Спеціальні потреби

ЄС навчатиме більше українських військовиків, каже Боррель


Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель, Брюссель, 29 серпня 2024. AP Photo/Virginia Mayo
Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель, Брюссель, 29 серпня 2024. AP Photo/Virginia Mayo

ЄС має намір забезпечити тренування для більшої кількості українських військових, конкретну цифру міністри оборони країн-членів ЄС мають погодити на зустрічі у Брюсселі 30 серпня, повідомив високий представник ЄС з питань безпеки та зовнішньої політики Жозеп Боррель.

За словами Борреля, попередньою метою тренувальної місії ЄС була підготувати 60 тисяч військових, але цю цифру збільшать.

"Наприкінці дня я скажу вам, на скільки. Але це найуспішніша навчальна місія, яку коли-небудь проводив Європейський Союз. Навчити 60 000, а може й більше солдатів – це значний результат", – сказав Боррель.

Він додав, що міністри також будуть обговорювати можливість відкриття осередку в Києві, щоб посилити європейську координацію зі Збройними силами України.

Що стосується тренування на території України із залученням європейських інструкторів, то наразі така опція "не обумовлена", уточнив Боррель.

Тим часом міністр оборони Швеції Пол Йонсон зауважив, що не виключає можливості, що територія України може бути задіяна в тренувальній програмі тим чи іншим чином, але додав, що в цьому питанні потрібна єдність ЄС і варто враховувати "військові та політичні міркування".

Естонський міністр Ханно Певкур пояснив, що наразі з цього питання немає консенсусу, до того ж варто врахувати безпекові моменти: "Потрібно розуміти, що є ризики. Бо якщо почати це робити на рівні бригади чи батальйону – тобто від тисячі до 5 тисяч людей – це ставить під суттєву загрозу так само цих людей, яких ми будемо тренувати. А якщо брати малі групи, з розмінування, наприклад – без проблем. Це можна робити цілком безпечно так само в Україні".

Раніше позитивно щодо можливості проведення тренувальної місії на території України висловлювався президент Франції. Натомість Британія та Італія виступали проти.

Боррель: дозвіл Україні бити вглиб Росії не означатиме для Заходу вступ у війну

Також на зустрічі міністрів оборони ЄС Боррель сказав, що вважає безглуздими аргументи деяких країн, що дозвіл Україні бити західною зброєю вглиб Росії означатиме вступ у війну з РФ: "Як на мене, безглуздо говорити, що дозволити цілитися по території Росії означає вести війну проти Москви. Ми не воюємо проти Москви".

Дипломат додав, що "ніхто не хоче" воювати з Росією, водночас ЄС підтримує Україну. "Поставте себе на місце українців – вас бомблять росіяни з місця, до якого ви не можете дістати. Ви б хотіли воювати на рівних", – аргументував свою думку Жозеп Боррель та додав, що Україна, згідно з міжнародним правом, має право цілитися у місця, звідки її атакують.

Питання дозволу бити вглиб Росії верховний представник ЄС виніс на обговорення міністрів закордонних справ країн-членів 29 серпня, на якому слово мав також очільник МЗС України Дмитро Кулеба.

Втім, за результатами засідання Боррель повідомив, що спільного рішення щодо цього ухвалювати наразі не будуть. Це не може бути загальноєвропейським рішенням, оскільки є держави, які взагалі не надають жодних ракет чи летальної зброї, пояснив головний дипломат ЄС. Він сказав, що кожна країна буде ухвалювати рішення самостійно.

Голова закордонного відомства ЄС вже висловлювався за зняття обмежень на використання Україною західної зброї для ударів по військових цілях у Росії.

Український міністр Дмитро Кулеба написав у соцмережі Х, що Україна працюватиме окремо з різними країнами з цього питання, а також долучить інших партнерів, які вестимуть діалог з державами для зняття обмежень на використання західної зброї.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG