Спеціальні потреби

Гутерріш і Зеленський закликали до продовження Чорноморської зернової угоди


Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш і президент України Володимир Зеленський у Києві, 8 березня 2023. REUTERS/Alina Yarysh
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш і президент України Володимир Зеленський у Києві, 8 березня 2023. REUTERS/Alina Yarysh

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш та президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Києві закликали до продовження Чорноморської зернової угоди.

Гутерріш нагадав про незмінну позицію Організації Об'єднаних Націй: "вторгнення Росії в Україну є порушенням Статуту ООН і міжнародного права, суверенітет, незалежність, соборність і територіальна цілісність України мають бути забезпечені в межах її міжнародно визнаних кордонів". За словами генсека організації, "кінцева мета так само ясна: справедливий мир, заснований на Статуті ООН, міжнародному праві та нещодавній резолюції Генеральної Асамблеї, що відзначає рік початку війни".

Генсек ООН відзначив важливість Чорноморської зернової угоди для "зниження глобальної вартості продовольства" та "допомозі людям, які також платять високу ціну за цю війну, особливо в країнах, що розвиваються". "Експорт українських, як і російських, харчових продуктів та добрив має важливе значення для глобальної продовольчої безпеки та цін на харчі", - сказав він.

Зеленський нагадав, що це третій візит Гутерріша в Україну від початку повномасштабної війни Росії, і відзначив, що "дуже важливо, що саме в Києві ми говоримо про те, як повернути мир і міжнародну безпеку, повну силу Статуту ООН – тим нормам, які однаково важливі для всіх народів на землі".

У Telegram Зеленський написав, що "саме зараз і саме Україна – на передовій не просто боротьби, а реальної війни за всі ті принципи, на яких ґрунтується міжнародне життя. Саме зараз і саме Україна захищає цілі та принципи Статуту ООН. А отже, саме зараз і саме в Україні вирішується, яким буде майбутнє ООН та якою буде глобальна роль Організації Об'єднаних Націй".

"Ми сьогодні зацікавлені, щоб не було голоду у світі, і наша спільна політика про те, щоб продовжити коридор Зернової ініціативи. Так само порушувати питання щодо пролонгації цієї ініціативи, деталі, як ми можемо ще допомагати світу й розширити цю ініціативу. Не вистачило часу, зараз на загальному колі обговоримо питання депортації дітей. Це дійсно гаряче питання. Я хотів би, аби деталі цього питання пояснила наша сторона", – цитує Зеленського Радіо Свобода. Президент також зазначив, що сторони обговорили останні кроки щодо обміну полоненими.

Чорноморська зернова угода за посередництва ООН та Туреччини із липня дозволяє для експорту українського продовольства через заблоковані Росією чорноморські порти, термін її дії стікає 18 березня.

Напередодні агенція Reuters із посиланням на джерело в українському уряді повідомила, що Україна почала двосторонні онлайн-переговори щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи з міжнародними партнерами, але не з Росією. "Ситуація з переговорами досить складна. Зараз багато залежить не від нас, а від партнерів", - сказало джерело Reuters на умовах анонімності.

5 березня глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара "наполегливо працює над безперешкодною реалізацією та подальшим продовженням чорноморської зернової угоди". На зустрічі країн Групи двадцяти в Індії державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Росію продовжити дію Чорноморської угоди.

Російські державні видання пишуть, що Кремль намагається отримати від західних країн гарантії щодо безперешкодного експорту російського аміаку, а у відповідь забезпечити роботу Чорноморської зернової ініціативи. Також днями Росія заявила, що погодиться продовжити угоду, лише якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників, хоча домовленість не мала на меті сприяти російському експорту зерна, а Росія продовжує експортувати великі обсяги зерна та іншої сільськогосподарської продукції поза угодою.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG