Спеціальні потреби

МВФ закликав США підвищити податки, щоб боротися з дефіцитом бюджету, попри швидке зростання економіки


Будівля МВФ у Вашингтоні, архівне фото
Будівля МВФ у Вашингтоні, архівне фото

Міжнародний валютний фонд у четвер закликав США підвищити податки, щоб приборкати зростальний рівень боргу, водночас схвалюючи "стабільне, динамічне" зростання найбільшої економіки світу та прогрес у справі контролю над інфляцією.

У прикінцевій заяві свого огляду економічної політики США за "Статтею IV" МВФ зазначив, що високий дефіцит і борг "створюють висхідний ризик для економіки США та світової економіки, потенційно сприяючи вищим бюджетним витратам на фінансування та наростальний ризик для плавної пролонгації зобов’язань, що настають".

Заява МВФ дещо переглянула свій прогноз зростання ВВП США на 2024 рік до 2,6% з прогнозу 2,7% у квітневому огляді світової економіки глобального кредитора.

МВФ прогнозує зростання США в 2025 році до 1,9%, що не зміниться порівняно з квітневим прогнозом, і залишатиметься вище 2% до кінця десятиліття.

"Економіка США довела, що є міцною, динамічною та здатною пристосовуватися до мінливих глобальних умов, – заявили в МВФ. – Діяльність і зайнятість продовжують виправдовувати очікування... і процес зниження інфляції виявився значно дешевшим, ніж багато хто побоювався".

МВФ заявив, що очікує, що інфляція в США повернеться до цілі Федерального резерву в 2% до середини 2025 року, значно раніше, ніж власний прогноз ФРС про повернення до цілі в 2026 році.

Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва повідомила журналістам, що прогноз МВФ є більш оптимістичним, оскільки поточна траєкторія інфляції вказує на швидше повернення до цільового показника, частково через те, що споживчі витрати США, зумовлені багатством, накопиченим під час пандемії COVID-19, зменшуються, а ринок робочої сили "охолоджується".

Борг, торгові приписи

Але МВФ дорікнув Вашингтону за зростання дефіциту бюджету і платіжного балансу, що, якщо продовжиться, доведе співвідношення боргу США до ВВП до тривожного рівня в 140% до кінця десятиліття. Заходи, пропоновані МВФ, включають зобов'язання щодо пенсійного забезпечення, соціального страхування та медичного обслуговування.

"Такі високі дефіцити та борги створюють наростальний ризик для економіки США та світової економіки, потенційно сприяючи вищим бюджетним фінансовим витратам і висхідним ризикам для плавної пролонгації зобов’язань, термін погашення яких настає", – сказав Фонд.

Другий рік поспіль фонд наказав США поступово підвищувати ставки податку на прибуток не лише для найбагатших американців, але й для домогосподарств, які заробляють менш як 400 000 доларів на рік — поріг, який президент США Джо Байден пообіцяв не переступати в цьому році в межах його передвиборчих обіцянок.

Фонд заявив, що США також повинні реформувати програми соціальних виплат, скорочення яких Байден і суперник від Республіканської партії Дональд Трамп пообіцяли не проводити, і підвищити поріг права на отримання податкової пільги з прибутку для працівників, які не мають дітей.

Георгієва сказала, що фонд намагається представити політичний шлях для США, "який, на нашу думку, буде добре служити економіці та її народу", як і для будь-якої країни-члена МВФ.

Оскільки американська економіка сильна, це був "сприятливий час" для США, щоб консолідувати свою фінансову позицію, сказала вона, додавши: "Це сприятливі часи, коли ви можете зробити більше, щоб підготуватися до ризиків у майбутньому".

МВФ також заявив, що посилення мит США та інших торговельних бар’єрів разом із активним використанням промислової політики для надання переваги вітчизняним компаніям представляє ризик зниження для економіки США та світової економіки, що може спотворити інвестиційні потоки та підірвати глобальну торгову систему.

Натомість фонд закликав Вашингтон вирішити розбіжності з торговими партнерами шляхом переговорів і зміцнити Світову організацію торгівлі.

У своїй бесіді з Георгієвою міністр фінансів США Джанет Єллен знову наголосила на важливості "відвертих і ретельних оцінок" економік країн-членів МВФ і обговорила "чудові показники економіки США за останні кілька років", повідомили в Мінфіні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG