Спеціальні потреби

Голосування у Молдові на тлі "безпрецедентного" втручання Росії


Прибирання перед виборчим мітингом в Магдачешті, Молдова, 17 жовтня 2024 року. Мая Санду балотується на другий президентський термін на виборах 20 жовтня, що проходять одночасно з референдумом про те, чи закріплювати її в Конституції Молдови її шлях до членства в ЄС. (AP)
Прибирання перед виборчим мітингом в Магдачешті, Молдова, 17 жовтня 2024 року. Мая Санду балотується на другий президентський термін на виборах 20 жовтня, що проходять одночасно з референдумом про те, чи закріплювати її в Конституції Молдови її шлях до членства в ЄС. (AP)

Кремль та Захід змагаються за вплив у Молдові тоді як молдовани у неділю, 20-го жовтня голосуватимуть на президентських виборах та референдумі щодо ЄС, пишуть західні оглядачі.

Кореспондент британської газети The Guardian каже, що недільне голосування стане ключовим моментом у змаганні між Росією та Заходом щодо майбутнього невеликої південно-східної європейської країни, що не має виходу до моря, чисельністю менше 3 мільйонів людей.

У статті на цю тему американського громадського мовника, NPR, мовиться, що у неділю громадянам Молдови запропонують вирішити, чи слід визначати членство в ЄС стратегічною метою в конституції країни, що ще більше політично віддалить колишню радянську республіку від Росії.

Також референдум про ЄС збігається з президентськими виборами в Молдові, де прозахідна лідерка країни Мая Санду балотується на другий термін проти більшості прокремлівських кандидатів.

Але, за словами молдовської влади, обидва голосування відбуватимуться на тлі втручання Росії, що включає докази підкупу голосів і дезінформацію.

На початку жовтня глава національної поліції Віорел Чернаутану заявив, що російська мережа підкупила понад 130 000 молдован, щоб вони проголосували проти референдуму та на користь кремлівських кандидатів.

За його словами, лише у вересні на рахунки, відкриті в російському "Промсвязьбанку", надійшло близько 15 мільйонів доларів.

Як повідомляв Голос Америки, у квітні співробітники аеропорту Кишинева конфіскували готівку в еквіваленті близько 1 мільйона доларів у членів проросійської опозиції, які поверталися через Вірменію з мітингу в Москві.

На початку жовтня корпорація Meta, якій належить Facebook та Instagram, видалила фейкові облікові записи, які підривали прозахідний курс країни, повідомляє Reuters.

Це – "класичний гібридний інструментарій, який Росія використовує для впливу на вибори", – каже в інтерв'ю часопису Politico Крістіна Герасимова, віцепрем’єр-міністерка Молдови та головний представник ЄС з питань інтеграції.

Але, за її словами, масштаби цієї операції "дійсно безпрецедентні".

"Ми бачимо гібридні атаки на державні установи, відповідальні за такі важливі служби, як пошта та аеропорт. Ми бачимо підкуп голосів, – сказала Герасимова. – Ми бачимо використання місцевих корумпованих довірених осіб і політичних партій — їм дають готівку, щоб дестабілізувати ситуацію на місці".

У розмові з Politico Вассіліс Нтусас з Німецького фонду Маршалла каже, що кількість тих, хто став мішенню операцій впливу, становить близько 5 відсотків населення, що, за його словами, є «приголомшливою» цифрою.

Але, за його словами, і ця оцінка російського впливу може бути занизькою через "інтенсивність, екстенсивність, масштаб, різноманітність наративів, кількість проксі, місцевих акторів, які готові бути підсилювачами цих наративів».

США та ЄС намагаються реагувати

«Росія активно працює над підривом виборів у Молдові та її європейської інтеграції», — заявив цього тижня журналістам речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі.

Часопис Politico каже, що адміністрація Байдена вкладає ресурси в протидію спробам Росії вплинути на вибори в Молдові. США, ЄС і НАТО надіслали радників до Молдови, поділилися інформацією про загрози та порадами про те, як протистояти спробам добитися сприятливого результату для президента Росії Володимира Путіна.

Агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури США співпрацює з урядом Молдови та приватним сектором, щоб надати підтримку, включаючи обмін інформацією про загрози та протидію кібератакам на критично важливі організації. Держдепартамент надав допомогу зі свого боку.

За словами Кірбі, адміністрація запропонувала кібер- та технічну допомогу урядовим установам Молдови та групам приватного сектору під час виборів. Шон Пауерс, речник Бюро кіберпростору та цифрової політики Державного департаменту, сказав, що агентство «щоденно контактує» з урядом Молдови з цього питання, пише Politico.

Європейський Союз також намагається протидіяти російському впливу. Минулого тижня Міністри закордонних справ Європейського Союзу запровадили санкції проти п'яти осіб і однієї організації, причетних до сепаратизму і дестабілізації у Молдові у тому числі на користь Росії, повідомив Голос Америки.

У четвер, за кілька днів перед виборами, Генеральний секретаріат Європейської ради оприлюднив документ, в якому критикує Росію за її спроби втручатися в молдовські вибори, офіційно засуджуючи «постійне маніпулювання іноземною інформацією та втручання Росії з метою підірвати демократичні вибори».

Кремль заперечує звинувачення у втручанні у вибори. Посольство Росії у Вашингтоні не відповіло на прохання Politico прокоментувати ситуацію в Молдові.

Не лише в Молдові, не лише на цих виборах

Експерти, з якими говорив часопис Politico попереджають, що навіть якщо партнерам Молдови вдасться захистити голосування у Молдові на цих вихідних, це – не останній шанс для Москви, яка працює "в довгу".

Наступний шанс буде на парламентських виборах, може мати ще один шанс перехилити терези наступного року, коли в Молдові відбудуться парламентські вибори.

"У вас є серія виборчих етапів, які дають можливість Росії, її філіям, її довіреним особам не тільки почати ці злочини, але й перевірити, що працює, покращити ефективність цих атак", — каже Нтусас.

Якщо цього разу не спрацює, вони спробують ще раз, і будуть сподіватися, що результат буде кращим, каже аналітик про стратегію Кремля щодо впливу на голоси за кордоном.

«Російські зловмисники націлені не тільки на вибори в США — і доклали спільних зусиль, щоб сформувати результати виборів ключових партнерів США, використовуючи багато тих самих методів і тактик», — цитує Politico голову відділу розвідки Сенату Марка Ворнера, демократа з Вірджинії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG