Спеціальні потреби

"Позиція ЄС залишається незмінною". В Європі та США відреагували на ядерні погрози Путіна


Ракету «Іскандер», яка може бути носієм ядерної боєголовки завантажують на пускову установку. Фото поширене Міноборони РФ
Ракету «Іскандер», яка може бути носієм ядерної боєголовки завантажують на пускову установку. Фото поширене Міноборони РФ

Нові погрози президента Росії Владіміра Путіна щодо застосування ядерної зброї проти неядерних країн – ще одне свідчення його безвідповідальної поведінки й вони не змінять позицію Європейського Союзу щодо продовження підтримки України. Про це заявив під час брифінгу у Брюсселі речник Єврокомісії з питань зовнішньої політики та політики безпеки Петер Стано.

"Це лише продовження дуже безвідповідальної та неприйнятної поведінки з боку Путіна, який демонструє всьому світу, особливо під час тижня Генеральної Асамблеї ООН своє справжнє обличчя. Він не цурається грати у ядерну гру знову і знову. Тому ми, звичайно, рішуче відкидаємо ці погрози, і позиція Європейського Союзу залишається незмінною", - заявив Стано.

Напередодні, 25 вересня під час засідання Ради Безпеки з ядерного стримування РФ Путін заявив, що Росія розширить умови, за яких вона готова застосувати ядерну зброю.

"В оновленій редакції документа (про Основи ядерного стримування - ред.) агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави пропонується розглядати як їхній спільний напад на Російську Федерацію", - заявив Путін.

Атакувати таку неядерну державу Росія зможе, якщо та використає проти РФ літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники та гіперзвукові літальні апарати, пояснив лідер РФ.

Нагадаємо, сьогодні 26 вересня у Білому домі оголосили про великий пакет допомоги для України, який зокрема включатиме крилаті ракети JSOW.

Раніше у вашингтонському Інституті вивчення війни (ISW) вказували на "набридливі" спроби Кремля "брязкати ядерною зброєю" особливо на тлі важливих рішень.

"Путін продовжує погрожувати можливістю ядерного протистояння між Росією та Заходом, щоб посилити контроль над прийняттям рішень Заходом і перешкодити Заходу дозволити Україні використовувати надану Заходом зброю для ударів по військових об’єктах у Росії" - йдеться в повідомленні ISW.

Виступаючи на засіданні Генасамблеї ООН у середу 25 вересня президент України Володимир Зеленський звернув увагу на загрозу ядерної катастрофи з боку контрольованої РФ Запорізької АЕС. Він закликав ООН вимагати від РФ повернути Україні контроль на АЕС.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG