“Ми повинні бути готові” до ядерних загроз — генерал ВПС США Ендрю Гебара

Запуск міжконтинентальної балістичної ракети «Сармат» з Плесецька на північному заході Росії.

Сполучені Штати мають бути готові до ядерних загроз, заявив генерал-лейтенант Ендрю Гебара, заступник начальника штабу зі стратегічного стримування та ядерної інтеграції у ВПС США.

Під час дискусії в Інституті аерокосмічних досліджень ім. Мітчелла 15 липня Гебару запитали про стурбованість США через ядерні погрози з боку Росії.

Посадовець розповів, що Америка має необхідні потужності, щоб підготуватися до можливих загроз. Серед іншого, генерал розповів про зусилля з модернізації ВПС США, включаючи ядерну сертифікацію F-35, а також наголосив на важливості сильного ядерного стримування.

“Ми маємо бути готові. Водночас тут є багато нюансів: ядерні погрози, демонстрація ядерних потужностей, ядерні випробування, тактична ядерна зброя — усе це може трапитись. Чи це турбує нас? Звісно. Це те, про що ми весь час думаємо, і це лише підкреслює необхідність повномасштабної модернізації”, — каже Гебара.

Поміж тим, міркує він, у минулому вже були ситуації, коли США та союзники були обмежені у своїх діях через занепокоєння щодо ядерних супротивників — під час Корейської війни та війни у Вʼєтнамі. Сьогодні ці загрози лише розширюються, вважає посадовець.

На думку високопосадовця, нерозповсюдження ядерної зброї необхідно стимулювати за допомогою угод з контролю над озброєннями. Зокрема він висловив сподівання на продуктивність таких дискусій між США та Китаєм.

Дивіться також: Китай розширює свій ядерний арсенал швидше за інші країни – SIPRI

Також під час дискусії Гебара наголосив на важливості наявності варіантів для президента у разі ядерної атаки.

“Є загальне розуміння того, що недружні нам країни мають різноманітні потужності, зокрема, тактичну ядерну зброю. Якщо, не дай Бог, станеться ядерна атака — це може бути не лише 1000 міжконтинентальних балістичних ракет через полюс, але, можливо, невелика атака в Європі, на Тихому океані чи на Близькому Сході. Ми не хочемо говорити президенту, що наш єдиний вихід — це удар, який призведе до кінця світу”, — каже посадовець.

Як альтернативу він пропонує тактичну ядерну зброю, яку, каже генерал, не обовʼязково використовувати. Однак Гербара впевнений, що така зброя забезпечить ефект стримування.

“Якщо супротивники розуміють, що у нас є такі варіанти для президента, більш ймовірно, що вони не наважаться вживати таких дій, оскільки витрати переважатимуть вигоду”, — підсумував він.

Your browser doesn’t support HTML5

Росіяни допомагають Північній Кореї в проєктуванні та розробці нових балістичних ракет. Відео