Спеціальні потреби

Блінкен назвав Україну серед трьох держав, що найбільше потерпають від насильницького зникнення людей


Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав Китай, Україну та Сирію у контексті Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень. Kevin Mohatt/Pool Photo via AP
Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав Китай, Україну та Сирію у контексті Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень. Kevin Mohatt/Pool Photo via AP

У Міжнародний день жертв насильницьких зникнень Держдеп США назвав Україну, Китай та Сирію країнами, що найбільше потерпають від викрадень людей та мають значну кількість безвісти зниклих. Про це мовиться у заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена від 30 серпня.

Держсекретар наголосив, що Сполучені Штати підтримують усіх жертв злочинів насильницького зникнення і закликають тих, хто скоює цей злочин, “негайно припинити таку практику та повернути жертв їхнім родинам”.

Насильницьке зникнення є кричущим порушенням прав людини, яке завдає травми невизначеного ув’язнення або зникнення жертвам, яких надто часто стають мішенями за їхню незгоду чи захист прав людини та демократії, заявили у Держдепі.

Блінкен також наголосив, що сім'ї безвісти зниклих людей “дуже страждають, не знаючи, де їхні близькі, чи живі вони, чи мертві”.

Блінкен нагадав, що у Китаї мішенями подібних злочинів стають члени релігійних і етнічних меншин, адвокати, активісти та інші.

В окупованих Росією частинах України тисячі мирних жителів зникли безвісти або утримувалися без зв’язку із зовнішнім світом російською владою, а їх місце знаходження та добробут невідомі, додав Блінкен.

Він також згадав Сирію, де понад 110 000 осіб залишаються насильницьки зниклими або свавільно затриманими, включаючи тисячі дітей і жінок.

Сполучені Штати закликають уряди всіх країн покласти край цій практиці, притягнути винних до відповідальності та поважати права людини та основні свободи всіх.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG