Спеціальні потреби

Яка мова рідна для України?


21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Загалом планета розмовляє п’ятьма-шістьмома тисячами мов. Майже 40 мільйонів людей у світі розмовляють українською. Чи розмовляють українською в Україні?

Перші роки життя в Україні американець Бред Міллер провів у Львові. Працював із організацією «Пласт», і щоб краще розуміти колег, вивчив українську.

«Зараз я знаю трохи російську мову, як «Как дела?» чи «Остановите!». Але так як я вивчаю українську, я розмовляю українською», – говорить координатор програми «FLEX» в Україні Бред Міллер.

Українська знадобилася Бреду і в Києві, про те факт, що столиця більше розмовляє російською, не заперечує.

«Так, тут більше розмовляють російською, я думаю це тому, що Київ – це міжнародне місто», – говорить він.

Ще два роки тому більшість киян вважали українську престижною мовою. Сьогодні ж ці показники йдуть на спад, говорять у громадському русі «Не будь байдужим».

«Ще 2-3 роки тому 70% киян вважали українську мовою офіційною, престижною і такою, що її треба вивчати. Станом на сьогодні, на жаль, загальний тренд, політика, яку провадять можновладці, сприяють тому, що кияни не вважають мову таким стимулом. Тобто, якщо не треба українську складати при вступі, то її не треба і вивчати», – каже директор руху «Не будь байдужим» Оксана Левкова.

Українська наразі набуває іншого значення, вважають активісти. «Мова опозиціонерів – мова тих, хто не розуміє, чому ця влада стала владою», – впевнена директорка руху.

Якщо країна – Україна, то чому в ній усі повинні розмовляти українською – дивується народний депутат, регіонал Вадим Колесніченко. «Усі вигадки, байки та розмови про те, що українська держава без мови не відбудеться, і ми всі повинні говорити українською, тому що держава називається – Україна. Може, в 17-му столітті це проходило на якомусь хуторі, але ж ми живемо у 21-му», – говорить депутат.

Політик доводить, що українську мову на Сході знають не гірше російської. «За останні роки склад переможців олімпіад з української мови чи літератури – там усі вихідці зі Сходу – Севастополь, Крим, Луганськ, Донецьк. Отже, люди все таки можуть поважати та розуміти. В чому ж проблема, чому не дати людям можливість захистити своє право на своє рідне?», – питає Вадим Колесніченко.

Нещодавно журнал «Коментарі» оприлюднив дослідження, за яким українська мова через 50 років може стати мертвою. Головна причина – скорочується її функціонування.

Інше за темою

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG