Спеціальні потреби

США, Європа та Україна реагують на обрання Венса кандидатом Трампа у віцепрезиденти


Кандидат у президенти від Республіканської партії та колишній президент США Дональд Трамп і кандидат у віцепрезиденти Джей Ді Венс під час з’їзду Республіканської партії, Вісконсин, 15 липня 2024 року. REUTERS/Elizabeth Frantz
Кандидат у президенти від Республіканської партії та колишній президент США Дональд Трамп і кандидат у віцепрезиденти Джей Ді Венс під час з’їзду Республіканської партії, Вісконсин, 15 липня 2024 року. REUTERS/Elizabeth Frantz

Джей Ді Венс, сенатор від штату Огайо, став кандидатом у віцепрезиденти у передвиборчій кампанії Дональда Трампа на президентських виборах у листопаді. Що він за людина, які має погляди, та яке враження справляє, Голос Америки зібрав коментарі американських, європейських та українських посадовців, політиків та оглядачів про Ді Джей Венса.

Аргументи критиків

Почути про погляди Венса світові політики та експерти мали можливість у лютому на Мюнхенському безпековому форумі. Саме зовнішньополітичні орієнтири Венса стають предметом чи не найбільшої критики серед опонентів республіканців.

На події Венс виступав за "мир шляхом переговорів". Тоді він сказав, що у Росії, на його думку, є стимул сісти за стіл переговорів, а США не можуть допомагати одночасно Україні, Ізраїлю й Тайваню, а отже повинні сфокусуватися на Азії, натомість Україну підтримувати, як каже Венс, має Європа.

мир шляхом переговорів

"Якщо ви нічого не знаєте про зовнішньополітичні погляди Джей Ді Венса, подивіться цей ролик (з Мюнхенської конференції)", — пише у мережі Х Деніел Макдовелл, професор Maxwell School університету Сиракуз.

"Основоположною ідеєю зовнішньополітичних поглядів Венса є "дефіцит". Венс бачить Сполучені Штати як державу, що занепадає, яка більше не може керувати світом. Він не вважає, що Сполучені Штати здатні допомагати кільком союзникам одночасно, тому що "ми не виробляємо достатньо боєприпасів"... Як я вже казав раніше, слава Богу, що Венса не було у 1941 році", — пише професор Макдовелл.

Венс бачить Сполучені Штати як державу, що занепадає

"Економіка США в номінальному вираженні в 14 разів більша за російську. Допомога США Україні становить 0,3% ВВП США. Економіка лише одного штату Нью-Йорк така ж велика, як російська. Проте Венс вважає, що допомога Україні в боротьбі з геноцидною війною за реколонізацію якось вище наших можливостей", — додає інший професор Браян Тейлор.

Майкл Макфол в мережі Х згадує висловлювання Венса у 2022 році про те, що йому все одно, що станеться в Україні. Нагадаємо, Макфол - колишній посол США в Росії за адміністрації президента-демократа Барака Обами, Макфол з однодумцями ініціювали програму Ради із нацбезпеки США з "перезавантаження" відносин із Росією (2009-2013). Нині він - співголова так званої "Санкційної групи Єрмака-Макфола" з притягнення Росії до відповідальності за війну в Україні.

"У 1937 році багато американців сказали, що їх "насправді не хвилює" вторгнення Японії в Китай. У 1939 році багато американців знову заявили, що їх "насправді не хвилює" вторгнення Німеччини в Польщу. Такий підхід не надто спрацював для нас", — пише ексдипломат.

Диктатура вторглася в демократію, але Венсу "насправді байдуже"

Макфол додає про кандидатуру на відепрезидента США: "Диктатура вторглася в демократію, але Венсу "насправді байдуже". Імперія намагається колонізувати та анексувати європейську країну, але Венсу "насправді байдуже". Путін викрадає українських дітей і бомбить дитячі онкологічні лікарні, але Венсу "насправді байдуже". Американцям, яких я знаю, не байдуже".

"Пан Венс повністю змінив свою думку щодо Трампа. Може, він так само вчинить з Україною? Сподіваюсь, що так", — також пише Макфол, посилаючись на те, що перед тим, як стати сенатором, Венс рішуче критикував Дональда Трампа.

Ілон Маск, Такер Карлсон і технологічний інвестор Девід Сакс дзвонили Трампу, щоб спробувати гарантувати (обрання кандидатом у віцепрезиденти) Венса

"Я думаю, що Венс був обраний принаймні частково через його [погляди на] зовнішню політику та торговельну політику, — сказала в коментарі The Guardian Емма Ешфорд, представниця Стімсон-центру у Вашингтоні. — Венс є представником цього нового правого крила, яке зростає в Республіканській партії. Вони значно більш націоналістичні, дещо протекціоністські, антиімміграційні... Трамп був тим, хто значною мірою ініціював це ще в 2016 році, і Венс став одним із лідерів цього крила у Конгресі".

Репортер Washington Post Вілл Соммер звернув увагу на інші слова Венса про те, що він пропонував би Трампу звільнити "кожного бюрократа середньої ланки, кожного державного службовця... і замінити їх нашими людьми".

"Таємна лобістська кампанія за Венса"

Вибір Трампа впав на Джей Ді Венса не в останню чергу завдяки зусиллям його оточення, твердять джерела для статті Axios. "[Таємна] лобістська кампанія тривала до вчорашнього ранку (до початку республіканського з'їзду), коли Ілон Маск, Такер Карлсон і технологічний інвестор Девід Сакс дзвонили Трампу, щоб спробувати гарантувати (обрання кандидатом у віцепрезиденти) Венса", — звертає увагу журналіст Майкл Вайсс.

"Цікаво, що такі послідовні проросійські голоси об’єдналися, щоб підтримати Венса", — додає до теми британський професор University of St.Andrews Філліпс О'Браєн.

ТРАМП, ВЕНС. Звучить переможно

У статті Axios також вказано, що "Карлсон, який виступав у прайм-таймі на з’їзді Республіканської партії, сказав нам, що логіка Венса "полягає в тому, що він таємно не ненавидить Трампа, як усі інші. Він принципово згоден з Трампом. Саме тому донори неоконсерваторів [які хочуть більше допомоги для України] бояться його".

Сам Ілон Маск написав у своїй мережі Х: "ТРАМП, ВЕНС. Звучить переможно".

Професор Єлю Тімоті Снайдер пише про прихильне ставлення до Росії серед людей в оточенні Трампа. Після оголошення Венса кандидатом у віцепрезиденти від республіканців Снайдер перепублікував свою лютневу статтю "Бійтесь слабких".

Маск поширює російську пропаганду. Венс посилює зовнішню політику Росії. Трамп виконує бажання Путіна.
Тімоті Снайдер

"Україна могла б перемогти, якби американці допомогли; але наші слабкі люди відрізали постачання зброї. Маск поширює російську пропаганду. Венс посилює зовнішню політику Росії. Трамп виконує бажання Путіна. Джонсон місяцями маневрує, щоб заблокувати голосування щодо допомоги Україні. І ось українці, борючись за життя, залишаються без артилерійських снарядів і мусять відходити з Авдіївки", — йдеться у статті Снайдера, який є послідовним голосом підтримки України.

Професор Снайдер нагадав, що Венс у Мюнхені не пішов на зустрічі з представниками України і не слухав виступ президента України Володимира Зеленського.

"На зустрічі, на якій я був присутній, прем'єрка Данії Метте Фредеріксен оголосила, що її країна передасть Україні весь свій запас артилерійських снарядів. Венс стояв біля будівлі й сказав, що ми повинні здатися. Він сказав лідерам демократії (але не в очі) віддати територію. Якби українці послухалися його поради, ланцюг подій був би схожий на той, що був минулого разу, коли фашизм утихомирювався в Мюнхені: крах віри в порядок і світова війна", - пише Снайдер.

Водночас Венс входить до так званого "стоп-листа" громадян США, яким МЗС Росії заборонило в'їзд до країни. До цього переліку, серед інших, також потрапили експрезидент Барак Обама, колишні американські посли Джон Гантсман та Джон Теффт, а також деякі американські сенатори, конгресмени, прокурори, урядовці, аналітики, керівники оборонних підприємств.

Аргументи прихильників Венса

Прибічники Венса найбільше підтримують його за міграційні та економічні погляди, а також за те, що він представляє робітничий клас Америки.

може добре зрозуміти багатьох американців, які зараз намагаються звести кінці з кінцями в цю епоху нищівної інфляції

"Син Міддлтауна, штат Огайо, Джей Ді може добре зрозуміти багатьох американців, які зараз намагаються звести кінці з кінцями в цю епоху нищівної інфляції та ринку житла, який є недоступним і позбавляє багатьох шансів досягти американської мрії", — написав в мережі Х губернатор-республіканець Майк ДеВайн від штату Огайо.

Про своє дитинство в занепадаючому містечку металургів Венс розповів у своїх мемуарах Hillbilly Elegy - "Елегія горян: мемуари про сім’ю та культуру в умовах кризи". У цій книжці він аналізує культуру та соціальні патології американського "Іржавого поясу" [частина Середнього Заходу та східного узбережжя США, де активно працювала промисловість, рудники, заводи тощо, - ред.].

Книжка стала бестселером New York Times і лягла в основу фільму Netflix. Історія висвітлювала цінності, близькі для багатьох американців із робітничого класу, які стали прихильниками політики Трампа.

Венс може допомогти заручитись республіканському кандидату у президенти ще більшою прихильністю "блакитних комірців", зауважує Fox News. Штати у центрі країни, які мають чимале населення робітничого класу й голосують то за демократів, то за республіканців, можуть відіграти вирішальну роль під час голосування у листопаді.

За кілька років до обрання молодий Венс пішов у морську піхоту та служив в Іраку. У відділі зв'язків з громадськістю 2-го авіакрила морської піхоти служив капралом.

У політику Венс прийшов із венчурного бізнесу за підтримки колишнього генерального директора компанії PayPal і значного донора Республіканської партії Пітера Тіля.

добре впроваджується в системи та стає великим гравцем, як ще можна стати кандидатом у віцепрезиденти у 39 років?

Як пише Financial Times, обрання Венса напарником Трампа на виборах у листопаді ще більше розширює політичний вплив Тіля, який, будучи чи не головним творцем Кремнієвої долини, має таку широку мережу відданих технологів та інвесторів, що її охрестили "Всесвітом Тіля" (Thielverse).

Також коротка кар’єра Венса у венчурному капіталі демонструє, як лібертаріанський напрямок у Кремнієвій долині, представлений Тілем, приєднався до прихильників республіканців MAGA Трампа, зауважує видання.

FT також зазначає, що Венс виступає за зміни в технологічній галузі США й критикує великі технологічні групи, як-то Google і Facebook. До речі це, як пише FT, розлютило "великих корпоративних донорів в Республіканській партії".

Одним із прихильників Венса є син колишнього президента Дональд Трамп-молодший, який раніше цього тижня назвав Венса "своєю людиною і блискучим молодим хлопцем»", і що в нього "дуже високі шанси" бути обраним президентом у 2028 році.

Експерт з технічної політики, який особисто знає Венса, розповів FT,що сенатор з Огайо "добре пристосовується в систему та стає великим гравцем. Як ще можна стати кандидатом у віцепрезиденти у 39 років?"

Джей Ді Венс є прихильником суворішої імміграційної політики. Серед іншого, він голосував за законопроекти щодо введення обов’язкової системи дозволу на працевлаштування E-Verify, кримінальну відповідальність за прострочення візи, обмеження використання так званого гуманітарного паролю. Також він критикує візову програму H-1B, яка, на думку опонентів цієї програми, використовується технологічними компаніями для заміни американських робітників дешевою іноземною робочою силою.

Вибравши такого запеклого імміграційного реформатора, як сенатор Венс, своїм напарником, президент Трамп ще раз підтвердив американському народу, що наші кордони повинні бути захищені
Р. Дж. Гауман

"Президента Трампа вперше було обрано для охорони нашого кордону та забезпечення дотримання наших імміграційних законів після десятиліть нехтування у Вашингтоні — і він виконав свої обіцянки", — сказав Fox News президент Національного імміграційного центру з контролю за дотриманням законодавства Р. Дж. Гауман.

"Вибравши такого запеклого імміграційного реформатора, як сенатор Венс, своїм напарником, президент Трамп ще раз підтвердив американському народу, що наші кордони повинні бути захищені, а імміграційні закони повинні агресивно виконуватися", — зауважив Гауман і додав - "Наймасштабніша депортація в американській історії тепер має чудового другого пілота".

"Сенатор Джей Ді Венс довів, що є відданим консервативним борцем у Сенаті. Він хоче гарантувати безпеку кордону, забезпечити дотримання верховенства права та захистити американських робітників, — відзначив для Fox News Райан Вокер, виконавчий заступник консервативної організації Heritage Action. — Зі своїм підтвердженим досвідом, вражаючим резюме та унікальним досвідом сенатор Венс допоможе президенту Трампу повернутися в Білий дім та раз і назавжди захистити наші кордони".

Релігійність Венса і ставлення до абортів

"Джей Ді Венс — побожний християнин, і обставини його дитинства дають мені велику надію, що він, як і спікер Майк Джонсон, прийде до висновку, що підтримка України з боку США є єдиним виходом, — сказала в коментарі Reuters Мелінда Герінг з Atlantic Council. — Хоч Венс рішуче виступав проти України, він не обіймав високих посад, і я очікую, що його погляди як віцепрезидента змінюватимуться".

Джей Ді Венс - католик, як і президент Байден. Венс охрестився в Католицькій церкві 5 років тому і заявляє, що виступає "100% за життя". Він заявляв, що підтримав би національний закон, який обмежує аборти.

"Я хочу врятувати якомога більше немовлят. ... Я вважаю, цілком розумно є сказати, що аборти на пізніх термінах не повинні відбуватися. За розумними винятками", - слова Венса цитує NBC News.

Джей Ді Венс сказав, що жінки повинні залишатися в насильницьких стосунках, якщо вони люблять своїх дітей
Кайван Шрофф

Водночас деякі експерти в іншому світлі вказують на релігійність Венса та на його радикальні погляди, зокрема, щодо абортів.

"Джей Ді Венс сказав, що жінки повинні залишатися в насильницьких стосунках, якщо вони люблять своїх дітей. Це насправді хворе [бачення]", — пише оглядач, прихильник демократів Кайван Шрофф, цитуючи слова республіканського кандидата у віцепрезиденти.

"Джей Ді Венс виступав проти спроб забезпечити доступ до контрацепції в Огайо, і його підтримують групи, які публічно виступають проти контрацепції. Джей Ді Венс підтримує національну заборону абортів, отримав рейтинг A+ від провідної організації країни, яка бореться з абортами, проголосував за блокування загальнонаціонального доступу до ЕКЗ, виступав проти винятків щодо зґвалтувань та інцесту… Ви зрозуміли суть. Ще одна людина з владою, яка прагне контролювати людей", — йдеться в дописі організації Men 4 Choice, що бореться за репродуктивні права.

відданість консервативним цінностям зі здоровим глуздом

При цьому однопартійці Венса схвально ставляться до його відданості консервативним цінностям: "Його пристрасть до процвітання Америки, служба морської піхоти США та відданість консервативним цінностям зі здоровим глуздом — це те, що нам потрібно для міцнішої Америки", — написав у мережі Х губернатор Вірджинії Гленн Янгкін.

Відгуки про Венса в Європі та в Україні

"Це катастрофа для України", — ці слова про Венса від одного з високопосадовців ЄС цитує Politico.

"Його обрання напарником викликає занепокоєння для Європи", — написала у мережі Х Рікарда Ланг, співлідерка німецької партії Зелених, що входить до складу уряду канцлера Олафа Шольца.

Він дуже чітко дав зрозуміти ... як швидко Трамп і він віддадуть Україну Путіну

Вона брала участь у дискусії з Венсом у Мюнхені й обговорювала підтримку України у разі нового обрання Трампа президентом США: "Він дуже чітко дав зрозуміти — тоном, адаптованим до події, — як швидко Трамп і він віддадуть Україну Путіну".

Нільс Шмід, речник із зовнішньої політики Соціал-демократичної партії Шольца, сказав, що спостерігав за Венсом у Мюнхені, та дійшов висновку, що сенатор бачив себе рупором Трампа: "Він займає навіть більш радикальну позицію щодо України, ніж Трамп, і хоче припинити військову підтримку. З погляду зовнішньої політики, він є більш ізоляціоністом, ніж Трамп", — сказав Шмід Reuters.

"Затвердження Джей Ді Венса на посаді напарника Трампа лише закріплює необхідність для уряду терміново розробити графік досягнення 2,5% ВВП із підвищенням до 3% на оборону, — пише британська парламентарка Алісія Кеарнс. — Старі переконання більше не можна сприймати як належне, і необхідні рішучі дії для забезпечення нашої власної та європейської безпеки".

необхідні рішучі дії для забезпечення нашої власної та європейської безпеки

Деякі дипломати також попередили, що вибори у США ще далекі від завершення. "Нам потрібно припинити створювати самоздійснюване пророцтво. Трамп не виграв і Байден не програв", — сказав французький дипломат Reuters.

Німецька оглядачка CEPA Джессіка Берлін у мережі Х написала: "Трамп: "Я б закликав Росію робити все, що вони хочуть" із союзниками по НАТО, які не досягають цільових показників оборонних витрат. Венс: "Мене не дуже обходить, що станеться з Україною так чи інакше". TrumpVance2024 – це PutinPutin2024".

Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов у Facebook зазначив про Венса: "Він дуже скептичний до України і не вірить в нашу перемогу. В той самий час вплив віцепрезидента, якщо Трамп буде обраний, на зовнішню політику зазвичай мінімальний. Один з небагатьох винятків — Дік Чейні".

дуже скептичний до України і не вірить в нашу перемогу

Депутат від опозиційної партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко написав у Telegram, що познайомився із сенатором у лютому цього року на Мюнхенській конференції і поставив там йому питання щодо того, що в США не дуже зацікавлені Європою і про повернення ядерної зброї в Україну.

У коментарі Reuters Гончаренко назвав Венса "дуже розумною і холоднокровною людиною", додавши: "Чи є занепокоєння щодо заяв Венса? Звичайно. США є нашим найбільшим і найважливішим союзником. ... Ми повинні залишатися союзниками й показати США, що Україна не лише потребує допомоги, але й може допомогти сама собі".

Мар’ян Заблоцький, депутат від партії "Слуга народу", сказав, що Росія завдає шкоди інтересам США на багатьох фронтах, і що будь-який американський політик, який дотримується програми "Америка передусім", "ніколи не буде позитивно ставитися до Росії".

У статті використано матеріали Reuters

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG