Спеціальні потреби

Мера Нью-Йорка судять за звинуваченнями в отриманні хабаря від турецьких посадовців


Мер Нью-Йорка Ерік Адамс перед будівлею суду, Нью-Йорк, 27 вересня 2024. REUTERS/Brendan McDermid
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс перед будівлею суду, Нью-Йорк, 27 вересня 2024. REUTERS/Brendan McDermid

Суд звинуватив мера Нью-Йорка Еріка Адамса в отриманні хабарів і незаконних пожертв на виборчу кампанію від громадян Туреччини.

На засіданні у федеральному суді Мангеттену Адамс не визнав себе винним й заявив, що оскаржуватиме звинувачення.

Також демократ опирається дедалі частішим закликам з боку його власної партії піти у відставку: у своєму виступі в суді він сказав, що поки продовжить виконувати свої обов'язки мера міста.

В обвинувальному висновку федеральні прокурори заявили, що турецькі дипломати та бізнесмени незаконно спрямовували гроші на передвиборчу кампанію Адамса та оплачували його розкішні подорожі, включаючи номери в дорогих готелях і вечері в елітних ресторанах.

Зокрема, з'ясувало слідство, Адамс у діловому листуванні вказував, що завжди літає через Стамбул, навіть якщо йдеться про дорогу з Нью-Йорка до Парижа. А під час свого перебування у Стамбулі Адамс заплатив за готельний номер 600 доларів - замість фактичної вартості у 7000 доларів.

За словами прокурорів, у 2021 році Адамс тиснув на міську владу, щоб дозволити швидше відкрити нове 36-поверхове консульство Туреччини до візиту президента Реджепа Таїпа Ердогана у вересні 2021 року, навіть якщо воно не пройшло б протипожежну перевірку, йдеться в обвинуваченні.

Корупційна схема, в який звинувачують Адамса, бере початок у 2014 році, коли Адамс став президентом округу Бруклін. За словами прокурорів, незаконні внески на кампанію допомогли профінансувати його кампанію на посаду мера 2021 року. Закон США забороняє іноземцям робити внески в американські політичні кампанії.

Адамсу висунуто п'ять кримінальних звинувачень, і якщо його визнають винним, йому можуть загрожувати десятиліття в'язниці.

Міністерство закордонних справ Туреччини, офіс президента та посольство у Вашингтоні не відповіли на запити Reuters про коментарі.

64-річний Адамс, колишній офіцер поліції, який дослужився до звання капітана, став першим зі 110 мерів Нью-Йорка, якого було звинувачено у федеральному злочині під час перебування на посаді.

Кілька відомих місцевих посадовців і законодавців, у тому числі конгресвумен-демократки Александрії Оказіо-Кортез, закликали Адамса піти у відставку. Але двоє впливових законодавців-демократів з Брукліна, лідер більшості в Сенаті Чак Шумер і лідер меншості в Палаті представників Хакім Джеффріс, не робили таких публічних заяв.

Адамс може бути звільнений з посади губернаторкою-демократкою штату Нью-Йорк Кеті Гочул, але процес складний, кажуть експерти.

У статті використано матеріали Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Зустріч Зеленського та Трампа. Деталі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:00 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG