Спеціальні потреби

Російське озеро замість Чорного моря і десятки тисяч військових РФ на кордонах НАТО – про небезпеку поразки України говорили в Конгресі США


Український військовий керує безпілотником-смертником над російськими позиціями в Харківській області, Україна, 12 травня 2024 р. AP Photo/Evgeniy Maloletka
Український військовий керує безпілотником-смертником над російськими позиціями в Харківській області, Україна, 12 травня 2024 р. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Якщо Україна програє, “що цілком може статися цього літа”, то на світ очікують “дуже дорогі та небезпечні” наслідки, вважає колишній заступник помічника міністра оборони США з питань Європи та політики НАТО Майкл Раян.

Під час засідання Гельсінської комісії Конгресу США Раян застеріг американських законодавців: президент Росії Володимир Путін не вестиме переговори з сильної позиції, а якщо Україна програє, то “десятки тисяч російських військ будуть на кордонах Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії”.

“Чорне море стане російським озером. Воєнна економіка РФ відновлюватиме свою силу, а безпілотники, крилаті та гіперзвукові ракети загрожуватимуть усій європейській території НАТО”, – каже Майкл Раян.

Від 5 до 15 мільйонів українських біженців

Найбільш дестабілізуючим наслідком потенційної поразки України, каже Раян, у короткостроковій перспективі будуть від 5 до 15 мільйонів українських біженців, які рушать до Європи.

А у довгостроковій перспективі це вплинуло б на Близький Схід, Африку і Тайвань та Південнокитайське море.

“Вся динаміка глобальної безпеки зміниться”, – застерігає колишній посадовець Пентагону.

“Китай спостерігає. Світ спостерігає. Вибір – за нами”, – підсумував Майкл Раян.

Загалом на слуханнях Комісії, до якої входять конгресмени та сенатори США, йшлося про оборонні потреби України, поточну динаміку бойових дій та рекомендації щодо політики для розробки майбутніх пакетів військової допомоги.

Вишиванки у Конгресі і рожеві футболки з гаслами російської пропаганди

У залі були присутні члени української делегації у вишиванках, а також вбрані у рожеве активісти кампанії Codepink, які викрикували антивоєнні гасла та заклики до припинення вогню.

Активістки цієї організації у Вашингтоні кілька разів організовували публічні заходи під гаслами, що покладали на НАТО провину за загарбницьку війну Росії і критикували міжнародну санкційну політику проти Росії.

Співголова Гельсінської комісії США конгресмен-республіканець Джо Вілсон заявив, що слухання у Конгресі відбуваються “у вирішальний час для народу України” під час “геноцидного вторгнення” Росії.

Україна потребує, наголосив він, невідкладного захисту.

Пакети допомоги США проти "головорізів" і геноцидного вторгення Росії

“Я вдячний за те, що президент США Джо Байден надав ракети великої дальності, але Україна повинна мати можливість законно захищатися від атак, розпочатих з кордонів Російської Федерації”, – сказав Вілсон.

Як повідомляв Голос Америки, сенатори США розійшлись в думках щодо того, чи варто Україні застосовувати американську зброю для ударів по території Росії. А у Пентагоні заявили, що зброю, надану США, слід використовувати в межах української території.

Кожен пакет допомоги Україні має значення і буде конкретно пов’язаний з перемогою України та поразкою воєнного злочинця Путіна та його головорізів
Джо Вілсон

Вілсон додав, що лідер росіян Володимир Путін “повторює схему атак і масових вбивств” у Сирії, а “звірства Путіна, скоєні проти невинних сирійців, тиражуються для вбивства невинних українців, включаючи хімічну зброю”.

“Українська перемога вже могла стати реальністю”, – вважає Вілсон, він також висловив надію, що “кожен пакет допомоги Україні має значення і буде конкретно пов’язаний з перемогою України та поразкою воєнного злочинця Путіна та його головорізів”.

Сенатор-демократ Шелдон Вайтгауз на слуханнях заявив:

"Ми завжди були поруч, давали українцям те, що їм було потрібно. Але ми завжди спізнювалися на пів року. Завжди там, завжди із запізненням".

"Ситуація на полі бою, скоріш за все погіршиться перш ніж покращитися", –попередила Гельсінську комісію дослідниця з Інституту вивчення війни (ISW) Наталія Бугайова.

Росія використовує вразливі місця уздовж всієї лінії фронту значним чином через затримки західної допомоги, каже експертка. За її словами, головна мета Кремля — "переконати США, що допомога США нічого не змінить".

Чи Україна перебуває на шляху до перемоги, залежить в основному від того, чи засвоїть Захід критично важливі уроки з останніх двох років цієї війни, каже Бугайова.

Наступний після Путіна майже напевно буде схожим на Путіна або й гіршим
Наталія Бугайова

"Ця війна зміцнила націоналістичну спільноту всередині Росії, яка вірить у силову експансію та є за своєю суттю антизахідною... Наступний після Путіна майже напевно буде схожим на Путіна або й гіршим, через політичні імперативи, які створить ця потужна націоналістична спільнота", — наголосила експертка.

З огляду на це, каже вона, для США найнебезпечнішим результатом є можливість Росії виграти війну. Тоді ризик війни Росії з НАТО зростатиме в геометричній прогресії, каже Бугайова.

"Такий результат є набагато дорожчим для Сполучених Штатів, ніж допомога Україні", — додала аналітикиня.

Натомість найвигіднішим результатом стало б звільнення території України та її людей як єдиний шлях до справжнього тривалого миру, а не "тимчасового перепочинку".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG