Спеціальні потреби

Остін обговорить з Умєровим “додаткову безпекову допомогу” Україні


Архівне фото: міністр оборони Ллойд Остін вітає міністра оборони України Рустема Умєрова перед зустріччю у Пентагоні, 30 серпня 2024 року. (Фото: AP Photo/Mark Schiefelbein)
Архівне фото: міністр оборони Ллойд Остін вітає міністра оборони України Рустема Умєрова перед зустріччю у Пентагоні, 30 серпня 2024 року. (Фото: AP Photo/Mark Schiefelbein)

Міністр оборони США Ллойд Остін анонсував зустріч з міністром оборони України Рустемом Умєровим під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі 17 жовтня.

В ході зустрічі мова йтиме про надання “додаткової безпекової допомоги” Україні, зазначив Остін, виступаючи перед журналістами разом з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте у штаб-квартирі Альянсу.

“Ми поговоримо про те, що ми робимо для (надання) додаткової безпекової допомоги Україні. І тому я з нетерпінням чекаю на розмову з міністром Умєровим, який буде тут в рамках цієї дискусії”, - зазначив міністр.

Міністри оборони НАТО зібралися на чергову зустріч у Брюсселі 17 жовтня, яка вперше проходить під головуванням нового генсека Рютте.

Президент України Володимир Зеленський також відвідує цими днями бельгійську столицю, де він представляє свій “план перемоги” лідерам Європейського Союзу та міністрам оборони країн Альянсу.

Першим пунктом плану Зеленського є надання Україні запрошення на приєднання до НАТО вже зараз.

Хоча деякі країни Альянсу прихильно поставилися до цієї ідеї, інші ключові держави вважають, що запрошення наразі неможливе.

Так міністр оборони Литви Лаурінас Кашчунас підтримав надання запрошення Україні "зараз".

“Я би надав (запрошення) - так, абсолютно”, - сказав він, відповідаючи на питання журналістів перед зустріччю в Брюсселі.

“Запрошення є першим етапом, але це справжня незворотність, точка неповернення, - уточнив Кашчунас. - Якщо хочете відштовхнути росіян від території НАТО, навіть від ідеї випробувати НАТО, найкращий спосіб зробити це — підтримувати Україну всіма засобами”.

Втім сам Рютте зазначив, що не може підтримати весь “план перемоги”, однак завдання наразі полягає у тому, щоб дати можливість Україні почати переговори про мир з Росією “з позиції сили”.

“Так, у майбутньому НАТО матиме 32-м чи 34-м членом - у нас буде Україна. Наразі здається, що це буде Україна як 33-й член, але, можливо, хтось інший вскочить перед ними. Але Україна в майбутньому буде членом НАТО”, - також заявив Рютте.

Водночас проти надання запрошення Україні зараз виступають, зокрема, такі країни як США та Німеччина, які також є найбільшими донорами допомоги, включно, військової, Києву.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG