Спеціальні потреби

США закликають сирійський уряд повернути журналіста Остіна Тайса


Мати Остіна Тайса тримає фотографію журналіста, якого 12 років утримують у неволі у Сирії. Фото: AFP
Мати Остіна Тайса тримає фотографію журналіста, якого 12 років утримують у неволі у Сирії. Фото: AFP

Державний департамент закликав сирійську владу до співпраці зі Сполученими Штатами, щоб “припинити полон” американського журналіста Остіна Тайса, а також дізнатись долю інших американців, які зникли безвісти у Сирії. Про це йдеться у заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена, опублікованій 14 серпня на сайті Держдепу.

“Минуло 12 років з моменту викрадення в Сирії американського журналіста Остіна Тайса. Понад чверть свого життя Остін був розлучений зі своєю родиною та утримувався в невідомих умовах. Ми знаємо, що сирійський уряд утримує Остіна, і ми неодноразово пропонували знайти спосіб повернути його додому. Це тривало занадто довго”, – заявляє Ентоні Блінкен.

Ми знаємо, що сирійський уряд утримує Остіна, і ми неодноразово пропонували знайти спосіб повернути його додому. Це тривало занадто довго
Ентоні Блінкен

Президент США Джо Байден у середу також закликав до негайного звільнення Остіна Тайса: "Ми неодноразово чинили тиск на уряд Сирії, щоб він співпрацював з нами, щоб ми нарешті змогли повернути Остіна додому. Сьогодні я знову закликаю до його негайного звільнення", — сказав Байден у заяві, присвяченій дванадцятиріччю викрадення Тайса.

У травні цього року Джо Байден згадував про Остіна Тайса у промові із закликом негайного звільнення американських журналістів: “У Всесвітній день свободи преси Сполучені Штати закликають до негайного й беззастережного звільнення всіх журналістів, які потрапили за ґрати лише за те, що вони просто виконували свою роботу”.

У Держдепі відзначають, що за останні три з половиною роки уряд США домігся звільнення десятків американців, утримуваних у заручниках або несправедливо затриманих по всьому світу, і США продовжують шукати будь-який доступний шлях, який може привести до повернення Остіна Тайса.

“Остін поїхав до Сирії, щоб показати світові правду про те, що там відбувається. Ми не поступимося, доки не знайдемо спосіб покласти край несправедливому ув’язненню Остіна”, – мовиться на сайті Державного департаменту.

14 серпня організація “Репортери без кордонів” закликала адміністрацію Джо Байдена подвоїти зусилля для звільнення Тайса.

“Адміністрація Байдена заслуговує на повагу за її успіх в безпечному поверненні Алсу Курмашевої та Евана Гершковича додому. Настав час використати той самий сценарій для Остіна Тайса. Пряма взаємодія з російським урядом спрацювала для Евана та Алсу, і подібний підхід також міг би спрацювати для Остіна”, – говорить директор американського бюро “Репортерів без кордонів” Клейтон Веймерс.

У серпні 2012 року Остіна Тайса взяли в полон на контрольно-пропускному пункті поблизу Дамаска, столиці Сирії, під час висвітлення громадянської війни в Сирії для кількох медіа. Влада Сирії досі не підтвердила затримання Тайса.

Дивіться також: "Я нікого не ненавиджу, відчуваю співчуття до суддів, слідчих, офіцерів". Алсу Курмашева - про емоції після звільнення з російської тюрми

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG