Спеціальні потреби

США попереджають про візові обмеження за підрив демократії у Грузії та оголосили “всебічний перегляд співпраці”


США вдаються до “всебічного перегляду” співпраці з Грузією через закон "російського зразка", що обмежує громадянські свободи, перешкоджає євроінтеграції країни та викликав багатотисячні протести у країні. Giorgi ARJEVANIDZE/AFP
США вдаються до “всебічного перегляду” співпраці з Грузією через закон "російського зразка", що обмежує громадянські свободи, перешкоджає євроінтеграції країни та викликав багатотисячні протести у країні. Giorgi ARJEVANIDZE/AFP

Державний департамент США оголосив запровадження нової політики обмежень у видачі віз для громадян Грузії, “відповідальних або причетних до підриву демократії” у країні та членів їхніх сімей.

Як і попереджав Білий дім, нове законодавство “російського зразка” призвело до “всебічного перегляду” всієї співпраці між США та Грузією.

Держдеп пояснив візові обмеження відповідальністю представників грузинської влади за “придушення громадянського суспільства та свободи мирних зібрань у Грузії”.

“Ми продовжуємо сподіватися, що лідери Грузії переглянуть проєкт закону та вживуть заходів для просування демократичних і євроатлантичних прагнень своєї країни. Переглядаючи відносини між нашими двома країнами, ми будемо враховувати дії Грузії, плануючи власні”, – йдеться у офіційній заяві Держдепу.

Зокрема, відзначено дії правлячої партії “Грузинська мрія”, котра розробила та ухвалила закон про “іноземний вплив”, який, вважають у Держдепі, пригнічує реалізацію свободи асоціації та вираження поглядів, стигматизує організації, які служать громадянам Грузії, і перешкоджає незалежним медіаорганізаціям.

Проти громадян Грузії, які вийшли на протести, влада розпочала кампанію залякування та насильства, констатують у США.

Як повідомляв Голос Америки, тисячі людей вийшли на протести у Грузії проти закону про “іноземний вплив”. Міжнародна організація "Дім свободи" (Freedom House) виступила із засудженням репресій і насильства, що тривало проти мирних учасників цих протестів.

Freedom House вважає, що нововведення піддають стигматизації законну громадську діяльність та незалежні ЗМІ й надають владі нові інструменти, які вона зможе використовувати для накладення штрафів або іншого покарання на неурядові організації, з роботою яких влада не згодна.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про “іноагентів”, однак «Грузинська мрія» заявила, що подолає його 28 травня.

“Цей закон по своїй суті і по своєму духу – російський закон, який суперечить нашій конституції і суперечить всім європейським нормам, настільки, що є перешкодою нашому європейському шляху”, – цитує звернення Зурабішвілі до грузинського народу Радіо Свобода.

Лідер Республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл висловив сподівання, що влада в Тбілісі, "поставить суверенітет країни понад перспективою підкорення” і відкличе “російське законодавство”.

Макконнелл долучився до низки американських урядовців та політиків, які закликають Грузію не запроваджувати законодавство про "іноземних агентів", яке, на їхню думку, було інспіровано з Москви, де за допомогою подібного закону переслідують незалежні ЗМІ, недержавні організації та опозицію.

Макконнелл заявив у Сенаті, що партія більшості ставить інтереси збереження влади понад прагнення грузинського народу до демократії та ближчої інтеграції зі західними інституціями.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG