Спеціальні потреби

США оголосили про додатковий пакет допомоги Україні на $400 млн. Подробиці


Українські солдати на захоплених російських танках T-72. Фото зроблене 28 жовтня 2022 року. Фото AP/Aleksandr Shulman
Українські солдати на захоплених російських танках T-72. Фото зроблене 28 жовтня 2022 року. Фото AP/Aleksandr Shulman

США надають Україні новий пакет оборонної допомоги обсягом 400 млн доларів, оголосила Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону, під час брифінгу для преси в п'ятницю, 4 листопада.

Сінгх розповіла, що новий пакет допомоги включатиме, у тому числі:

  • фінансування модернізації ракет ППО Hawk для включення до майбутніх пакетів в рамках президентських повноважень,
  • 45 відремонтованих танків T-72 з передовою оптичною системою зв’язку і комплекти броні,
  • 1100 тактичних безпілотних літальних комплексів Phoenix Ghost,
  • 40 броньованих річкових катерів,
  • фінансування для модернізації 250 броньованих машин M1117,
  • тактичні безпечні системи зв’язку та системи спостереження,
  • фінансування для обслуговування та підтримки.

Говорячи про ремонтування танків Т-72, Сінгх зауважила, що це "е є частиною тристоронньої скоординованої роботи з Нідерландами та Чеською Республікою."

"Ініціатива сприяння безпеці в Україні підкреслює постійну відданість США підтримці України шляхом задоволення її найнагальніших потреб, а також розбудови потенціалу Збройних сил України для захисту свого суверенітету в довгостроковій перспективі", - заявила Сінгх.

Танки T-72 - ті, якими українці вміють користуватись та управляти. Йдеться не про надсилання танків, а про допомогу їм у відновленні деяких танків Т-72
Джон Кірбі

В коментарі "Голосу Америки" координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Джон Кірбі наголосив про допомогу у відновленні танків Т-72.

«Танки T-72 - ті, якими українці вміють користуватись та управляти. Йдеться не про надсилання танків, а про допомогу їм у відновленні деяких танків Т-72», - зауважив Джон Кірбі.

Також він наголосив на тому, що США вивчають, як можуть допомогти Україні із більш просунутими спроможностями ППО, «щоб допомогти українцям збивати безпілотники та крилаті ракети, якими росіяни продовжують атакувати цивільну інфраструктуру».

«Ми також працюємо із союзниками та партнерами - приблизно 40 інших країн надають Україні безпекову допомогу. Франція, Іспанія, Німеччина зробили справді великий внесок щодо надання деяких додаткових засобів протиповітряної оборони», - додав Кірбі.

За словами військового експерта та колишнього командувача армії США в Європі Бена Годжеса, американські танки Abrams потребують великої кількості пального, і вимоги до їхнього технічного обслуговування відрізняються від тих, які має типовий український танк. Втім, наголосив він в інтерв'ю Українській службі "Голосу Америки", процес надання Abrams та Leopard потрібно запустити вже зараз: «Давайте запустимо цей процес, щоб у березні-квітні були українські підрозділи, які будуть оснащені Abrams, Leopard чи іншими сучасними танками та гусеничними бойовими машинами. Давайте розпочнемо. Не витрачайте час на розмови про те, скільки часу знадобиться, просто почніть. Я не можу знайти вагомої політичної причини, чому ми не зробили це цього року».

Чільні українські представники неодноразово заявляли, що для оборони від російської агресії, а особливо для визволення загарбаних Росією українських територій Збройним силам України потрібна міжнародна збройна допомога і зокрема бронетехніка й танки. Військові коментатори кажуть, що виснаження тих невідновлюваних запасів, які Україна мала в перші місяці після початку повномасштабної агресії Росії, а також перехід української армії на зброю й амуніцію за стандартами НАТО логічно вимагає постачання Україні бойових машин західного виробництва.

США надали Україні понад 18.2 мільярди доларів зброї та іншого обладнання з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

Раніше, 28 жовтня, Пентагон оголосив про новий пакет зброї та іншої допомоги для України на суму 275 мільйонів доларів США, щоб допомогти витіснити російські війська з ключових районів на півдні з наближенням зими. В ньому не було поставок нових важливих видів зброї. Натомість допомога США в основному була спрямована на поповнення тисяч боєприпасів для вже наявних систем озброєнь, у тому числі для ракетно-артилерійських систем високої мобільності, відомих як HIMARS, які Україна успішно використовує у своєму контрнаступі проти Росії.

До цього уряд США оприлюднив план заходів, спрямованих на те, щоб зброя, передана Україні, не опинилася в руках російських військ, їхніх поплічників чи інших екстремістських груп. У плані, оголошеному Державним департаментом у четвер, зазначається, що облік зброї особливо складний під час активної фази війни та коли на місці незначна присутність представників США.

Дивіться також: В Німеччині триває дводенна зустріч міністрів закордонних справ Групи семи - подробиці. Відео

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG