Спеціальні потреби

Голова МАГАТЕ Ґроссі занепокоєний безпекою атомної станції в Курській області


Глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відвідує Курську атомну електростанцію поблизу міста Курчатов, Курська область, Росія. 27 серпня 2024 р. (Фото: Державна корпорація з атомної енергії "Росатом"/АР)
Глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відвідує Курську атомну електростанцію поблизу міста Курчатов, Курська область, Росія. 27 серпня 2024 р. (Фото: Державна корпорація з атомної енергії "Росатом"/АР)

Рафаель Ґроссі, голова ядерної служби ООН, заявив про неприпустимість нападу на атому електростанцію, незалежно від того, де вона розташована.

"Запобігання ядерній аварії в цій жахливій війні є життєво важливим, а атакувати будь-яку АЕС неприйнятно, незалежно від місця розташування", – сказав директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у вівторок, після відвідин російської Курської АЕС.

Його заява опублікована на сторінці Ґроссі у мережі Х (колишня Twitter).

За словами представника ООН, російська атомна станція в Курській області особливо вразлива для ударів з повітря, оскільки на ній немає захисних споруд, повідомляє Reuters.

"Ось чому ми вважаємо, що атомна електростанція такого типу, розташована так близько до точки зіткнення або військового фронту, є надзвичайно серйозним фактом, який ми сприймаємо дуже серйозно", – сказав Ґроссі журналістам у вівторок.

За його словами, активна частина реактора, що містить ядерний матеріал, захищена лише звичайним дахом, що недостатньо в умовах війни.

"Це робить його надзвичайно відкритим і крихким, наприклад, від артилерійського удару, дрона чи ракети", — пояснив Ґроссі.

Росія стверджує, що станція, яка розташована у місті Курчатов, за 40 км від українських сил, що увійшли на територію Курської області Росії, неодноразово зазнавала нападів з боку українських сил. Як зазначає Reuters, Україна поки не відповіла на звинувачення.

Як повідомляв Голос Америки, перед поїздкою до Росії, Ґроссі також згадав про принципи ядерної безпеки, що застосовуються для захисту Запорізької АЕС, української атомної електростанції, яка з 2022 року перебуває під контролем російських сил і зазначив, що потрібно поважати ці принципи щодо будь-якої атомної електростанції.

Після того як Україна розпочала вторгнення в Курську область 6-го серпня, МАГАТЕ закликало як Росію, так і Україну, проявити "максимальну стриманість", щоб "уникнути ядерної аварії з потенційними серйозними радіологічними наслідками" на Курській АЕС.

Курська АЕС має чотири радянські реактори РБМК-1000. Ці реактори мають таку саму конструкцію, як ті, що були встановлені на Чорнобильській атомній електростанції.

Така застаріла модель реактора є більш небезпечною, адже не передбачає додаткового захисту, зауважив Ґроссі.

Наразі два реактори Курської АЕС зупинені, а два інші працюють у нормальному режимі. Будівництво двох нових реакторів на станції було розпочато у 2018 році. Ці нові блоки ще не введені в експлуатацію.

Російські війська захопили Чорнобильську АЕС та Запорізьку АЕС — найбільшу в Європі — на початку повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Хоча Чорнобильську АЕС було згодом звільнено, війська РФ досі контролюють ЗАЕС.

Президент України Володимир Зеленський та інші українські посадовці неодноразово звинувачували Росію у "ядерному шантажі" через окупацію ЗАЕС.

МАГАТЕ має постійну наглядову місію на Запорізькій станції та видає регулярні публічні звіти про стан станції.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG