Спеціальні потреби

Росія докоряє Ісландії за допомогою типових пропагандистських заходів через підтримку України


Президент України Володимир Зеленський виступає у режимі відеозв’язку на церемонії відкриття саміту Ради Європи в Рейк’явіку, Ісландія, 16 травня 2023 року. (Фото: Alastair Grant/AP)
Президент України Володимир Зеленський виступає у режимі відеозв’язку на церемонії відкриття саміту Ради Європи в Рейк’явіку, Ісландія, 16 травня 2023 року. (Фото: Alastair Grant/AP)
Марія Захарова

Марія Захарова

Речниця Міністерства закордонних справ Росії

"Отож така "мирна" Ісландія намагається не відставати від своїх старших союзників у спонсоруванні українських нацистів".

Вводить в оману

15 березня Ісландія оголосила, що буде навчати курсантів ВМС України "практичним морським навичкам, включаючи навігацію, морське спостереження та операції, включно з пошуком і порятунком".

Ця скандинавська острівна держава налічує менше 400 000 громадян і є унікальною серед союзників по Організації Північноатлантичного договору (НАТО), оскільки не має постійної армії чи військового обладнання.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова розкритикувала Ісландію за те, що вона оприлюднила свій, як вона сказала, "довгостроковий план збільшення допомоги київському режиму", який, за її словами, включає "фінансування закупівлі зброї та навчання бійців Українських збройних сил".

"Ісландія є серед країн, чиї найманці їздили в Україну. Вона також готує українських військових моряків на своїй території", – сказала Захарова.

"Отож така "мирна" Ісландія намагається не відставати від своїх старших союзників у спонсоруванні українських нацистів".

Ці заяви є оманливими.

По-перше, в Ісландії немає військово-морського флоту. Тренувати українських моряків буде Берегова охорона Ісландії (БОІ). БОІ є правоохоронним органом, відповідальним за пошуково-рятувальні роботи, безпеку на морі, спостереження за безпекою та забезпечення правопорядку в водах Ісландії.

"Навчання здебільшого проходитиме на борту кораблів берегової охорони, де маленькі групи курсантів пройдуть кілька тижнів навчання", — йдеться в урядовому пресрелізі.

По-друге, немає доказів вступу ісландців до української армії для боротьби з російською агресією. Ісландія порадила своїм громадянам не воювати в Україні.

Уряд Ісландії "не має інформації про будь-яких громадян Ісландії, які воюють або воювали на боці Збройних сил України чи Міжнародного легіону", – заявив Polygraph.info речник посольства Ісландії у Вашингтоні.

Росія неодноразово називала іноземних добровольців, які воюють на боці України, "найманцями", навіть коли ці особи приєдналися до Міжнародного легіону оборони України, який був включений до Збройних сил України.

Як повідомляв Polygraph.info, Міжнародний Комітет Червоного Хреста у своїй інструкції щодо правового захисту учасників бойових дій на війні визначає найманця як "особу, яка бере безпосередню участь у бойових діях, головним чином мотивована прагненням до приватної вигоди".

За словами Червоного Хреста, "громадянин нейтральної держави, який вступає на службу до збройних сил сторони конфлікту, не є найманцем".

Іноземні добровольці, які воюють в Україні, окрім зарахування до Збройних сил України, також отримують зарплату, як і громадяни України.

Polygraph.info звернувся до Міністерства оборони України, щоб з’ясувати, чи є громадяни Ісландії в Міжнародному легіоні оборони України чи українській армії, але на момент публікації не отримав відповіді.

По-третє, хоча Захарова припустила, що Ісландія не займає незалежної зовнішньополітичної позиції щодо України, а перебуває під впливом "дуже агресивної західної спільноти", щорічне опитування, опубліковане в жовтні минулого року, показало, що 82% опитаних ісландців виступають за підтримку Ісландією України у війні з Росією.

Щобільше, 83,8% опитаних ісландців виступають проти будь-якої міжнародної співпраці між Ісландією та Росією.

Відображаючи цю думку більшості, уряд Ісландії рішуче засудив "незаконне вторгнення Росії в Україну" та висловив "повну солідарність з Україною та її народом".

Проте лише 35,8% респондентів виступили за надання Україні прямої військової підтримки, зокрема шляхом навчання військових, забезпечення боєприпасами чи транспортування боєприпасів, тоді як 38,9% були проти. Однак у тому ж щорічному опитуванні, опублікованому роком раніше, у 2022 році, 52% респондентів виступали проти прямої військової підтримки України, тоді як лише 21,3% були за, що свідчить про зростання прихильності до такої допомоги.

Ісландія надала логістичну підтримку Україні, включаючи фрахтування вантажних літаків для транспортування боєприпасів та військового обладнання з інших країн-членів НАТО в Україну.

Ісландія передала Україні повністю обладнаний мобільний польовий госпіталь, надала зимове спорядження українським військовослужбовцям, профінансувала та доставила десять бензовозів для українських військових, а також допомогла закупити паливо.

Ісландія брала участь у навчальному проєкті під керівництвом Великобританії для українських польових медиків, й очолила навчальну програму для українських військових у Литві зі знешкодження вибухонебезпечних предметів.

Ісландія також бере участь в ІТ-коаліції Контактної групи з питань оборони України, надаючи Україні підтримку у телекомунікаційній та кібербезпеці.

По-четверте, щоб виправдати вторгнення, російська пропаганда сфабрикувала та розповсюдила брехливий наратив про те, що урядом України керують нацисти. Polygraph.info та інші медіа неодноразово викривали цю неправду.

Сотні дослідників війни, геноциду, нацизму та Другої світової війни засудили "цинічне зловживання Росією терміном геноцид, пам’яттю про Другу світову війну та Голокост, а також прирівнювання української держави до нацистського режиму для виправдання своєї неспровокованої агресії".

По-п’яте, повідомлялося, що Росія вербувала і навіть обманом залучала іноземних громадян з Куби, Непалу, Індії та африканських країн для війни в Україні.

Згідно з повідомленнями, багато іноземців, які записалися воювати на боці Росії, були мотивовані економічними труднощами вдома.

Наприклад, для багатьох з тисяч непальських бійців, яких, як вважають, завербували воювати на боці Росії, головними мотивами були гроші та можливість швидкого отримання російського громадянства.

Один завербований боєць заявив CNN, що він насправді не підтримує вторгнення Росії в Україну.

У деяких випадках ці люди були направлені до групи "Вагнер", фінансованої російською державою приватної військової компанії, яка прийняла тисячі найманців для участі у війні в Україні.

В Україні та в інших місцях найманці "Вагнера" ймовірно брали участь у систематичних порушеннях прав людини, включаючи масові вбивства.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp і Viber!

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG