Спеціальні потреби

Британське дізнання починає розкриття обставин смерті від отрути Новічок


Дон Стурджесс зазнала дії отрути класу Новічок з випадково знайденого флакона, що виглядав як парфуми
Дон Стурджесс зазнала дії отрути класу Новічок з випадково знайденого флакона, що виглядав як парфуми

У Великій Британії 14 жовтня розпочало роботу судове дізнання, які має на відкритому для громадськості процесі з’ясувати обставини смерті 2018 року жінки від отруєння речовиною, яку розслідування назвало нервово-паралітичною отрутою застосованою російськими спецслужбами.

...рідні і друзі Дон Стурджесс відчуватимуть, що розкрита правда.
Тереза Мей

44-річна Дон Стурджесс померла у липні 2018 року, через чотири місяці після замаху на життя колишнього російського агента Серґєя Скрипаля та його доньки Юлії в містечку Солсбері.

Скрипалі опинилися у лікарні 4 березня 2018 року у важкому стані, але вижили, зазнавши дії отрути, що належить до класу Новічок, від якої згодом померла Стурджесс.

Британська прокуратура висунула обвинувачення трьом підозрюваним агентам російської військової розвідки ГРУ, але Москва відмовилася співпрацювати з Лондоном, відкинувши висновки британського слідства.

Дон Стурджесс вважають випадковою жертвою, вказуючи, що речовину у пляшечці у вигляді парфумів знайшов і дав їй партнер, вважаючи, що то були духи.

Того чоловіка, Чарлі Ровлі, також лікували з симптомами отруєння і він одужав.

Від нервово-паралітичної отрути тоді потерпіли ще кілька людей, включно зі службовцем поліції, який першим оглядав помешкання Скрипалів.

Британський уряд звинуватив тоді Росію у фактичному застосуванні убивчої хімічної зброї і у скоординованих зі США та іншими союзниками діях з багатьох країн тоді були вислані сотні російських дипломатів та розвідників, які працювали під дипломатичним прикриттям.

Мета дізнання

Судове, або як ще його називають, громадське дізнання, є відкритим процесом, який веде суддя.

Дізнання має право заслуховувати свідків та фахівців, аби з’ясувати обставини злочину і виявити винних.

Метою також називають виокремлення уроків з тих подій, щоб намагатися запобігати повторенню.

Очікують, що дізнання триватиме до грудня, а висновки будуть оголошені 2025 року.

Від суду дізнання відрізняється головно тим, що такі процеси не мають підсудних і за його результатами не оголошують покарання.

Дізнання може рекомендувати судити підозрюваних заочно, але колишня прем'єр-міністрка Тереза Мей висловила сумніви щодо надій на притягнення винних до відповідальності.

“Я сподіваюся, що зрештою рідні і друзі Дон Стурджесс відчуватимуть, що розкрита правда”, - сказала Тереза Мей британському телебаченню напередодні.

Дії ФСБ і схвалення Путіна

Дізнання щодо смерті Дон Стурджесс нагадує про подібний процес, який у січні 2016 року оприлюднив результати розслідування смерті у Лондоні колишнього службовця КГБ Олександра Литвиненка.

Олександр Литвиненко помер у лондонській лікарні у листопаді 2006 року від дії радіоактивної речовини полоній-210.

Британські розслідування назвали двох головних підорюваних виконавців Андрея Лугового і Дмітрія Ковтуна, які зустрічалися з Литвиненком перед його раптовою смертю.

Слідчі виявили сліди радіоактивної речовини в літаку, яким Луговой і Ковтун прилітали в Лондоні, а також на посуді у барі лондонського готелю, де була застосована отрута.

"Врахувавши всі отримані докази і аналізи, я дійшов висновку, що та операція ФСБ (російської Федеральної служби безпеки) напевне була схвалена паном Патрушевим (тодішній директор ФСБ) і також президентом Путіним”, - написав суддя у підсумках того дізнання.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG