Спеціальні потреби

Нобелівський лавреат Мухаммад Юнус повернувся до Бангладеш, щоб очолити країну після масштабних протестів


Нобелівський лавреат Мухаммад Юнус розмовляє з медіа після прибуття в аеропорт Дакки, Бангладеш, 8 серпня 2024. AP Photo/Ahadul Karim Khan
Нобелівський лавреат Мухаммад Юнус розмовляє з медіа після прибуття в аеропорт Дакки, Бангладеш, 8 серпня 2024. AP Photo/Ahadul Karim Khan

Лавреат Нобелівської премії миру Мухаммад Юнус привітав "другу незалежність" Бангладеш після повернення до країни.

Він очолить тимчасовий уряд, створений військовими країни після понад місяця заворушень та масштабних студентських протестів минулими вихідними, що поклали край 15-річному правлінню прем’єрки Шейх Хасіни.

"Сьогодні славний день для нас, — сказав 84-річний Юнус журналістам в аеропорту столиці країни Дакки, де його зустріли військові та студентські лідери, включно з головнокомандувачем генералом Вакер-Уз-Заманом, який і призначив Юнуса на посаду. — Добре повертатися додому".

"Бангладеш створив новий день перемоги. Бангладеш отримав другу незалежність", — додав він.

Юнус також закликав до відновлення порядку після тижнів заворушень і насильства, внаслідок якого загинуло щонайменше 455 людей. Він звернувся до громадян із проханням оберігати один одного, включаючи меншини, які зазнали нападів під час заворушень.

"Правопорядок — це наше перше завдання... Ми не можемо зробити крок вперед, якщо не виправимо ситуацію з правопорядком", — сказав він.

"Я закликаю людей: якщо ви довіряєте мені, переконайтеся, що ні на кого в країні не буде нападів, - додав Юнус. — Кожна людина — наш брат... наше завдання — захистити їх... весь Бангладеш - це одна велика сім'я".

Він також похвалив студентів-протестувальників, які, за його словами, врятували країну. "Який би шлях не показали нам наші студенти, ми рухатимемося вперед відповідно".

Очікують, що Юнуса має бути приведено до присяги як нового лідера країни вже 8 серпня ввечері в офіційній резиденції президента Мохаммеда Шахабуддіна, який є здебільшого церемоніальним лідером.

Як повідомляв раніше Голос Америки, колишня прем’єрка країни Шейх Хасіна була змушена втекти до сусідньої Індії 5 серпня після того, як натовп протестувальників заполонив вулиці Дакки, а також увірвався та розграбував її офіційну резиденцію. Наразі вона за повідомленнями перебуває на авіабазі поблизу Нью-Делі, столиці Індії.

Хасіна, яку звинувачують у широкомасштабних порушеннях прав людини, включаючи ув'язнення політичних опонентів, виграла четвертий поспіль термін на посаді в результаті парламентських виборів у січні 2024 року.

Втім США та інші країни заявили, що вибори 7 січня не були вільними та чесними.

"Сполучені Штати поділяють думку з іншими спостерігачами, що ці вибори не були вільними чи чесними, і ми шкодуємо, що не всі партії взяли участь, — заявив тоді Держдеп США. — Сполучені Штати засуджують насильство, яке відбулося під час виборів і протягом кількох місяців до них".

Під час теперішніх заворушень і студентських протестів, перехід військових на сторону протестувальників став вирішальним фактором у поваленні Хасіни та її уряду.

"Протести — сейсмічний момент в історії Бангладеш", — зазначив аналітик Міжнародної кризової групи Томас Кін.

"Країна дійсно перебувала під загрозою перетворитися на однопартійну державу, і завдяки мирному вуличному руху, очолюваному студентами покоління Z у віці 20 років, їм вдалося змусити її піти з влади", — сказав він.

6 серпня президент Мохаммед Шахабуддін формально розпустив парламент країни, що було ключовою вимогою студентів та головної опозиційної партії.

Також цього дня було звільнено керівника поліції, якого протестувальники звинувачували у здійсненні репресій, ініційованих Хасіною.

Тим часом новий керівник поліції 7 серпня перепросив за поведінку правоохоронців та пообіцяв "справедливе та неупереджене розслідування" вбивств "студентів, простих людей і поліції".

Своєю чергою головнокомандувач армією генерал Вакер-Уз-Заман заявив, що підтримує Юнуса.

"Я впевнений, що він зможе провести нас через прекрасний демократичний процес", — сказав Вакер-Уз-Заман.

На додаток було звільнено з-під багаторічного домашнього арешту колишню прем’єр-міністрку країни й голову головної опозиційної партії Халеду Зію, яка обіймала посаду з 2001 по 2006 рік, але була визнана винною у корупції у 2018 році та засуджена до 17 років ув'язнення, як стверджує опозиція, за політично вмотивованими звинуваченнями. Також було звільнено деяких інших політичних в’язнів, серед інших змін.

Мухаммад Юнус, відомий як "банкір для бідних", отримав Нобелівську премію миру у 2006 році за заснування банку Grameen Bank, який став першопрохідцем у боротьбі з бідністю в країні шляхом надання невеликих позик нужденним позичальникам. Юнус є єдиним лавреатом Нобелівської премії в Бангладеші.

За часів уряду Хасіни проти Юнуса було порушено понад 100 кримінальних справ, а також розгорнуто наклепницьку кампанію проти нього зі звинуваченнями його у пропаганді одностатевих стосунків.

Раніше 2024 року Юнус виїхав за кордон під заставу для лікування після того, як його засудили до шести місяців ув’язнення за звинуваченнями, визнаними політично вмотивованим. Суд у столиці країни виправдав його 7 серпня, за день до повернення.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG