Спеціальні потреби

Законодавці країн Балтії кажуть, що їхні країни та Польща можуть розгорнути війська в Україні у разі прориву Росії


Ілюстративне фото. Естонський солдат під час військових навчань НАТО "Залізний меч 2016" на полігоні в Пабраде, на північ від Вільнюса, Литва, 2 грудня 2016 р. (Фото: AP Photo/Mindaugas Kulbis)
Ілюстративне фото. Естонський солдат під час військових навчань НАТО "Залізний меч 2016" на полігоні в Пабраде, на північ від Вільнюса, Литва, 2 грудня 2016 р. (Фото: AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Країни Балтії та Польща можуть бути готові розгорнути свої війська в Україні, якщо Росія досягне прориву в результаті теперішнього наступу на сході України, повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

Про це депутати країн Балтії повідомили німецьких посадовців під час Конференції Леннарта Мері з питань зовнішньої та безпекової політики, яка відбулася 16-18 травня у Таллінні.

Видання не назвало конкретних прізвищ чи навіть країн, які представляють ці офіційні особи.

Однак Der Spiegel повідомив, що представники балтійських держав висловлювали своє невдоволення та побоювання щодо наслідків позиції канцлера Олафа Шольца й німецького уряду, згідно з якою Німеччина дотепер відмовлялася надати Україні далекобійні ракети та виступала проти використання західної зброї для ударів по території Росії, обґрунтовуючи це бажанням уникнути ескалації у війни.

Водночас згідно з повідомленнями видання, позиція представників балтійських країн полягала в тому, що саме стримане ставлення до Росії може призвести до зворотного ефекту й підштовхнути Москву до ескалації агресії.

На їхню думку, “якщо росіянам вдасться здійснити стратегічний прорив на сході України, адже Захід лише половинчасто допомагає Києву, ситуація може різко загостритися”, йдеться у статті Der Spiegel.

“У такому разі країни Балтії та Польща не чекатимуть на розгортання російських військ на своїх кордонах, попереджали балтійські політики, а самі надішлють війська в Україну.

І було зрозуміло, що це означатиме – НАТО стане стороною у війні”, - зазначено у статті.

Президент Франції Еммануель Макрон був найпершим лідером ключової країни НАТО і Заходу, який у лютому цього року заявив, що не виключає можливість розгортання західних військових в Україні за певних обставин.

Хоча більшість країн НАТО, включно зі США та Німеччиною заперечують можливість надіслати військових до України, посадовці балтійських країн, Польща та Чехії висловилися за те, щоб розглянути так можливість більш детально.

Видання The New York Times повідомило нещодавно, що країни НАТО “наближаються” до того, щоб відправити своїх військових інструкторів безпосередньо в Україну для тренування українських солдатів.

“З часом ми дійдемо до цього”, — прокоментував таку можливість генерал Чарльз Браун, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США, попри наявну на теперішній час неготовність США надсилати своїх інструкторів в Україну, зауважує видання.

Тим часом уряд Естонії також розглядає можливість відправити естонських військових в західну Україну для виконання тилових завдань і підтримки, що дозволило б вивільнити більше українських військових для безпосередньої участі у бойових діях на передовій, повідомило видання Breaking Defense з посиланням на Мадіса Ролла, радника з національної безпеки президента Естонії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG