Спеціальні потреби

Українські урядовці представили у США 5 інвестиційних проектів


Протягом минулого тижня Україна представляла на розсуд американських інвесторів інвестиційні проекти національного значення. Шукаючи партнерів серед американських бізнесменів, Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами відвідало Нью-Йорк, Чикаго, Г’юстон та столичний Вашингтон.

Українці привезли у США 5 інвестиційних проектів, яким надано статус національних і які перебувають під особистим патронатом президента України. Нічого подібного Україна раніше не робила, переконував присутніх посол України у США Олександр Моцик:

«Ця презентація є першою за 20 років спробою підсумувати найцікавіші проекти, які ми хочемо запропонувати для світових і зокрема американських інвесторів».

До п’ятірки представлених проектів увійшли: проект «Чисте місто» – будівництво заводів з переробки твердих побутових відходів, проект «Енергія біомас», який передбачає використання альтернативного палива, «Відкритий світ» – проект створення комунікаційної мережі 4-го покоління, проект «Олімпійська надія – 2022» і план побудови терміналу зрідженого газу. Саме останній більшість експертів назвали найбільш перспективним.

Голова Державного агентства України з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів зазначив:

«Національний проект «LNG термінал» передбачає диверсифікацію енергопостачання в Україну 10 млрд кубометрів зрідженого газу з Чорноморського побережжя і це викликає першочергове зацікавлення серед американського бізнесу. Я думаю, що саме у зв’язку з цим ми відвідували енергетичну столицю США місто Г’юстон і багато інших акцентів зробили в цьому напрямку».

За словами Владислава Каськіва, крім економічної вигоди, будівництво терміналу зрідженого газу має для України ще й стратегічне значення:

«Будівництво терміналу зрідженого газу є проект номер один, який вперше за 20 років робить Україну незалежною економічно, а отже політично. І ціна на енергоносії в Україні після реалізації цього проекту перетвориться з політичної на ринкову».

Серед тих, хто прийшов на презентацію – Тамара Туриченко. Українка, яка живе зараз у Канаді хотіла б інвестувати в Україну, але зізнається, що поки їй легше реалізувати проект у Африці, ніж у своїй рідній країні:

«Українцям потрібно дещо скорегувати своє уявлення. Вони вважають, що можна вийти на ринок капіталів і зразу взаємодіяти з великими корпораціями, з великими інвесторами. Мені здається, що це не правильна стратегія. Потрібно контактувати з невеликими компаніями, які мають досвід роботи і в Україні, і в інших країнах, як Америка та Канада».

На думку Тамари Туриченко, український уряд робить ще одну велику помилку. Він нехтує найбільшим ресурсом, який в нього є закордоном:

«Треба приваблювати колишніх співвітчизників і давати їм можливість розказувати все найкраще про свою Батьківщину і дякувати їм за це. Бо часто, я наприклад чую, «ага, ти поїхала – ти зрадила Батьківщину». Це боляче, бо це неправда».

Сьогодні Україна починає розуміти важливість закордонних інвесторів, переконаний Морґан Вільямс, який вже багато років допомагає американському бізнесу приходити в Україну:

«Я всіх переконую, летіть в Київ, знайомтеся з людьми, знаходьте шлях долучитися до процесів. Це великий ринок з 45 мільйонами людей, прекрасна країна, з економікою та демократією, що найшвидше, як я вважаю, розвиваються у Європі. Я думаю, інвесторам треба рухатися і вони будуть задоволені результатом».

Якщо ентузіазм Морґана Вільямса передасться іншим інвесторам, каже Владислав Каськів, це означатиме мільярди вливань в українську економіку:

«Ми розраховуємо, що в цьому році Україна залучить не менше семи з половиною мільярдів доларів США прямих інвестицій. У наступному році ми хотіли б замахнутися на 10, і десь четверту частину з них мають складати інвестиції в національні проекти».

Зі Сполучених Штатів українські національні проекти повезуть на показ в країни Близького та Далекого Сходу, які також можуть бути зацікавлені інвестувати в Україну.

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG