Спеціальні потреби

Ситуація зі свободою Інтернету в світі погіршується - «Дім Свободи»


Інтернет в Україні "порівняно" вільний - "Фрідом хаус"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Інтернет в Україні "порівняно" вільний - "Фрідом хаус"

Ситуація зі свободою Інтернету в світі погіршується. Якщо раніше держави, які намагалися встановити контроль за «всесвітньою мережею», вважали за краще діяти за кулісами, то тепер вони все частіше зраджують національні законодавства, за допомогою яких легітимізують існуючі репресивні заходи і криміналізують невдоволення, яке виражається користувачами Інтернету. В результаті, Інтернет перетворюється з мережі, що об'єднує світ, в мозаїку – в різних зонах якої починають діяти різні правила гри.

В результаті, більше людей були заарештовані за їх дії в Інтернеті, ніж раніше; онлайн-медіа все частіше змушені займатися самоцензурою, щоб не піддатися переслідуванням; а приватні компанії стикаються з великою кількістю запитів з боку урядових структур про надання їм даних про дії у «всесвітній мережі». Деякі держави використовують повідомлення про широкомасштабні дії Агентства національної безпеки США, «щоб виправдати їхні власні можливості у цій сфері, часто використовувані без особливого контролю або взагалі безконтрольно, і часто спрямовані на політичну опозицію та активістів-правозахисників».

До таких висновків прийшла правозахисна організація «Дім Свободи» (Freedom House), що опублікувала традиційну доповідь про свободу в Інтернеті (Freedom of the Net 2014).

Автори доповіді оцінили ситуацію в 65 державах світу. В 36 з них були відзначені негативні тенденції, причому, як зазначила спів-автор дослідження Лора Рід, найбільш серйозний регрес спостерігається в Україні, Росії та Туреччині.

Оцінка проводиться на основі трьох головних критеріїв: проблеми з доступом в Інтернет, обмеження змісту Інтернет-ресурсів та порушення прав користувачів. Оцінки проводилися за 100-бальною шкалою, де нуль - абсолютна свобода, 100 - тотальна несвобода Інтернету.

На їх основі, всі держави розділені на три категорії, де Інтернет «вільний» (до 30-ти балів), «частково вільний» (31-60 балів) і «невільний» (понад 61).

Найкраща ситуація спостерігається в Ісландії (6 балів), Естонії (8), Канаді (15), Австралії та Німеччині (по 17). США - на шостому місці (19 балів). Найгірша ситуація склалася в Ірані (89 балів), Сирії (88) і Китаї (87).

За даними правозахисників, в Україні зафіксовано одне з найбільших згортань свободи в Інтернеті за час від травня минулого до травня цього року.

Порівняно із попереднім таким дослідженням, оприлюдненим рік тому, Україна набрала відразу п’ять негативних балів і нині має їх 33 зі ста можливих.

Таким чином, Україна перемістилася до категорії «частково вільних» держав за станом свободи в Інтернеті з групи «вільних», де вона була за даними дослідження минулого року.

Як кажуть у Freedom House, рейтинг України впав так різко в першу чергу через насильство стосовно користувачів соціальних мереж й Інтернет-журналістів під час протестів Євромайдану, зростання кількості кібернападів, а також через появу нових даних, які свідчать про значний обсяг стеження режиму скинутого президента Віктора Януковича за діяльністю в Інтернеті активістів, журналістів і опозиційних діячів.

Росія, разом з М'янмою (Бірмою), Казахстаном і Єгиптом, що набрала 60 балів також визнана країною з «частково вільним» Інтернетом. Як вказується в доповіді, після повернення Володимира Путіна на посаду президента в 2012 році, російська влада прийняла численні закони, спрямовані на блокування онлайн-контенту, включаючи критично налаштовані й опозиційні медіа: «Російський уряд вжив численні кроки для посилення контролю за Інтернетом, особливо перед Олімпіадою в Сочі і під час триваючої кризи в Україні».

Інші держави колишнього СРСР у рейтингу розподілилися таким чином: Грузія - 26 балів, Вірменія - 28, Киргизстан - 34, Азербайджан - 55, Узбекистан - 79.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG