Спеціальні потреби

Росія нищить власні села та залучає “елітні” підрозділи, сподіваючись відвоювати територію Курщини – оглядачі


Кадри із Суджі, Курська область, Росія. Governor of Kursk region telegram channel via AP
Кадри із Суджі, Курська область, Росія. Governor of Kursk region telegram channel via AP

Українські військові утримують захоплені російські території попри посилення російських спроб витіснити їх звідти, свідчить видання The New York Times.

Тим часом росіяни знищують власні села та передислоковують до регіону більш “елітні” боєздатні підрозділи, констатує Інститут вивчення війни (ISW).

Відповідні заяви українських військових підтверджувалися кадрами з бойових дій, відзнятих західними журналістами, де видно удари росіян по власних селах і містах, зайнятих українськими військовими, пише NYT.

Намагаючись зупинити українське просування, росіяни використовують ту саму тактику, що й всередині України — підхід випаленої землі, який залишив десятки українських містечок у руїнах. Але російські бомбардування зараз руйнують російські будинки, цитує американське видання українських солдатів.

Сьогодні, за інформацією NYT, йдеться про близько 100 російських міст і сіл, і через місяць після їхнього захоплення росіяни почали посилювати опір просуванню українського контрвторгнення.

Зіткнення стають дедалі смертоноснішими, оскільки Москва розгортає підкріплення та посилює повітряні бомбардування, йдеться у статті.

Натомість Україна використовує позиції всередині Росії, щоб перешкодити логістичним операціям Москви, атакуючи дороги та мости вздовж критично важливих ліній постачання, які живлять російські війська в Україні, розповіли солдати виданню.

Вільям Бернс, директор ЦРУ заявив на конференції в Лондоні минулих вихідних, що українська операція була “значним тактичним досягненням”, яке підвищило моральний дух українців і виявило слабкі сторони Росії.

Президент Росії Володимир Путін назвав завдання відтіснити українські війська з Курщини “священним обов’язком”.

Однак його слова були безладними, а відповідь російської сторони загалом "просто нікуди не годиться", зауважив у коментарі Російськомовній службі Голосу Америки ексголовнокомандувач військами США в Афганістані та Іраку Девід Петреус.

"Його [Володимира Путіна, - ред.] реакція на події у Курській області була неузгодженою та безрезультатною. Я вважаю, що він багато в чому поводиться нерозсудливо", – сказав Петреус.

Саму операцію ЗСУ на Курщині генерал вважає "значним досягненням української армії":

"Вона не була якимось раптовим нападом російського угрупування, яке б'ється на боці України, як це відбувалося в минулому, у Білгородській області. Це справжня військова операція за участю чотирьох бригад, деякі з яких є елітними бригадами українських збройних сил".

Український президент Володимир Зеленський сказав, що наступ є частиною “плану перемоги”, який він представить президенту США Джо Байдену та двом кандидатам на цю посаду.

“Яким би не був остаточний план, Курськ зараз явно є ще одним жорстоким фронтом у війні, яка вже розгорнулася”, – пише NYT, цитуючи військових, які свідчать – кожен сантиметр просування військ коштує людських життів.

В Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що російська контрнаступальна операція з повернення території, захопленої українськими військами в Курській області, ймовірно, “вимагатиме більше живої сили та техніки, ніж Росія вже зосередила в цьому районі”. Російські повітряно-десантні сили (ВДВ), які нещодавно передислокувалися до Курської області з лінії фронту в Україні, наразі несуть значну відповідальність за контратаки в Курській області, йдеться у звіті ISW.

Це може свідчити про те, російське військове командування зробить ставку на підрозділи, які “вважаються більш елітними або боєздатними”, щоб повернути свою територію та охороняти кордон у майбутньому, пише ISW.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG