Спеціальні потреби

В Ізраїлі - загальнонаціональний страйк з вимогою припинення вогню


Сили безпеки на мітингу родин та прихильників ізраїльських заручників, утримуваних палестинськими бойовиками в Секторі Гази, Тель-Авів 2 вересня 2024 року
Сили безпеки на мітингу родин та прихильників ізраїльських заручників, утримуваних палестинськими бойовиками в Секторі Гази, Тель-Авів 2 вересня 2024 року

В Ізраїлі в понеділок відбувається загальнонаціональний страйк. Найбільша ізраїльська профспілка та підприємства тиснуть на уряд, щоб він уклав угоду про припинення вогню з ХАМАСом, щоб припинити бойові дії в Газі, які тривають майже 11 місяців.

Мітинг, коли десятки тисяч людей вийшли на вулиці в неділю ввечері, став наймасштабнішим антиурядовим протестом з початку війни минулого жовтня. Страйк в понеділок відбувся через день після того, як Ізраїль оголосив, що ще шістьох заручників знайшли мертвими в тунелі в місті Рафах на півдні Гази.

Банки, громадський транспорт, лікарні, магазини та головний аеропорт країни були закриті або працювали в обмеженому режимі. Інших галузей страйк торкнувся менше. Перебої в роботі припинилися через вісім годин, у другій половині дня, коли суд постановив, що профспілка Гістадрут не повідомила про протест завчасно.

Прихильники заручників і критики прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу стверджували, що припинення вогню могло б врятувати життя заручників. Але його партнери по правлячій коаліції ізраїльського уряду переважно виступають проти компромісу з ХАМАСом.

Нетаньягу не погодився на припинення вогню, яке передбачає виведення ізраїльських військ із Гази та остаточного припинення бойових дій, через побоювання, що ХАМАС може переозброїтися та поставити під загрозу довгострокову безпеку Ізраїлю.

Тисячі людей зібралися в понеділок на великому кладовищі в Єрусалимі на похорон Герша Голдберга-Поліна, який мав подвійне громадянство Ізраїлю та США, який був одним із шести знайдених мертвими заручників.

Президент Ізраїлю Ісаак Герцог висловив каяття в панегірику через те, що Ізраїль не зміг захистити Голдберг-Поліна від нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня або повернути його додому живим.

Арнон Бар-Давид, голова Гістадрут, заявив у неділю, що профспілка не може "сидіти склавши руки": "Ми не можемо ігнорувати крики наших дітей, яких убивають у тунелях у Газі; це немислимо. Ми йдемо по спіралі вниз і продовжуємо отримувати мішки з трупами".

Ймовірно, бойовики застрелили заручників, коли війська атакували їхні позиції в Газі. Міністерство закордонних справ Ізраїлю вранці в понеділок повідомило, що судово-медична експертиза показала, що заручників застрелили з близької відстані, а за два-три дні до цього їх обстежили.

Раніше в неділю Нетаньягу пообіцяв посилити боротьбу з ХАМАСом після того, як ізраїльські військові знайшли тіла заручників.

"Ті, хто вбиває заручників, не хочуть угоди" про припинення вогню в Газі, заявив Нетаньягу. Він звернувся до лідерів ХАМАСу: "Ми будемо полювати на вас, ми вас спіймаємо і зведемо рахунки".

Нетаньягу також звинуватив ХАМАС у здійсненні стрілянини раніше в неділю, в результаті якої загинули троє поліцейських поблизу міста Хеврон на окупованому Ізраїлем Західному березі. ХАМАС не взяв на себе відповідальність за напад, але назвав його "героїчною операцією опору".

У той час як бойові дії в Газі та на Західному березі річки Йордан тривали, у кількох місцях Гази було розпочато "гуманітарну паузу", щоб агентство ООН у справах палестинців і Всесвітня організація охорони здоров’я могли розпочати вакцинацію 640 000 дітей віком до 10 років від поліомієліту. Агентство ООН повідомило, що 87 000 дітей були вакциновані в неділю. Як повідомляє Associated Press, програма вакцинації триватиме вісім годин на день до наступного понеділка.

Хвороба нещодавно була виявили в Газі вперше за 25 років.

Під час атаки на південь Ізраїлю 7 жовтня бойовики ХАМАСу вбили близько 1200 осіб і захопили близько 250 заручників. За даними представників охорони здоров’я Гази, в результаті ізраїльського контрнаступу в Газі загинуло майже 41 000 палестинців, більшість з яких жінки та діти, тоді як ізраїльські військові кажуть, що кількість загиблих включає кілька тисяч бойовиків ХАМАС.

Ізраїль стверджує, що в Газі залишається 101 заручник, але приблизно третину з них вважають мертвими, а доля інших невідома.

Високі представники ХАМАСу заявили, що Ізраїль, відмовляючись підписати угоду про припинення вогню, винен у останніх загиблих.

"Нетаньягу несе відповідальність за вбивство ізраїльських в'язнів, - сказав Reuters високопосадовець ХАМАСу Самі Абу Зухрі. - Ізраїльтяни повинні вибрати між Нетаньяху та угодою". ХАМАС запропонував звільнити заручників в обмін на припинення війни, виведення ізраїльських військ і звільнення десятків палестинських в’язнів, у тому числі відомих бойовиків, ув’язнених Ізраїлем.

Форум сімей заручників закликав Нетаньяху пояснити, що заважає укладенню угоди. "Вони всі були вбиті за останні кілька днів, переживши майже 11 місяців знущань, тортур і голоду в полоні ХАМАСу. Затримка в підписанні угоди призвела до їхньої смерті та смерті багатьох інших заручників", – йдеться в повідомленні.

Ізраїльтяни вшановують пам'ять вбитого заручника ХАМАСу Герша Голдберга-Поліна, тіло якого було знайдено разом із п’ятьма іншими заручниками в Газі, перед його похоронами в Єрусалимі, 2 вересня 2024 року.
Ізраїльтяни вшановують пам'ять вбитого заручника ХАМАСу Герша Голдберга-Поліна, тіло якого було знайдено разом із п’ятьма іншими заручниками в Газі, перед його похоронами в Єрусалимі, 2 вересня 2024 року.

Президент США Джо Байден, який уважно стежив за долею заручників, сказав, що він "спустошений і обурений" виявленням нових мертвих полонених.

"Лідери ХАМАСу заплатять за ці злочини. І ми продовжуватимемо цілодобово працювати над угодою, щоб забезпечити звільнення решти заручників", — заявив він.

Водночас, відповідаючи на питання преси в понеділок, Байден сказав, що Нетаньягу не робить достатньо, щоб забезпечити досягнення угоди задля повернення заручників.

Віцепрезидентка Камала Гарріс, кандидатка у президенти від Демократичної партії, сказала, що вона та її чоловік Даг Емхофф поговорили з батьками Голдберг-Полін, Джоном і Рейчел, щоб висловити свої співчуття.

"Моє серце розривається через їхній біль і страждання, — каже Гарріс. — Я сказала їм: вони не самотні в оплакуванні цієї жахливої втрати. Наша країна разом з ними".

В статті використано матеріали Associated Press, Reuters і Agence France-Presse.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG