Спеціальні потреби

Вибори в Грузії були затьмарені нерівними умовами гри, тиском і залякуваннями: міжнародні спостерігачі


Парламентські вибори в Грузії були затьмарені поляризацією та занепокоєнням щодо нещодавно ухваленого закону та його впливу на основні свободи та громадянське суспільство, а також роз’єднувальною передвиборчою риторикою та тиском на виборців, йдеться у недільній заяві міжнародних спостерігачів. Разом з тим, спостерігачи зауважують, що виборцям було запропоновано вибрати між 18 списками, і кандидати загалом могли вільно проводити агітацію.

Спільна спостережна місія Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО) та Європейського парламенту (ЄП) зазначила, що поглиблення політичних розбіжностей, а також значний дисбаланс у фінансових ресурсах і численні переваги, якими користується правляча партія, сприяли і без того нерівним умовам гри. Напередодні виборів численні громадські організації повідомляли про стигматизуючий вплив "закону про прозорість іноземного впливу" та випадки нападів і залякувань. Це, разом із можливими санкціями за недотримання закону, також вплинуло на їх здатність виконувати свою роботу без надмірного тиску, заявили спостерігачі.

"Дисбаланс у фінансових ресурсах, атмосфера суперечливої кампанії та нещодавні поправки до законодавства викликали значне занепокоєння протягом цього виборчого процесу", – сказав Паскаль Аллізард, спеціальний координатор та керівник місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ.

"Ці вибори були відзначені високою поляризацією політичного та медіаландшафту, мовою ненависті проти опозиції та громадянського суспільства та антагонізмом щодо посади президента, — сказав Юліан Булай, голова делегації ПАРЄ. — Якість виборів відображувала передвиборчий період. Враховуючи випадки підкупу виборців, поширену атмосферу тиску та організоване партією залякування перед і під час виборів, особливо в сільській місцевості, сумніви щодо неупередженості державних інституцій, ми висловлюємо стурбованість виборчими умовами, зокрема нерівними умовами гри, які підривають довіру до результатів і пояснюють реакцію на результати виборів. Влада має розв'язати ці питання".

Спостерігачі також вказують на зменшення кількості жінок у партійних списках на цих виборах та малу кількість жінок в передвиборчих кампаніях. Крім того, спостерігачі зауважують, що жінки-політики в Грузії продовжують стикатися з глибоко вкоріненими стереотипами і навіть насильством.

"Хоча ми схвалюємо здебільшого мирні вибори, зменшення числа жінок-кандидатів через скасування гендерних квот є перешкодою для різноманітності, особливо тому, що активна участь жінок у виборчих дільницях підкреслює їхню життєво важливу роль і вимагає більшого представництва", — сказала Піа Каума, Голова делегації ПА ОБСЄ.

Спостерігачі зазначили, що день виборів був напруженим, але загалом добре організованим. Таємниця голосування часто порушувалася, надходили повідомлення про залякування та тиск на виборців.

"Повага до спільних цінностей індивідуальної свободи, демократії та верховенства права є важливою умовою для того, щоб стати членом НАТО. Ці вибори стали ще одним критичним випробуванням для демократії Грузії, і їх наслідки будуть наступним випробуванням", – сказав Фаїк Озтрак, голова делегації ПА НАТО.

"Ми продовжуємо висловлювати глибоку стурбованість з приводу відкату демократії в Грузії. Проведення вчорашніх виборів, на жаль, є доказом цього, — сказав Антоніо Лопес-Істуріз Вайт, голова делегації ЄП. — Ми продовжуватимемо уважно стежити за ситуацією в Грузії і тим, чи вирішить наступний уряд перейти до цінностей і норм ЄС і змінити негативні тенденції останніх місяців".

Медійна сцена Грузії різноманітна, але дуже поляризована та залежить від фінансування політичних акторів, звітують спостерігачі. Моніторинг ЗМІ, проведений спостережною місією, засвідчив явну політичну упередженість у всіх ЗМІ, тоді як юридичні зобов’язання щодо неупередженого висвітлення новин на комерційному телебаченні були проігноровані.

Міжнародна місія зі спостереження за парламентськими виборами в Грузії складалася з 529 спостерігачів із 42 країн, у тому числі 380 експертів БДІПЛ, довгострокових і короткострокових спостерігачів, 60 парламентарів і співробітників ПА ОБСЄ, 39 від ПАРЄ, 38 від ПА НАТО та 12 від ЄП.

Партія влади "Грузинська мрія" на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі набрала трохи більше від 54 відсотків голосів на парламентських виборах, за результатами підрахунку понад 99 відсотків округів, повідомляє Радіо Свобода. Згідно з попередніми результатами, "Грузинська мрія" матиме у парламенті 89 місць із 150 – достатньо для збереження уряду, але недостатньо для абсолютної більшості, яка дозволить їй внести серйозні конституційні зміни.

Перше засідання парламенту відбудеться у звичайному режимі й уряд буде затверджено, попри відмову опозиції визнавати результати голосування, заявляє премʼєр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе, пише проєкт Радіо Свобода "Эхо Кавказу".


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG