Спеціальні потреби

США запровадили санкції щодо осіб, компаній та кораблів, які приносять прибутки "Хезболлі"


Протестувальники тримають прапори "Хезболли" і вигукують гасла проти Ізраїлю та США під час протесту солідарності з палестинцями. Ліван, 2 березня 2024 р. Фото: AP /Hassan Ammar
Протестувальники тримають прапори "Хезболли" і вигукують гасла проти Ізраїлю та США під час протесту солідарності з палестинцями. Ліван, 2 березня 2024 р. Фото: AP /Hassan Ammar

США запровадили санкції проти трьох осіб, п’яти компаній і двох суден, які займаються контрабандою нафти та зрідженого нафтового газу (LPG) для забезпечення прибутків для угруповання "Хезболла", визнаного у США терористичним.

Про це повідомило Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) США 11 вересня.

Мережу, до якої входять ліванські бізнесмени й компанії, контролюють високопоставлені лідери фінансової команди "Хезболли", йдеться у повідомленні. Вони організували постачання скрапленого газу до уряду Сирії та спрямовували прибутки в сотні мільйонів доларів для бойовиків.

До списку підсанкційних осіб потрапили високопосадовець незаконної фінансової команди "Хезболли" та ліванські бізнесмени, які займаються контрабандою нафти та закупівлею нафтових установок від імені угруповання.

Двоє високопосадовців "Хезболли", залучені до цієї схеми, - це Мухаммад Касір і Мухаммад Касіма аль-Баззал, які керують каналом транспортування скрапленого газу та інших нафтових продуктів та отримують оплату за продаж. З боку Сирії мережа працювала із підсанкційним сирійським чиновником Ясером Ібрагімом.

"Хезболла" продовжує запускати ракети по Ізраїлю та розпалювати регіональну нестабільність, надаючи пріоритет фінансуванню насильства, а не турботі про людей, зокрема про десятки тисяч переміщених осіб у південному Лівані, про яких вони запевняють, що піклуються", – заявив виконувач обов’язків заступника міністра фінансів США у справах тероризму та фінансової розвідки Бредлі Т. Сміт.

"Сполучені Штати не вагатимуться в переслідуванні "Хезболли". Ми продовжуватимемо руйнувати бізнес-мережі, які підтримують її скрізь, де вона прагне діяти", — заявив речник Держдепу США Метью Міллер.

Як повідомляв Голос Америки, наприкінці серпня ліванське угруповання "Хезболла" запустило сотні ракет і безпілотників по Ізраїлю. Ізраїльські військові заявили, що завдали удару по Лівану приблизно 100 реактивними літаками, щоб запобігти більшій атаці. Це було одне з найбільших зіткнень за понад 10 місяців війни.

"Хезболла" почала обстрілювати Ізраїль ракетами та безпілотниками невдовзі після початку війни в Газі, яку спровокував раптовий напад ХАМАСу, визнаного у США та ЄС терористичним угрупованням, на Ізраїль 7 жовтня. Хезболла та ХАМАС є союзниками, яких підтримує Іран. Ізраїль тоді відповів авіаударами.

Брифінг. Спецефір: Дебати Гарріс і Трампа. Які заяви прозвучали?
please wait

No media source currently available

0:00 0:44:15 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG