Спеціальні потреби

Американські сенатори закликають українську владу до реформ


Сенатор Джон Кайл
Сенатор Джон Кайл

Американські сенатори висловлюють занепокоєння погіршенням інвестиційного клімату та погіршенням ситуації із дотриманням в Україні політичних свобод. Про це члени делегації сказали під час зустрічей у Києві з українськими посадовцями та опозиційними лідерами.

Як повідомляють у посольстві США в Україні, сенатори на чолі із заступником лідера сенатської меншості Джоном Кайлом, мали зустрічі з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, головою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, лідером БЮТ Юлією Тимошенко та керівником партії Фронт Змін Арсенієм Яценюком.

«Ми отримуємо дуже тривожні сигнали від наших бізнесменів. Особливе занепокоєння викликають погіршення умов для ведення бізнесу, корупція, введення урядом квот на сільськогосподарську продукцію та регрес політичних свобод в Україні», – заявив сенатор Джефф Сешнз. Американські посадовці закликали українську владу активніше рухатися вперед із реформами, включаючи економічні, судові та анті-корупційні заходи. Сенатори також порушили проблему несправедливого поводження з американськими фірмами, зокрема й тими, що працюють у зерновому секторі. Нарікання гостей викликала й ситуація із звільненням головного редактора газети «Київ Пост («Kyiv Post») Браяна Боннера та страйк журналістів газети, які протестують проти втручання власника в редакційну політику видання.

Водночас цієї критики українські посадовці, схоже, не хочуть помічати. В президентській адміністрації повідомили виключно про схвальні відгуки американських сенаторів про дії української влади під час переговорів із керівником адміністрації Сергієм Льовочкіним. Мовляв, делегація зі Сполучених Штатів помітила прогрес у здійсненні реформ:

«Хочу відзначити значний прогрес у розвитку України і у впровадженні реформ», – процитував сенатора Джеффа Сешнза офіційний сайт глави держави, додавши що розмова відбувалася у приязній і теплій атмосфері.

Посольство Сполучених Штатів було змушене спростовувати ці повідомлення. У поширеному прес-релізі підкреслюється, що прес-служба президента України і деякі засоби масової інформації фактично спотворили цитати висловлювань сенатора Сешнза, не звіривши їх із ним. Як наголошують у дипломатичному представництві США, сенатор рішуче заохочував українську владу до демократичних реформ, а не говорив про їхню успішність. Мовляв, лише в разі їх проведення на основі міцного верховенства права в Україні можливе економічне зростання.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG