’єднаного командування боєприпасів армії США (JMC) виробляє великокаліберні металеві снаряди та міномети для Міністерства оборони США, які передаються Україні.

Також SCAAP спеціально виробляє 155-міліметрові гаубичні снаряди, які є одним з найважливіших засобів для захисту України від Росії.

Саму угоду почали готувати у травні, Пенсильванію обрали через те. що економіка штату має багато спільного
Саму угоду почали готувати у травні, Пенсильванію обрали через те. що економіка штату має багато спільного

Федоров називає угоду між своєю областю та американським штатом Пенсильванія, підписану під час приїзду до США президента України Володимира Зеленського, важливою "історичною подією".

Попри те, що візит української делегації до Пенсильванії та зустріч з губернатором штату демократом Джошем Шапіро викликали незадоволення у деяких республіканців, які звинуватили Володимира Зеленського у втручанні у президентські вибори.

"Це надбання та історична подія для всіх: і для республіканців, і для демократів, і для всіх українців, хто проживає на території Запорізької області", – каже очільник області.

Він додає, що після підписання угоди, була розмова з губернатором Шапіро, щоб це був не фініш, а старт спільної роботи.

Аби угода не залишилася лише декларацією про наміри офіси Федорова та Шапіро цього тижня готуються повести першу установчу зустріч. У Запорізький ОВА вже визначили відповідальних осіб, створили робочі групи та, за словами Федорова, намітили план дій.

Зокрема, визначили сфери для співпраці. Це взаємодія між університетами та іншими освітніми закладами, медициною, технологіями, а також відбудова області.

В офісі губернатора Голосу Америки повідомили, що мета угоди – використовувати сильні сторони обох регіонів, а також підтримувати зусилля Запорізької області щодо відновлення після війни. На цьому етапі передбачена безпосередня участь підприємств Пенсильванії через Департамент громадського та економічного розвитку штату.

"У рамках угоди Пенсільванія співпрацюватиме з економічними лідерами Запоріжжя для обміну передовим досвідом у критичних галузях, у тому числі в енергетиці, сільському господарстві, цифрових технологіях, розвитку робочої сили та обороні", – значиться у повідомленні.

У самій угоді прописано, що пріоритетними сферами для посилення співробітництва визначені інновації в енергетиці; агроінновації; агропромислова техніка; обладнання; цифрові технології; робототехніка; розвиток робочої сили; академічна співпраця; науки про життя; оборона.

Ірина Мазур, почесна консулка України у Філадельфії, каже: у вересні під час візиту Федорова до Пенсильванії відбулися важливі особисті знайомства з лідерами галузей, де планується співпраця
Ірина Мазур, почесна консулка України у Філадельфії, каже: у вересні під час візиту Федорова до Пенсильванії відбулися важливі особисті знайомства з лідерами галузей, де планується співпраця

Ірина Мазур, почесна консулка України у Філадельфії, яка працювала над текстом угоди, каже, обидві сторони хочуть бачити реальні результати цієї співпраці. Каже, Пенсильванію обрали тому, що є схожість в економіках цих регіонів.

"Це й енергетичний сектор, і вугільний, і фармакологія, і освітній", – пояснює вона.

Від угоди вона очікує, що буде відбуватися обмін досвідом. "Також ми очікуємо співпрацю між підприємствами, які працюють у цих критичних секторах. Ми починаємо зараз зв'язувати ключові підприємства Запорізької області та Пенсильванії", – пояснює Мазур.

Федоров каже, що саме схожість економік двох регіонів стало визначним фактором для його команди, коли обирали, якому саме американському штату пропонувати угоду про співпрацю.

"Це й аграрний напрямок, який досить плідно розвивається в Пенсильванії, і науковий. Там велика кількість університетів, які суміжні з нашими за спеціальностями. Це медицина, яка вкрай важлива для нас", – додає чиновник.

Водночас як один з найголовніших критеріїв він називає велику українську діаспору. За даними офісу губернатора, на території штату проживає понад 150 тисяч українців та американців українського походження.

Федоров каже, що серед планів його команди важливе місце займає й освітня інтеграція, зокрема обмін між учнями та студентами.

"Щоб наші діти на два-три тижні або місяць їздили по обміну. Також наше завдання зв’язати між собою наукову спільноту. Якщо науковці почнуть довіряти один одному і формувати спільні розробки, винаходи імплементувати – це буде надзвичайний кейс", – пояснює він.

Мазур додає, у вересні під час візиту Федорова до Пенсильванії та підписання угоди відбулися важливі особисті знайомства з лідерами галузей, де планується співпраця.

Федоров каже, наразі вже почалося напрацювання конкретних пропозицій по галузях у робочих групах. Він очікує, що ця попередня робота буде закінчена за кілька тижнів і вже у листопаді, після президентських виборів у США, почнуться конкретні дії та невеликі проєкти.

Угода між Пенсильванією та Запорізькою областю стала вже шостим подібним договором між американським штатом і областю України. Наразі три такі штати мають республіканських губернаторів і три – демократів.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG