Спеціальні потреби

Салліван про атаку на Ізраїль: "Ескалація з боку Ірану"


 Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. Фото: AP/Mark Schiefelbein
Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. Фото: AP/Mark Schiefelbein

Сполучені Штати допомогли Ізраїлю відбити масовані ракетні удари Ірану. Про це на брифінгу у Білому домі 1 жовтня повідомив радник з нацбезпеки США Джейк Салліван.

За попередніми оцінками, які озвучив посадовець, Іран запустив майже 200 балістичних ракет по цілях в Ізраїлі. На момент його заяви не було інформації про жодного загиблого та жоден стратегічний обʼєкт не постраждав внаслідок обстрілу.

“Ця атака, здається, зазнала поразки та була неефективна. Це було, перш за все, результатом професіоналізму ЦАХАЛу, але не меншою мірою завдяки кваліфікованій роботі американських військових і ретельному спільному плануванню в очікуванні атаки”, — заявив радник з нацбезпеки.

Він повідомив, що для відбиття ударів США тісно співпрацювали з Армією оборони Ізраїлю, і навіть залучили морські есмінці, випустивши близько десятка перехоплювачів, щоб збивати ракети, які запустив Іран. Салліван зауважив, що ця атака є “значною ескалацією” з боку Ірану і попередив про наслідки.

Люди шукають в укритті під час повітряної тривоги в центральному регіоні Ізраїля
Люди шукають в укритті під час повітряної тривоги в центральному регіоні Ізраїля

В Пентагоні закликали Іран припинити будь-які подальші воєнні дії. Речник відомства Пет Райдер повідомив, що під час телефонної розмови з ізраїльським колегою Йоавом Галантом, міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив непохитну прихильність Сполучених Штатів захисту Ізраїлю, підкреслив сильні позиції американських сил на Близькому Сході та запевнив у готовності захищати Ізраїль перед обличчям загроз з боку Ірану та підтримуваних Іраном терористичних організацій.

У Державному департаменті також наголосили на неухильній підтримці Ізраїлю.

“Наша підтримка безпеки Ізраїлю є залізною. Ми продовжимо підтримувати народ Ізраїлю в цей критичний момент”, — заявив речник відомства Метью Міллер.

Він також спростував заяви Ірану, що США нібито попередили про атаку, назвавши це “абсолютною неправдою”. Міллер зауважив, що хоча дії Ізраїлю не спонукають до миру в регіоні, сьогоднішня атака Ірану була спрямована на захист терористичних груп.

“Безумовно, ізраїльтяни зробили кроки, які розширили цей конфлікт. Але якщо подивитись уважніше на їхні дії, то вони притягували до відповідальності терористів, які нападали на ізраїльських цивільних. Водночас якщо подивитись на дії Ірану сьогодні, і ми вже деякий час попереджали про загрозу, яку становить Іран, який озброює та фінансує терористичні групи на Близькому Сході, то сьогоднішня атака просто продемонструвала небезпеку цих дій. Ви побачили, як Іран атакував іншу державу, щоб захистити терористичні групи, які він створив, організував, і які він контролює. Отже, в цьому полягає різниця між діями, які ми бачили”, — заявив Міллер.

На тлі масованого обстрілу Ізраїлю, в районі Тель-Авіва Яффа, відбулася терористична атака, внаслідок якої загинули шестеро мирних жителів. Крім цього повідомляють про одного загиблого палестинця на Західному березі річки Йордан. Білий дім висловив співчуття родинам загиблих.

У вівторок, 1 жовтня, пізно ввечері за місцевим часом, Іран завдав ракетних ударів по Ізраїлю. Вранці цього ж дня ізраїльські війська повідомили, що почали "обмежену" наземну операцію в Лівані поблизу ізраїльського кордону. Оглядачі попереджають, що ці події загрожують територіальному розширенню конфлікту.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG