Спеціальні потреби

“Ми не згодні, що членство України в НАТО спровокує конфлікт з Росією”. Науковці просять альянс прийняти Україну


Науковці провідних університетів світу написали відкритого листа про доцільність вступу України до НАТО. AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Науковці провідних університетів світу написали відкритого листа про доцільність вступу України до НАТО. AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Науковці провідних університетів світу написали відкритого листа про доцільність вступу України до НАТО.

Лист починається із засудження бомбардування дитячої лікарні в Україні напередодні 75-річчя саміту НАТО. Того дня Росія, випустивши ракети по всій Україні, убивши понад 40 людей і поранивши багатьох інших, “ще раз продемонструвала, що немає жодних правових, політичних чи моральних меж, які вона не перетне у своїй рішучості завоювати Україну”, нагадують підписанти - університетські викладачі, багато з яких мають українське походження.

Стосовно останньої зустрічі лідерів НАТО, вони кажуть: “Хоча вони стверджували, що “майбутнє України в НАТО” і що шлях країни до альянсу є “незворотним”, потенційне членство України знову було відкладено”.

“Спокійне сприйняття Росією приєднання до НАТО Фінляндії та Швеції, двох її сусідів, у 2022 році, розвіяло брехню про те, що Росія “тримається на волоску” щодо наближення до НАТО. Настав час визнати, що Росія виступає проти членства України в НАТО лише тому, що це перешкоджатиме подальшій агресії Росії проти цієї країни”, – наголошують підписанти листа.

За їхніми словами, помилковим є зосередження уваги на нібито “занепокоєнні Росії розширенням НАТО” та спробах заспокоїти її, ігнорування російської пропаганди геноциду та систематичних військових злочинів на окупованій території України, включаючи масові вбивства, масові зґвалтування та тортури.

“Дії Росії демонструють явний намір знищити Україну як націю, а не подбати про власну безпеку. Ідея про те, що розширення гарантій безпеки для України ще більше стимулюватиме брутальне переслідування цієї війни Росією, є необґрунтованою, оскільки Росія повністю сповнена рішучості знищити Україну і не потребує для цього додаткової мотивації”, – констатується у листі.

Науковці переконані – відроджений російський імперіалістичний мілітаризм можна стримати лише існуванням значно міцнішого військового альянсу.

“Припускати, що задовольнення вимог Росії розв’яже війну чи якось її деескалацію, наївно, – пишуть науковці. – Безкарність військових злочинів Росії в Сирії, Грузії та Україні лише підбадьорила Кремль. Питання російської ескалації, таким чином, не “якщо”, а “як далеко?” Наскільки далеко може зайти його ескалація, перш ніж демократії зберуть політичний хребет, щоб зупинити його?”

Західна демократія має виступати в єдності та рішучості проти зростаючої загрози глобальній безпеці, яку представляє Кремль, вважають вчені.

Пожертвувати Україною в інтересах уникнення війни між НАТО та Росією – це лише збільшити ймовірність такої війни

А пожертвувати Україною в інтересах уникнення війни між НАТО та Росією – це лише збільшити ймовірність такої війни та подальших воєн, оскільки Росія прийде до висновку, що “хвалена” стаття 5 НАТО може бути предметом обговорення, якщо вдасться запобігти ширшій війні, кажуть вони.

Натомість запрошення України до НАТО означало б остаточний крок у відхід від політики умиротворення та повернення до верховенства міжнародного права та захисту прав людини.

Рішення розширити гарантії безпеки для України не лише захистить українську державу за допомогою єдиного засобу, який досі показав свою ефективність, але й знову утвердить НАТО та західні демократії як ефективних політичних агентів на світовій арені, наголошують науковці.

Список підписантів листа можна переглянути на сторінках видання The Guardian.

На саміті НАТО, який відбувся цього місяця у Вашингтоні, Україна хоч і не отримала запрошення стати членом Альянсу, але в підсумковий заяві було записано формулювання про "незворотність шляху України до НАТО". Також президент США Джо Байден ініціював підписання Українського безпекового компакту, який об'єднав країни, що уклали з Україною довгострокові безпекові домовленості.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG