Спеціальні потреби

"Вимагаємо доступу гуманітарних працівників через лінії зіткнення" - Блінкен


Ілюстративне фото. Волонтери вантажать тіла загиблих біля села Курилівка на Харківщині, жовтень 2022р. REUTERS/Vitalii Hnidyi
Ілюстративне фото. Волонтери вантажать тіла загиблих біля села Курилівка на Харківщині, жовтень 2022р. REUTERS/Vitalii Hnidyi

Сполучені Штати вимагають "негайного, безпечного та безперешкодного" доступу гуманітарних працівників через лінії зіткнення у зонах конфліктів, щоб вони могли "без перешкод дістатися до тих, хто найбільше потребує допомоги".

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена, опублікованій у середу, 21 серпня, з нагоди Всесвітнього дня гуманітарної допомоги, який відзначають цього тижня.

Блінкен зазначив, що гуманітарні кризи у світі продовжують наражати на небезпеку надто багато людей, а робота гуманітарних працівників стає дедалі ризикованішою:

"Минулого року 280 гуманітарних працівників було вбито під час самовідданої турботи про інших, що зробило цей рік найсмертоноснішим для гуманітарних організацій".

За словами держсекретаря, США "віддані справі вирішення гуманітарних криз за допомогою скоординованої міжнародної реакції та дипломатичної взаємодії".

"Ми заохочуємо донорів робити більше внесків і запрошуємо нових партнерів приєднатися до нас у задоволенні поточних потреб," - наголосив Блінкен.

Рекордна кількість атак на медичну систему

Всесвітня організація охорони здоров'я у заяві, опублікованій 19 серпня, зазначила, що "з лютого 2022 року, моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ВООЗ зафіксувала 1940 атак на медичну систему ".

У заяві ВООЗ, опублікованій на сайті організації, наголошують, що досі світ не знав такої кількості атак, як ті, що росіяни завдали українській медичній системі з лютого 2022 року:

"На сьогодні це найбільша кількість атак, яку ВООЗ верифікувала в будь-якій надзвичайній гуманітарній ситуації в усьому світі... За вже понад 2,5 роки 86% усіх атак припадають на заклади охорони здоров’я, причому значна частина таких атак відбувається із застосуванням важкого озброєння".

З початку повномасштабного вторгнення, зазначили в ВООЗ, щороку під час обстрілів пошкоджуються або знищуються в середньому 200 автомобілів швидкої допомоги.

У 2024 році, за даними організації, ситуація стає ще складнішою.

Так, минулого року ВООЗ задокументувала 24 смерті серед медичних працівників та пацієнтів, тоді як за перші 7,5 місяців 2024 року загинула вже 34 людина.

Крім того, за даними ВООЗ, рівень поранень цього року перевищив показники 2022 та 2023 років і становить 229 осіб - кожен четвертий напад на медичну систему цього року завершився травмами.

"Ми втрачаємо колег – медпрацівників, медсестер, лікарів, фельдшерів. Цього року постраждало набагато більше медичних працівників, ніж раніше. Згідно з даними ВООЗ, працівники екстрених служб та медичний транспорт втричі частіше страждають від нападів, порівняно з рештою медичного персоналу", - зазначив Ярно Габіхт, представник ВООЗ в Україні.

Обстріли гуманітарних місій

За останні місяці в Україні відбулося відразу кілька трагічних випадків із волонтерами та працівниками гуманітарних місій.

Так, внаслідок обстрілу Херсона 14 серпня загинули двоє волонтерів благодійного фонду "Mavi Hilal Україна". За даними керівника міської військової адміністрації Романа Мрочка у Telegram, росіяни атакували чоловіків із дрона, коли ті розливали безкоштовну воду місцевим мешканцям.

Того ж дня стало відомо, що в селищі Білий Колодязь Харківської області росіяни атакували FPV-дроном машину медичного батальйону "Госпітальєри", двоє волонтерів- медиків загинули, ще три людини - поранені, повідомив у Facebook повідомив начальник Слідчого управління Головного управління Національної поліції у Харківській області Сергій Болвінов.

Раніше, 18 липня 2024 року, на сході України росіяни підбили автомобіль гуманітарної служби World Central Kitchen (WCK - "Всесвітня центральна кухня").

За повідомленням WCK, російський безпілотник випустив вибуховий пристрій малої дальності, коли броньована вантажівка поверталася з місії доставлення їжі в Олександрівці Херсонській області.

"World Central Kitchen в Україні роздала понад 260 мільйонів страв родинам у прифронтових громадах та службам швидкого реагування. За останні два роки роботи в Україні від ударів російської армії загинули семеро волонтерів WCK", - повідомляє організація.

"Надання гуманітарної допомоги стає не просто необхідністю, а моральним обов'язком кожного з нас", - заявила в День гуманітарної допомоги Марина Байдюк, президентка United Help Ukraine, однієї з найбільших гуманітарних організацій у США, які допомагають Україні.

"Кожен внесок, кожна дія, навіть найменша, має значення", - мовиться в заяві UHU.

Міжнародна гуманітарна допомога

У середу, 21 серпня, міністр міжнародного розвитку Канади Ахмед Гуссен відвідав дитячу лікарню Охматдит, зруйновану росіянами, після чого заявив, що Оттава виділить 5,7 млн канадських доларів (понад 4,2 млн доларів США) на гуманітарну допомогу для України, зосередивши увагу на дітях.

Як повідомляють канадські ЗМІ, 2 млн доларів підуть на потреби організації Save the Children Canada, яка допомагає українським дітям із продуктами, освітою та психосоціальною підтримкою. Ще 3,5 млн спрямують на медичні та психіатричні послуги, які надає Міжнародний медичний корпус Об'єднаного Королівства Великої Британії, а 200 тисяч - на службу ООН з гуманітарних питань.

В Канаді заявили, що разом із новим оголошенням обсяг гуманітарної допомоги для України цього року сягне 28,2 млн канадських доларів (понад 20 млн доларів США).

У травні 20224 року заступник голови місії США при ООН Роберт Вуд заявив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії США виділили вже $2,9 млрд у вигляді гуманітарної допомоги Україні та сусіднім країнам, які прийняли мільйони біженців.

Протягом повномасштабної війни Управління ООН з координації гуманітарних справ тільки один раз отримало від Росії дозвіл на перетин лінії фронту, розповідав речник Управління Савіано Абреу це в інтервʼю Укрінформу на початку року.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, яка розпочала свою роботу 21 березня 2014 року, припинила свою діяльність 31 березня 2022 року та евакуювала працівників "у зв'язку з тривалими бойовими діями і погіршенням ситуації з безпекою в Україні".

Дивіться також:

Українські ветерани взяли участь у Марафоні морської піхоти США. Відео 
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Блінкен підсумував свій візит до України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG