Спеціальні потреби

Два аеропорти у США – найнебезпечніші місця поширення вірусів


Розвиток засобів комунікації та транспортного сполучення спростив зв’язок між людьми. Утім, глобалізація несе в собі і загрози. Одна з них – поширення епідемій. Науковці Массачусетського технологічного інституту досліджували, яку роль у поширенні хвороб відіграють аеропорти. Вони встановили, що не лише наймасовіші аеропорти є найбільш небезпечними для здоров’я пасажирів. У трійку лідерів за поширенням вірусів та інфекцій потрапив невеликий аеропорт в Гонолулу на Гавайях. Разом з людьми, за допомогою сучасного повітряного транспорту, подорожують і віруси – грипу, САРСу (гострого респіраторного синдрому), туберкульозу.

«В аеропортах постійний рух людей. Ви часто проводите тут чимало часу в очікуванні власного рейсу, чи зустрічаючи когось. Так що, в аеропортах велике накопичення людей, які на щось довго чекають».
Томас Валенте
Науковці провели дослідження, аби з’ясувати, які аеропорти в США є найнебезпечнішими з точки зору поширення вірусів. Вони проаналізували фактор наповненості аеропортів, кількість людей, які подорожують на великі відстані, та сполучення з іншими аеропортами світу. У результаті було виявлено, що найнебезпечнішими є Аеропорт імені Кеннеді у Нью-Йорку та Лос-Анджелеський аеропорт. Третім у переліку опинився аеропорт Гонолулу. Один з авторів дослідження Рубен Хуанес пояснює, чому:

«Він розташований посеред океану. Тому буквально кожний літак, який робить там посадку, – слідує рейсом далекого сполучення. Вони везуть інфікованих пасажирів за тисячі кілометрів. І попри те, що рейсів не так вже і багато, великий відсоток з них – з аеропортів Азії та Північної Америки».

Науковці також врахували індивідуальні маршрути пасажирів – тривалість перельоту та пересадки. Професор превентивної медицини в Університеті Південної Каліфорнії Томас Валенте каже, що мета дослідження – привернути увагу до того, що аеропорти є більш небезпечними розносниками епідемій, ніж будь-які інші місця транспортного сполучення:

«В аеропортах постійний рух людей. Ви часто проводите тут чимало часу в очікуванні власного рейсу, чи зустрічаючи когось. Так що, в аеропортах велике накопичення людей, які на щось довго чекають».

Часто пасажири можуть підхопити хворобу, яка приїхала здалеку. Джонатан Семет – голова Інституту глобального здоров’я в університеті Південної Каліфорнії зазначає:

«Багато інфекцій поширюються просто тому, що велика кількість людей торкається тієї самої зараженої поверхні – в туалетах, дверних ручок».

Медики кажуть, що найпростіший спосіб запобігти зараженням – в літаку чи аеропорті – постійне миття рук. Додатково це дослідження, каже Рубен Хуанес, може передбачити маршрут потенційної епідемії, коли десь у світі виникне спалах якоїсь хвороби.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в WhatsApp

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в WhatsApp

XS
SM
MD
LG