Спеціальні потреби

В Україні розбився F-16. Загинув пілот Мунфіш


Пілот Мунфіш, знімок із відео United24/YouTube
Пілот Мунфіш, знімок із відео United24/YouTube

В Україні розбився західний винищувач F-16, загинув пілот Олексій Месь, позивний "Мунфіш".

Генштаб ЗСУ повідомив, що під час відбиття ракетного удару з боку РФ було застосовано винищувачі F-16, які "продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога". "Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків... літак зазнав катастрофи, льотчик загинув", - додано там.

У командуванні Повітряних сил України повідомили, що 26 серпня Олексій Месь "під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА". Там додано, що пілот "врятував українців від смертоносних російських ракет... ціною власного життя".

Поховання льотчика відбулось 29 серпня. Про причини катастрофи офіційно не повідомляється. У Генштабі додали, що "для з'ясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака".

Але Українській службі Голосу Америки на умовах анонімності представники ПС повідомили, що розслідування причин катастрофи тривають. "Розглядаються різні версії, включаючи "дружній вогонь" своїх ППО, технічну несправність і помилку пілота. Але достеменно причини буде відомо лише після завершення розслідування", - розповів представник ПС і розкритикував повідомлення у медіа про те, що вже нібито відомі ймовірні причини.

Раніше газета Wall Street Journal повідомляла з посиланням на джерела в ПС ЗСУ, що ймовірною причиною є помилка пілота. Пізніше CNN опублікували повідомлення з посиланням на свої джерела, що у ЗСУ не вважають причиною інциденту помилку пілота. CNN також додало, що до участі в розслідуванні будуть запрошені міжнародні експерти.

Першим про загибель Мунфіша повідомив мер Луцька Ігор Поліщук. Він написав, що 30-річний підполковник Олексій Месь "загинув 26.08.2023 року під час виконання бойового завдання щодо захисту територіальної цілісності та незалежності України". Месю присвоєно військове звання полковник посмертно, повідомили нині у ПС ЗСУ.

Поліщук додав, що Месь "проходив військову службу за контрактом та був зарахований до особового складу військової частини на посаду командира ескадрильної підтримки — заступника командира операційної групи". Пізніше Поліщук виправив свій допис у Facebook, прибравши звідти згадку про загибель пілота.

Лілія Авер'янова, матір українського пілота Андрія Пільщикова "Джуса", який загинув торік, у Facebook опублікувала його фото разом із Мунфішем, його однокурсником: "Кадети Джус і Мунфіш у Харкові. Спочивайте з миром".

Олексій Месь - один із перших українських пілотів, який пройшов навчання на західних винищувачах F-16 у Данії. Побратими згадують, що він був майстерним льотчиком й відмінно виконав свої перші завдання на F-16, щойно вони прибули до України наприкінці липня.

"Мунфіша пам'ятаю як дуже вимогливого до себе льотчика, людину яка робила свою льотну справу і робила її добре. Разом з Джусом вони були одні з перших та, мабуть, основних льотчиків, які цікавились та просували тему літаків F-16. Обидва знали гарно англійську, це дозволяло їм бути першими, хто мав літати на цих літаках, обидва марили небом, обидва були достойними людьми, а зараз обоє оберігають нас там... на небесах", - згадує один із побратимів пілотів.

У 2022 році Мунфіш і Джус їздили до Вашингтона, де зустрічались із американськими законодавцями, у намаганнях переконати західних союзників, зокрема США, дозволити передати Україні винищувачі F-16.

Адам Кінзінгер, колишній конгресмен-республіканець і підполковник повітряних сил Нацгвардії США у відставці, написав в мережі Х: "Коли я зустрівся з українськими льотчиками Джусом (ліворуч) і Мунфішем (праворуч), у мене було погане відчуття, що вони не переживуть війну. Джус загинув у серпні 2023 року, Мунфіш загинув у понеділок. Вони як чорт билися за Україну і F-16. Nickel on the grass (вічна шана воїнам - ред.) Слава Україні".

Памʼяті українського пілота Андрія Пільщикова, позивний "Джус". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:18:14 0:00
  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG